Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδρά η ΕΣΕΕ σε ενδεχόμενη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου

Αντίθετη στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να προκηρύξει διαγωνισμό για απευθείας ανάθεση σε ανεξάρτητο εργολάβο του έργου «Βελτίωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου κάθε είδους και μορφής»εμφανίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΕΣΕΕ αντέδρασε άμεσα και με επιστολή της προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Κ. Μ. Χρυσοχοϊδη ζήτησε να ενημερωθεί για ποιο λόγο το υπουργείο εκχωρεί σε ιδιώτες την κρίση, αξιολόγηση, επεξεργασία και συμπλήρωση των νόμων του κράτους και για το πώς βρίσκονται χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η «βελτίωση» του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου από ιδιωτική εταιρία συμβούλων.\

«Να υποθέσουμε ότι, από τώρα και στο εξής, ο θεσμοθετημένος κοινωνικός διάλογος θα διενεργείται αποκλειστικά μεταξύ Υπουργείου και ανεξάρτητων εργολάβων, που θα αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς εταίρους; Μήπως, αντίθετα, αναζητούνται επ’ αμοιβή εργολάβοι - τεχνοκράτες, προκειμένου να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης προειλημμένων αποφάσεων;», σημειώνεται στην επιστολή.

Ακόμη επισημαίνεται πως ανέκαθεν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ενέτασσε το υπαίθριο εμπόριο στην προμετωπίδα των θεμάτων που απασχολούν την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση και αντί το υπουργείο να καλέσει την ΕΣΕΕ να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και μάλιστα δωρεάν, προκηρύσσει διαγωνισμό για την εξεύρεση ανεξάρτητου και επ’ αμοιβή εργολάβου.

Εκφράζει δε την ανησυχία ότι μια μελέτη εμπειρογνωμόνων είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου κάτι που θα ισοπεδώσει κάθε έννοια νομιμότητας στην αγορά, θα γεμίσει την Ελλάδα πάγκους και παράνομα παζάρια και θα οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ δηλώνει πως δεν δέχεται την κωδικοποίηση και βελτίωση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο από ανεξάρτητο εργολάβο και: καλεί το υπουργείο να κηρύξει άγονο το συγκεκριμένο διαγωνισμό και να προχωρήσει σε διαβούλευση.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου