Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Παρέμβαση του συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο - Ομιλία του προέδρου του ΣΔΑΑ

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για τις δράσεις του συλλόγου:

Συνάδελφοι,
Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στο κέντρο της Αθήνας με τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας. Ατυχώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και μερικοί δημοσιογράφοι άρχισαν να εμπλέκουν και τη δημοτική αστυνομία στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Οι δηλώσεις του κ. Παπουτσή εξέθεταν την υπηρεσία μας, παραπλανούσαν την κοινή γνώμη και δημιουργούσαν διαφορετικές προσδοκίες και σύγχυση στους πολίτες για το ρόλο που έχει η δημοτική αστυνομία, προφανώς σε μια προσπάθεια να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες και να προστατέψει την πολιτική του εικόνα.


Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του δημάρχου κ. Καμίνη για μικτές περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. - δημοτικής αστυνομίας τις νυχτερινές ώρες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της πορνείας και της εμπορίας ναρκωτικών, και για τη θέσπιση του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα 16 Μαΐου γνωρίζαμε ότι θα συζητούνταν το θέμα λήψης μέτρων για το κέντρο της Αθήνας (εκτός ημερήσιας διάταξης). Έτσι αποφασίσαμε να είμαστε παρόντες και να ενημερώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για τις αρμοδιότητές μας. Στη συνεδρίαση είμαστε παρόντες τα μέλη του προεδρείου (Θάνος, Βασίλης, Αποστόλης), οι Γιάννης και Αντρέας από τη Δ.Α.Κ.Ε. και οι Αλέξης και Γιάννης από την Ε.Κ.Ε.Δ.Α. Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο διαπιστώσαμε άγνοια για τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας από πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Η εισήγηση του δημάρχου σε ότι αφορά τη δημοτική αστυνομία επαναλάμβανε τις γνωστές δηλώσεις, ενώ και ο κ. Αμυράς μίλησε για εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. 

Στους διαδρόμους του δημοτικού συμβουλίου ήρθαμε σε επαφή με πολλούς δημοτικούς συμβούλους, ενώ κάναμε παρέμβαση στο Γενικό Γραμματέα του δήμου που συμφώνησε μαζί μας ότι η δημοτική αστυνομία θα εμπλακεί μόνο όπου έχει αρμοδιότητα. Είχαμε και μια σύντομη συνάντηση με τον κ. Καμίνη στον οποίο διατυπώσαμε τη διαφωνία μας με τις δηλώσεις του.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 18 Μαΐου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετείχαν φορείς και συνδικάτα. Η συνεδρίαση έληξε νωρίτερα λόγω της επικείμενης συνάντησης του δημάρχου με τον πρωθυπουργό, που έγινε το ίδιο απόγευμα. Αμέσως μετά συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση  για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν υπήρχε περαιτέρω εμπλοκή για τη δημοτική αστυνομία.

Την Τρίτη 17 Μαΐου το Δ.Σ. του συλλόγου συνεδρίασε εκτάκτως λόγω του θέματος των οφειλόμενων υπερωριών που δεν καταβλήθηκαν ως εκείνη την ημέρα, όπως είχε δεσμευθεί ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας κ. Αβραντίνης. Με αφορμή τη συνεδρίαση αυτή η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. είχε σύντομη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο, στην οποία εκτός από το θέμα των χρωστούμενων (στο οποίο θα αναφερθούμε άλλη φορά) ζητήσαμε εξηγήσεις για τις δηλώσεις του δημάρχου για τη δημοτική αστυνομία και για τη δική του (σημ:. του αντιδημάρχου) αδράνεια να παρέμβει και να βάλει τα πράγματι στη θέση τους. Ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος εκτενώς για τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας και έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις στα μέτρα που θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο. Μας παρέπεμψε και σε δηλώσεις του δημάρχου εκείνο το πρωί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στις οποίες είχε διαφοροποιηθεί από τις αρχικές του δηλώσεις.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου είμαστε και πάλι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο 5 από τα μέλη του Δ.Σ. Παροτρύναμε τον πρόεδρο του Δ.Σ. να γραφεί στη λίστα ομιλητών και να εκθέσει τις απόψεις του συλλόγου, κάτι που έγινε. Ακολουθεί μία πρόχειρη ηχογράφηση της ομιλίας του προέδρου, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο πρόσθετο (plugin) στο πρόγραμμα περιήγησης που έχετε για να την ακούσετε.


Προσέξτε ότι ο πρόεδρος του συλλόγου κάνει αναφορά στην πρόσκληση του Σ.Δ.Α.Α. προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να γίνει συνάντηση μαζί τους και να ενημερωθούν για θέματα δημοτικής αστυνομίας. Μέχρι σήμερα στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν μόνο οι κ. Κακλαμάνης και Σοφιανός. Ο κ. Κωνσταντίνου μας ενημέρωσε ότι δεν έχει λάβει την πρόσκληση, ενώ συνάντηση με τον κ. Μιχαλολιάκο δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν του έχει διαθέσει ακόμη γραφείο ο δήμος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ενημερωθούν για τη δημοτική αστυνομία με υλικό που θα τους διατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ήδη ο σύλλογος έχει εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας.

Να επανέλθουμε στη συνεδρίαση. Στα μέτρα που τελικά ανακοίνωσε ο κ. Καμίνης την Τετάρτη είχαν αφαιρεθεί τα μεικτά περίπολα για την εγκληματικότητα και παρέμεινε μόνο ο δημοτικός αστυνομικός της γειτονιάς σε πιλοτικό στάδιο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση 3524/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της πορνείας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. και όχι της δημοτικής αστυνομίας. Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο είναι σκόπιμο να κυνηγηθεί από τη δημοτική αστυνομία το παρεμπόριο, αφού πιθανή συνέπεια θα είναι να στραφούν σε διάφορες μορφές εγκληματικότητας αυτοί που το ασκούν, και πρότεινε το πρόβλημα να χτυπηθεί στη ρίζα του, δηλαδή στις εισαγωγές, στα τελωνεία, στις αποθήκες.

Στη δημοτική αστυνομία αναφέρθηκε και ο κ. Σοφιανός, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αστυνομία είναι μια υπηρεσία του δήμου και σε καμιά περίπτωση σώμα καταστολής ώστε να εμπλακεί. Για τον κ. Σοφιανό έχουμε να πούμε ότι είναι πάντα πρόθυμος να συνομιλήσει μαζί μας και να ακούσει τις απόψεις και είναι από τα ελάχιστα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που γνωρίζουν με ακρίβεια τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας. Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κ. Ελένη Πορταλιού τάχθηκε κατά της εμπλοκής της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛΑΣ.. Ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έκανε αναφορά στη δημοτική αστυνομία, με την επιφύλαξη ότι δεν είμαστε παρόντες σε όλη την ομιλία του.

Μετά τις εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων το λόγο είχαν οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι είχαν μόλις 3 λεπτά για να τοποθετηθούν. Καταγράψαμε την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Αβραντίνη αλλά όπως θα ακούσετε και εσείς, τα 3 λεπτά είναι προφανές ότι δεν επαρκούσαν για την εισήγησή του, αλλά παρόλα αυτά ο προεδρεύων δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει. Ο κ.Αβραντίνης είπε μεταξύ άλλων ότι είναι λάθος να εμπλακούμε σε μια συζήτηση για τη δημοτική αστυνομία με αρμοδιότητες που δεν έχει, διαφώνησε με τη θέση του κ. Κακλαμάνη ότι ο έλεγχος του παρεμπορίου θα ωθήσει τους μετανάστες στην εγκληματικότητα και έδωσε διευκρινήσεις για το δημοτικό αστυνομικό της γειτονιάς:




Η συνεδρίαση έληξε χωρίς τη λήψη απόφασης που παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Δυστυχώς θα θέλαμε να κάνουμε και ένα τελευταίο σχόλιο: παρά τη μεγάλη προβολή στα μέσα μαζικής  επικοινωνίας για τις -ανύπαρκτες- ευθύνες της δημοτικής αστυνομίας στο θέμα της εγκληματικότητας, παρά τα σενάρια αλλαγής του ρόλου και της μορφής της υπηρεσίας μας, μόλις δύο συνάδελφοι απευθύνθηκαν στην Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για να μάθουν λεπτομέρειες και για το πώς θα αντιδράσουμε. Αντίθετα περισσότερα από 40 άτομα επικοινώνησαν μαζί μας για τις χρωστούμενες υπερωρίες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ως σύλλογος τις προτεραιότητές μας. Και ο σύλλογος απαρτίζεται από το σύνολο των μελών. Το σωματείο, και η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. ξεχωριστά ως παράταξη, παίρνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για κάθε παρέμβασή τους ή αδράνειά τους. Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει όμως κάθε μέλος του συλλόγου ατομικά. Δεν είναι οι βεβαιωμένες οφειλές της προηγούμενης δημοτικής αρχής το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Θα τα πάρουμε τα χρήματα, σε λίγες ή περισσότερες ημέρες. δεν θα τα χάσουμε, ενταλματοποιημένα είναι. Η αλλαγή της μορφής της υπηρεσίας είναι πολύ σημαντικό θέμα για να μην παρέμβεις. Όσο όμως θέτουμε λάθος τις προτεραιότητές μας, τόσο πιο πολύ θα είμαστε απλά θεατές των εξελίξεων. Την πατήσαμε μια φορά στην ψήφιση του Νόμου 3731, δεν πρέπει να την ξαναπατήσουμε.

Γ.Κ. - Α.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου