Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

«Αμυντικά» όπλα για τη Δημοτική Αστυνομία ζητάει ο αντιδήμαρχος Τ.Αβραντίνης

Ένα άρθρο που μας ξάφνιασε και για το οποίο λάβαμε γνώση μόλις χθες δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Αυγούστου 2011 στην "Καθημερινή". Στο άρθρο ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Τάσος Αβραντίνης φέρεται να ζητάει τη δυνατότητα να φέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί -εφόσον το επιθυμούν- εξοπλισμό που αποκαλεί «αμυντικό». Στο άρθρο παρεμβαίνει και ο πρόεδρος του Σ.Δ.Α.Α. ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τη χρήση οποιουδήποτε αμυντικού εξοπλισμού, αρκεί η Πολιτεία να μας ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ορίζει ως αμυντικό εξοπλισμό». Τα εκλεγμένα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. στο σωματείο ουδέποτε ενημερώθηκαν για το θέμα ούτε από τον πρόεδρο ούτε από οποιονδήποτε άλλο και μόνη πηγή ενημέρωσής μας παραμένει 4 ημέρες μετά το άρθρο της "Καθημερινής". Προχωρούμε προς ενημέρωσή σας σε αναδημοσίευση του επίμαχου άρθρου και σύντομα θα ακολουθήσουν περαιτέρω ενέργειες.




Αμυντικά «όπλα» για τη Δημοτική Αστυνομία
Πρόταση από τον αντιδήμαρχο Αθηναίων Αναστάσιο Αβραντίνη
 
Του Κωστα Oνισενκο

Τη δυνατότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί –εφόσον το επιθυμούν– να φέρουν αμυντικό εξοπλισμό αναμένεται να προτείνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, Αναστάσιος Αβραντίνης. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «Κ», θα καταθέσει τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών το φθινόπωρο. «Οι δημοτικοί αστυνομικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά κινδύνους στη δουλειά τους», σχολιάζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος και υπεραμύνεται της απόφασής του, τονίζοντας ότι «σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη ανάλογου εξοπλισμού δρα αποτρεπτικά για την παραβατικότητα». Ανάμεσα στον προτεινόμενο εξοπλισμό αναμένεται να συμπεριληφθούν ειδικά γάντια, αλεξίσφαιρος θώρακας, χειροπέδες, κλομπ, σπρέι πιπεριού. Το ζήτημα έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι αντιδράσεις στην ανωτέρω πρόταση θεωρούνται δεδομένες. «Οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν έχουν την εκπαίδευση, ούτε οι δήμοι την υποδομή για να τελούν χρέη αστυνομίας. Το θέμα αναφέρεται συχνά για επικοινωνιακούς λόγους ως μείζον, ωστόσο η Δημοτική Αστυνομία έχει άλλες εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος καταπάτησης κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα, πολεοδομικές παραβάσεις και παραβάσεις καθαριότητας», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕ–ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι, αν και διαφωνεί, σε περίπτωση που το θέμα του αμυντικού εξοπλισμού τεθεί ξανά στο τραπέζι η ΠΟΕ–ΟΤΑ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους και θα αφήσει τους ίδιους να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι. «Σε κάθε περίπτωση, οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν προσελήφθησαν για ανάλογη δουλειά. Γι’ αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες», διευκρινίζει.

Αλλη άποψη
Διαφορετική είναι η άποψη του προέδρου του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων Αθήνας, Θάνου Τάτση, ο οποίος δηλώνει ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τη χρήση οποιουδήποτε αμυντικού εξοπλισμού, αρκεί η Πολιτεία να μας ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ορίζει ως αμυντικό εξοπλισμό». Την άποψη ότι αρκετοί δημοτικοί αστυνομικοί είναι θετικοί στη χρήση εξοπλισμού υποστηρίζει και ο πρώην (επί Κακλαμάνη) αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρ. Παπαδάκης.

Αναφερόμενος στην απόφασή του, ο κ. Αβραντίνης αναφέρει ότι σκοπός του είναι να βοηθηθούν στο έργο τους οι δημοτικοί αστυνομικοί. Προσπαθώντας να αναδείξει το έργο της υπηρεσίας, ο αντιδήμαρχος αναφέρεται στις επιτυχίες του νεοσύστατου θεσμού του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, που εφαρμόζεται από τις 4 Ιουλίου, με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων σε όλη την Αθήνα. Συγκεκριμένα, σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν συνταχθεί 962 αναφορές και διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για επίλυση. Περίπου οι μισές διαβιβάστηκαν στην αστυνομία και αφορούσαν καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ από τις αναφορές που στάλθηκαν σε υπηρεσίες του δήμου επιλύθηκε το 35%.

Οι όποιες προσπάθειες αναβάθμισης της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν τους Αθηναίους για την αποτελεσματικότητά της, κυρίως σε περιοχές που πλήττονται έντονα από την υποβάθμιση. «Για να πω την αλήθεια, δεν έχω καταλάβει ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους. Συνήθως τους βλέπω να κάθονται στη σκιά, να πίνουν καφέ και να μιλάνε στο κινητό τους», μας λέει ο ξενοδόχος Παν. Ρουσέτης. «Ακόμα και στο κομμάτι του τροχονομικού ελέγχου, με τον οποίο ασχολείται κατά κύριο λόγο η Δημοτική Αστυνομία, δεν λύνει σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως τα μηχανάκια που χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου. Είμαι απογοητευμένος από την αναποτελεσματικότητά τους», δηλώνει ο καταστηματάρχης Γ. Σταματόπουλος. Ανάλογες απόψεις εκφράζει μεγάλο μέρος των Αθηναίων.

11 σχόλια:

  1. Να τα παρει ο ίδιος αμα γουστάρει.
    Επισης να δώσει και ενα στον παπαδάκη και να βγουν να μας δειξουν πως γινεται η δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΜΕΣΑ!!!! ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ Κ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΝΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΙ , ΝΑ ΜΕ ΒΡΙΖΕΙ , Κ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ Κ ΣΕ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ!!!!! ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί συνάδελφοι, το blog είναι μέσο ενημέρωσης και όχι κοκορομαχιών. Δεν θα γίνει πεδίο άκαρπης συζήτησης με τον καθένα να βγαίνει ανώνυμα και να "κράζει" προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Συνειδητά, υπεύθυνα και επώνυμα μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας Γενικής Συνέλευσης, γενική συνέλευση με τέτοιο θέμα όμως με μεθοδεύσεις δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα όπως γνωρίζετε, παρά τις προσπάθειες της Ε.Κ.Ε.Δ.Α., και με τους περισσότερους συναδέλφους να αδιαφορούν πλήρως. Γι' αυτό θα παρακαλούσαμε τους συναδέλφους να μην εκφράζουν εδώ απόψεις υπέρ ή κατά, δεν κάνουμε κάποιο γκάλοπ.
    Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. αύριο περιμένει ενημέρωση από τον πρόεδρο και μετά θα σχολιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kris στον δρομο ειμαι, δεν ειμαι στα γραφεια.
    Απλα προσπαθω να γλιτώσει μερικους σαν και εσενα να αποφυγουν μηνυσεις για ξυλοδαρμο.
    Δηλαδη αν σε απειλησουν θα βγαλεις το γκλομπ και θα αρχισεις να βαρας?
    Ενα ειναι ετσι ζητα να πας στην ΕΛΑΣ στα ΜΑΤ καλυτερα.

    Αντε γεμισε με ραμπο η υπηρεσια που το μονο που θελουν ειναι ωραρια δημοτικης, οπλα ΕΛΑΣ, αδειες δημοτικης, αρμοδιοτητες δημοτικης.
    Πηγαιντε στην ΕΛΑΣ αμα δε σας αρεσει στην δημοτικη.
    Η δημοτικη αστυνομια ειναι υπηρεσια ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ οι οποιοι ειναι ειδικο ενστολο προσωπικο ΑΟΠΛΟ.

    Αν δεν σας αρεσει εχει κανει προκυρηξη η ΕΛΑΣ για 1200 ειδικους φρουρους. Πηγαινετε λοιπον εκει και αφηστε εμας του δημοτικους υπαλληλους στην ησυχια μας.

    Α ξεχασα.
    Και οπως θα πηγαινετε να παρετε κοντα τον Αβραντινη και τον Παπαδακη.

    Σε οτι αφορα το σχολιο της ΕΚΕΔΑ θα γινει και αυτο εν καιρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΜΠΟ ΣΥΝΑΔΕΡΦΕ!!! ΑΠΛΑ Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ!!! ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ... ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΕΜΑΣ??? Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΟΧΙ ΟΠΛΑ!!! ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ.... Κ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Κ ΕΝΣΤΟΛΟΙ... ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΔΟΕ... ΤΟ ΙΚΑ.. Κ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι αναφέρθηκε παραπάνω και δεν βλέπω να το σέβεστε.
    Αν κάποιοι νομίζουν ότι καταλαβαίνουν περισσότερα ή λιγότερα από άλλους, δικό τους θέμα. Δεν θα γίνουμε βήμα επίδειξης της ικανότητας αντίληψης του καθενός, όπως βέβαια την κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του.
    Περιμένουμε απόψεις στη Γενική Συνέλευση, sotos7 και να απευθυνθείς στον aaaa εκεί, και ο "aaaa" ελπίζουμε να είναι εκεί να σου απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννη αν δεν κάνω λάθος ο aaaa απευθύνθηκε στον kris σωστά;και τον αποκάλεσε και ράμπο,το σχόλιο του αναρτήθηκε όμως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι sotos, αλλά σε συνέχεια προηγούμενων σχολίων, πριν γίνει η σύσταση. Ο παραπάνω "διάλογος" έκλεισε και δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουν νέες αντιπαραθέσεις στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για άλλη μια φορά γίνεται θέμα για αμυντικό (και όχι μόνο) εξοπλισμό. Έχουμε ερωτηθεί κύριοι συνάδελφοι τι μας οδηγεί σε αυτή την σκέψη; Αν υπήρχε η πολιτική και κυρίως η νομική προστασία από τους οικείους δήμους τα περιστατικά θα περιοριζόταν στο ελάχιστο. Τι εννοώ με τον όρο πολιτική προστασία θα αναρωτιέστε; Μα τι άλλο από την απαξίωση τόσο της υπηρεσίας όσο και της δουλειάς μας από τους πολιτικούς (και υπηρεσιακούς μερικές φορές) προϊσταμένους μας. Πως γίνεται να σε σεβαστεί ο πολίτης αφού ξέρει ότι το "πρόβλημα" που του "δημιουργείς" εσύ, πολύ εύκολα θα το λύσει ο καλός αιρετός (αντιδήμαρχος-δήμαρχος).
    Έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι σχετικά με την νομική προστασία. Πόσοι από εσάς συνάδελφοι έχετε ακούσει τόσο στα ΜΜΕ όσο και μεταξύ φίλων ότι "ο τάδε πήγε στα δικαστήρια επειδή έβρισε ή απείλησε έναν ΔΑ"; Να σας βοηθήσω ΚΑΝΕΝΑΣ !!! Άρα; Κάντε και πείτε κύριοι ότι θέλετε, έτσι και αλλιώς υπάρχει ατιμωρησία.
    Σχετικά με τον οπλισμό τώρα. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να υπάρξει η δυνατότητα κατοχής αμυντικού (και μόνο) εξοπλισμού όπως σπρέι πιπεριού και χειροπέδες. Είμαι αντίθετος στην κατοχή οποιουδήποτε άλλου οπλισμού γιατί τότε δεν θα λεγόμασταν ΔΑ αλλά ΕΛΑΣ.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε (αλλά και να το υπενθυμίζουμε σε οποίον θέλει να το ξεχάσει) ότι οι αρμοδιότητες αλλά και οι νομοθεσία που διέπει την υπηρεσία μας αναφέρονται σε ειδικό ένστολο προσωπικό ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσο υπάρχουν αιρετοί να διοικούν τη Δημοτική Αστυνομία δεν πρόκειται ποτέ να φανεί το έργο του θεσμού αυτού! Προς το παρόν είμαστε "πιόνια" των αιρετών να εξυπηρετούμε κάθε λογής "θελήματα" μη μπορώντας να κάνουμε τίποτα....και όποια αντίδραση και να παρουσιάσουμε πέφτει στο κενό! Αρχικά λοιπόν μια καλή λύση είναι να βρεθέι ένας τρόπος να απαλλαγούμε από το τηλεκοντρόλ που κρατούν όλοι οι αιρετοί! Να γίνουμε επιτε΄λους αυτόνομοι και να μην έχουμε οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις στο έργο μας!
    Όσο για τον αμυντικό εξπλισμό ή όπως αλλιώς θέλει κάποιος να τον ονομάσει, εγώ προσωπικά συνάδελφοι είμαι αντίθετος σε κάθε είδους τετοιου εξοπλισμού! Αν λειτουργήσει σωστά εσωτερικά η υπηρεσία, αν σε κάθε αντίδραση ο κόσμος ήξερε ότι ο Δημοτικός Αστυνομικός δεν είναι κανένα "τσουτσέκι" που τον έστειλαν να κάνει τα θελήματα, αλλά είναι άνθρωποι αξιόλογοι, καλλιεργημένοι, ένστολοι και υπαγονται σε συγκεκριμένες διτάξεις του νόμου που επιφέρουν συνέπειες, τότε αυτή τη στιγμή δε θα μιλούσαμε καν για "αμυντικούς εξοπλισμούς"!!
    Είμαστε Ειδικό ένστολο προσωπικό με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και φυσικά ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή