Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Διπλή δίωξη από το Δήμο Αθηναίων κατά της απεργίας στην Καθαριότητα & της κατάληψης στο Αλλοδαπών

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Δήμο Αθηναίων, με τη διοίκηση να κινείται δικαστικά εναντίον της απεργίας στην αποκομιδή και να επιμένει για τις διώξεις στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ενώ εκδηλώνονται ρήγματα και διχογνωμίες στους συνδικαλιστικούς χώρους.


Χθες αποφεύχθηκαν τελικά οι συλλήψεις στη Διεύθυνση Αλλοδαπών (Μεταξουργείο - οδ. Ψαρών) που τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποψίλωση της υπηρεσίας μετά την απόλυση των συμβασιούχων. Ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος προσπάθησε να πείσει τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν συζητώντας μαζί τους. Εκείνοι αρνήθηκαν και ο διοικητής έφυγε για να συναντήσει τη δημοτική αρχή, η οποία επιμένει στη δίωξη των καταληψιών. Ετσι, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη σήμερα εάν κληθούν αστυνομικά όργανα να απομακρύνουν τους καταληψίες διά της βίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον της κατάληψης με μια απόφαση η οποία όμως καταψηφίστηκε από την αντιδήμαρχο Νέλλη Παπαχελά. Η παράταξη της Ανοιχτής Πόλης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε χθες με ανακοίνωσή της «να σταματήσει ο κατήφορος της καταστολής από τη δημοτική αρχή σε βάρος των συμβασιούχων» και κατηγορεί το δήμαρχο Γ. Καμίνη, ο οποίος «στο δημοτικό συμβούλιο εμφανίζεται στο πλευρό των συμβασιούχων», αλλά «στην πραγματική ζωή αναλαμβάνει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου», «ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τη νομιμότητα, αλλά νομιμότητα εννοεί την ουσιαστική κατάργηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών». Στη δική του ανακοίνωση ο τέως δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει την κατάληψη «ακραία ενέργεια», αλλά δηλώνει τη συμπαράστασή του στους απεγνωσμένους εργαζομένους και δεν χάνει την ευκαιρία να τους θυμίσει ότι επί της δικής του θητείας «δεν απελύθη ούτε ένας συμβασιούχος»!..

Αίσθηση προκάλεσε και ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ) υπό τον Β. Πολυμερόπουλο, στην οποία περιλαμβάνονται χαρακτηρισμοί που θεωρείται ότι αφορούν την κατάληψη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών: «Ο ΣΕΔΑ εκδηλώσεις και κινήσεις με συντεχνιακό ή στενά εργασιακό χαρακτήρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλύψει. Εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται λόγω βλακείας, καιροσκοπισμού, καθ' υπόδειξιν και με περίεργες αντιλήψεις δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση. Εμάς μας ενδιαφέρει το σύνολο των εργαζομένων και να επιτευχθεί ο σκοπός της παραμονής και όχι οι "περίεργες" περιθωριακές εκδηλώσεις».

Το κλίμα βάρυνε χθες ακόμη περισσότερο, όταν έγινε γνωστό ότι ο δήμος κινήθηκε δικαστικά ώστε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχουν κηρυχθεί από τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας στη Διεύθυνση Καθαριότητας. Η προσφυγή του δήμου ενδέχεται να εκδικαστεί σήμερα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εδράζεται στον ισχυρισμό πως τα αιτήματα δεν αφορούν το Δήμο Αθηναίων, αλλά την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ένα από τα αιτήματα, που θεωρείται και το πιο βασικό, δηλαδή η τριετής παράταση των συμβάσεων όσων ήδη εργάζονται μέχρι να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τις δικαστικές προσφυγές, στηρίχθηκε από τη δημοτική αρχή και ο δήμαρχος το ζήτησε ευθέως από την κυβέρνηση.

Προσφυγές
Την ίδια στιγμή προωθεί τροπολογία στη Βουλή μέσω βουλευτών της Α' Αθηνών προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση. Τώρα, πόσο μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση όταν προσφεύγει κατά της απεργίας είναι άλλο ζήτημα. Οπως, επίσης, και το αν μια τέτοια κίνηση βοηθά τη διαλλακτικότητα ή εξάπτει τα πνεύματα και τα οδηγεί σε ακραίες μορφές κινητοποίησης τις οποίες υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποφύγει στο όνομα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας...

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, μαζί με την έναρξη της απεργίας στην καθαριότητα, είναι προγραμματισμένα δημοτικό συμβούλιο και δικαστήριο στο οποίο θα εκδικαστούν οι προσφυγές 455 συμβασιούχων που έχουν ήδη απολυθεί ή απολύονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου