Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μετατάξεις-εφεδρεία-απολύσεις, το τρίπτυχο του τρόμου στο Δημόσιο

ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ • ΤΑ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα κριτήρια με τα οποία θα κατατάσσεται το πλεονάζον προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών κατατέθηκαν προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν ευνοούνται όσοι έχουν και μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών, ούτε όσοι είναι γνώστες πολλών ξένων γλωσσών, αντιθέτως ευνοούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι πολύτεκνοι και οι έχοντες χρόνια προϋπηρεσίας ανεξαρτήτων προσόντων.

Οι δηλώσεις προχθές του υφυπουργού περί απολύσεων και εφεδρείας στους ΟΤΑ, που προκάλεσαν σάλο και ανησυχία, έκαναν τον Χάρη Καστανίδη μια μέρα μετά να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε δεύτερο επίπεδο και μόνο αν δεν αποδώσουν οι μετατάξεις. 

Στο μεταξύ, ανάστατοι είναι τουλάχιστον 17.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στους δήμους, γνωρίζοντας πως ένας στους δύο θα αποχωρήσει, καθώς και 12.000 υπάλληλοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και υψηλές αμοιβές, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και περίπου 15.000 υπάλληλοι των δήμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στο μεταξύ, διαφορετική μορφή θα έχει η εργασιακή εφεδρεία στους δήμους. Τα βήματα θα είναι τα εξής: 
  1. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δήμοι πρέπει να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας χρήση και των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Το ύψος των δανείων δεν θα είναι ανεξέλεγκτο, αντίθετα θα έχει άμεση σχέση με τις δυνατότητες και τα έσοδα των δήμων, αφού σημαντική φροντίδα θα είναι να μην υπερχρεωθούν εκ νέου οι δήμοι με τα καινούργια δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
  2. Οσοι δήμοι δεν κατορθώσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους θα υπαχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα αντιμετωπίσει άμεσα το πλεονάζον προσωπικό. Οσοι οριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, δεν έχουν άλλη δυνατότητα από το να ενταχθούν σε πρόγραμμα μετατάξεων. Μέχρι στιγμής οι διαβεβαιώσεις που δίδονται είναι ότι οι μετατάξεις θα αφορούν όμορους δήμους. Οπως επίσης ότι οι θέσεις προς μετάταξη σε πρώτη φάση θα προκηρυχθούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν -αν υπάρξει αυτή η δυνατότητα- σε εθελοντική βάση.
  3. Αν οι θέσεις δεν καλυφθούν με αυτήν τη διαδικασία, το υπουργείο θα προχωρήσει σε εργασιακή εφεδρεία, ενώ καραδοκεί και η δυνατότητα που έχουν ήδη οι υπηρεσίες στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» να απολύσουν άμεσα τους δημοτικούς υπαλλήλους που δεν θα αποδεχτούν την καινούργια τους θέση και να μεταταχθούν.
Αίνιγμα επίσης παραμένει μέχρι στιγμής ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά οι δήμοι όπου θα εφαρμοστούν οι μετατάξεις και η εφεδρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, δεν θα ξεπεράσουν τους 15, όμως με σημερινές δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών τους προσώπων. Ετσι το υπουργείο δεν θα έχει ξεκάθαρη και συνολική εικόνα πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κανένας δήμος, είπε τέλος ο υφυπουργός, δεν μπορεί να διατηρεί εκρηκτικό το μίγμα «έλλειμμα-χρέος», δηλαδή δεν έχει μόνο σημασία τι χρωστάει ένας δήμος, αλλά και αν είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός πρωτογενώς. 

Αντιδρώντας στο μέτρο της εφεδρείας, οι εργαζόμενοι στους δήμους μέσω της ομοσπονδίας τους απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις του κλάδου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε αντί να εξωθεί σε απόλυση χιλιάδες εργαζομένους χωρίς δημοσιονομικό όφελος, να προωθήσει αναπτυξιακά μέτρα και να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό. 

400 οργανισμοί
Στο μεταξύ, μπιλιετάκι από τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο έχουν δεχτεί από τις 7 Σεπτεμβρίου περίπου 400 οργανισμοί που έχουν συνολικά 50.000 προσωπικό, να παραδώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου) σχετικά με τον αριθμό, τις ειδικότητες, τις αποδοχές και την οικογενειακή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου