Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Με ιδιώτες η αποκομιδή των σκουπιδιών - Ξεκινούν το μεσημέρι!

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ Ο Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Με ιδιωτικά, πιθανότατα, συνεργεία ξεκινά το μεσημέρι η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της Αθήνας. Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης αλλά διαβεβαίωσε ότι η μεγάλη επιχείρηση που θα απαλλάξει την πόλη από την υγειονομική βόμβα των σωρευθέντων σκουπιδιών είναι ζήτημα ωρών.

"Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το μεσημέρι να ξεκινήσει η αποκομιδή", είπε ο κ. Κουκουλόπουλος που δεσμεύθηκε ότι σε 2 – 3 ημέρες η κατάσταση θα έχει σχετικώς ομαλοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται, ότι ύστερα από τη χθεσινή, άκαρπη, συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους, ο κ. Καστανίδης παραχωρεί σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη 1 μμ.

Σύμφωνα με το ρεοπορτάζ του Εθνους, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει σκληρή απάντηση στους απεργούς έχοντας ήδη διαμηνύσει στους συνδικαλιστές ότι στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων εάν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν.

"Γυρίστε στις δουλειές σας ή φεύγετε"
Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργηθεί το οργανόγραμμα των υπηρεσιών, κάτι που θα οδηγήσει σε καταργήσεις θέσεων και κατά συνέπεια σε απολύσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι "φωνές" εκπροσώπων των ΟΤΑ, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανάθεση της υπηρεσίας αποκομιδής σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή πάνω από 100.000 τόνοι απορριμμάτων σωρεύονται στους δρόμους του Λεκανοπεδίου, απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Η "ύστατη έκκληση" που απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης στους εργαζόμενους στην καθαριότητα να επανέλθουν στα καθήκοντά τους λόγω των σοβαρών κινδύνων έπεσε στο κενό. Η ηγεσία του υπουργείου δεν προέβη σε δηλώσεις, ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι αποφάσεις της θα δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ επέμειναν ότι οι μειώσεις στους μισθούς τους, λόγω του νέου μισθολογίου, είναι πολύ μεγάλες και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ξεκαθάρισαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και η μόνη αποκομιδή που θα γίνεται θα είναι σε ευαίσθητους χώρους, όπως νοσοκομεία και σχολεία. Κατέστησαν σαφές πως θα "απαντήσουν" σε οποιαδήποτε φαινόμενα εκφοβισμού ή διώξεων, τονίζοντας μάλιστα ότι "θα γίνει ολοκαύτωμα".
Αρκετοί αιρετοί συνέχιζαν τις εκκλήσεις προς τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης κάλεσε όλους τους δημάρχους να "αναλάβουν τις ευθύνες τους". Ο υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε πως με εντολή του υπουργείου δεν θα πληρωθούν για τις ημέρες της κατάληψης οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

SOS από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Υγειονομική βόμβα στην Αθήνα
Ενώ σκληραίνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων, "υγειονομική βόμβα" απειλεί την Αττική. Σαλμονέλα του τύφου, του παρατύφου και της εντερίτιδας ενδέχεται να υπάρχει στα σωρευμένα σκουπίδια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία σε διάφορα σημεία της Αττικής
Οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και χαρακτηρίζουν "υγειονομική βόμβα" τα σκουπίδια στις αστικές περιοχές. Σε περίπτωση παράτασης του φαινομένου, οι επιστήμονες ζητούν από την πολιτεία την άμεση έκδοση υγειονομικής διάταξης και την εφαρμογή περαιτέρω υγειονομικών μέτρων και κυρώσεων.
Καλούν τους πολίτες να φυλάσσουν στο σπίτι απορρίμματα που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών και να ξεπλένουν, πριν πετάξουν, τα κουτιά από κονσέρβες. Η συλλογή των απορριμμάτων -σημειώνουν- πρέπει να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως αρουραίους και ποντίκια, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή ή την προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων. Επίσης κι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, επεσήμανε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μετά το παρατεταμένο κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Θεσσαλονίκη
Συσσωρεύονται τα σκουπίδια

Σοβαρό πρόβλημα συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους αναμένεται να αντιμετωπίσει από τις επόμενες μέρες και η Θεσσαλονίκη, αλλά κι άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας μετά τη χθεσινή απόφαση των τοπικών συλλόγων - μελών της ΠΟΕ ΟΤΑ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Ο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης, που τελεί υπό κατάληψη από την Τρίτη, θα παραμείνει κλειστός μέχρι και τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ στο ίδιο διάστημα θα συνεχιστούν και οι καταλήψεις στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Θερμαϊκού.
Συνέλευση

Στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλου, προαναγγέλθηκε η επέκταση των καταλήψεων σε δημοτικά κτίρια και σε αμαξοστάσια των δήμων. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει ο ΧΥΤΑ για το Σαββατοκύριακο. Η διοίκηση του Συλλόγου υπαλλήλων του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης είναι θετική και η απόφαση θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η ομοσπονδία.
Η κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη θεωρούνταν ανεκτή, καθώς είχε γίνει αποκομιδή στο κενό διάστημα μεταξύ δύο περιόδων καταλήψεων, ενώ επιτρέπεται η εναπόθεση στον ΧΥΤΑ περίπου του 25% των κοντέινερ ημερησίως, με προτεραιότητα τα νοσοκομειακά απορρίμματα και αυτά σχολείων και λαϊκών αγορών.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63451293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου