Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Από ιδιώτες η αποκομιδή των σκουπιδιών - Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης-ΠΟΕ ΟΤΑ - Απεργία ως την Πέμπτη

Από ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και σε περιορισμένη έκταση προς το παρόν ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ κλειστή παραμένει η χωματερή στα Λιόσια, στην οποία επιτρέπεται η είσοδος μόνο των απορρομματοφόρων των Δήμων που μεταφέρουν νοσοκομειακά απόβλητα. Παράλληλα, η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει ήδη εξαγγείλει δύο 48ωρες απεργίες από σήμερα και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 του μηνός, ενώ καθοριστική μέρα θα είναι η Δευτέρα, οπότε αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης, με τροπολογία που θα προβλέπει απολύσεις και κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Στο μεταξύ, χωρίς εντάσεις πέρασε η νύχτα στο ΧΥΤΑ Λιοσίων, όπου από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες εργαζόμενοι σε δήμους, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη ρίψη σκουπιδιών από τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες η κυβέρνηση ανέθεσε χτες την αποκομιδή των απορριμμάτων. Από το πρωί έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών από νοσοκομεία και σχολεία ενώ στις 11.00 οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ – ΟΤΑ, θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές, που είχαν οχυρωθεί από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέσα στους χώρους του ΧΥΤΑ Φυλής και αρνούνταν να αποχωρήσουν, προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανένα απορριμματοφόρο, ωστόσο, τη νύχτα, άφησαν μερικά -που δεν ανήκουν σε ιδιωτική εταιρεία- τα οποία μάζεψαν απορρίμματα από σχολεία και νοσοκομεία, να εισέλθουν στο ΧΥΤΑ.

Στις 11.00 το πρωί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, ενώ η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει ήδη εξαγγείλει δύο 48ωρες απεργίες από σήμερα και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 του μηνός.

Σημειώνεται πως χτες, το θερμόμετρο στο ΧΥΤΑ Φυλής ανέβηκε αρκετά, μετά την εντολή εφαρμογής της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναθέσει το έργο αποκομιδής σε 3 ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ (με διακριτικό τίτλο Helesi) την Alpha Green ABEE και την Περιβαλλοντική Μεταφορική A.Ε..

Τα απορριμματοφόρα ξεκίνησαν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, μιλωντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή του Mega εξέφρασε την πεποίθηση πως όλοι θα συνδράμουν, ώστε να πρυτανεύσει η λογική προς όφελος της κοινωνίας και της προστασίας των πολιτών. Εξήγησε δε ότι ζητήθηκε από ιδιωτικές εταιρίες να αναλάβουν την αποκομιδή καθώς από τη στιγμή που τέθηκε θέμα επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία "ήταν υποχρέωσή μου να κάνω οποιαδήποτε ενέργεια για να προστατευθούν οι πολίτες".

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63457121

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου