Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ενταση διαρκείας με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα απορρίματα

Κινητοποιήσεων συνέχεια, ενώ τα σκουπίδια πνίγουν την Αθήνα - Κατάληψη Δημαρχείου Αθήνας από Σ.Ε.Δ.Α.

Ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί για δυναμική επέμβαση ώστε για να τερμαστεί ο αποκλεισμός της χωματερής στη Φυλή, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωρευμένοι περισσότεροι από 3.000 -3.500 τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ. Μόσιαλου, κατά την άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι "το θέμα πρέπει να λυθεί και θα λυθεί ", προσθέτοντας ότι είναι επικίνδυνη η κατάσταση με τα σκουπίδια, έδωσε αφορμή για ερμηνείες που φτάνουν ως το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη.

Παράλληλα, εντείνονται οι προτροπές του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη να δρομολογηθούν λύσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο και με τους εργαζόμενους και με πολιτικούς παράγοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, στον αποκλεισμό της χωματερής, προστέθηκε και η κατάληψη από εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, όπου βρίσκονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ την Τρίτη θα γίνει και κατάληψη του Δημαρχείου στην οδό Αθηνάς, στο πλαίσιο διαδηλώσεων που οργανώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Πάντως, οι εργαζόμενοι που μετέχουν στις κινητοποιήσεις στη χωματερή "χαλάρωσαν" τον αποκλεισμό της χωματερής, τη Δευτέρα, και επέτρεψαν σε περισσότερα απορριμματοφόρα του δήμου Αθηναίων να αδειάσουν σκουπίδια στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) θέλησε να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων στις γειτονιές, καθώς η νεροποντή της Δευτέρας παρέσυρε σκουπίδια που βρίσκονται πεταμένα γύρω από τους γεμάτους κάδους, σκορπώντας τα σε οδόστρωμα και πεζοδρόμια. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Αν. Βαρελάς ήρθε σε συνεννόηση με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και οι εργαζόμενοι επέτρεψαν σε 25 απορριμματοφόρα του δήμου να μπουν στη χωματερή και να αδειάσουν απορρίμματα - εν μέσω κινητοποιήσεων επέτρεπαν την είσοδο 15 απορριμματοφόρων ημερησίως, μια και η αποκομιδή συνεχίζεται κανονικά σε ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.ά.) Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονο πρόβλημα από το συνδυασμό "σκουπίδια και βροχές" αντιμετώπισαν κυρίως σημεία της πόλης με κατωφέρειες, όπως Κυψέλη, σύνορα Παγκρατίου με Βύρωνα και αλλού.

Πάντως, ως την Τρίτη (11.10.2011), όπως είχε αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) θα συνεχισθούν οι καταλήψεις σε γκαράζ δήμων αλλά και σε ΧΥΤΑ. Θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή - την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί ως το τέλος του ωραρίου. Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στο ενιαίο μισθολόγιο και στην εργασιακή εφεδρεία.

Ήδη, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ) προανήγγειλε κατάληψη του κεντρικού Δημαρχείου της Αθήνας, και από τις 11.30 το πρωί στάση εργασίας, για συμμετοχή σε συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιήσει στις 11 το πρωί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε μαραθώνια συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με εκπρόσωπους από τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία και υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 σε όλη την Αττική. Ετέθη το ζήτημα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ως τις 19 Οκτωβρίου, ημέρα γενικής πανεργατικής απεργίας, με την πλειοψηφία των ΔΣ των σωματείων στην Αττική , όπως έλεγαν από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, να επιλέγουν "σκληρή" στάση. Η απόφαση για το είδος των κινητοποιήσεων και το πρόγραμμα των δράσεων θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πάντως, συνεχείς είναι οι πιέσεις να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις για λόγους δημόσιας υγείας από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ο οποίος επιζητά κατεπειγόντως ενέργειες για την άμεση επίλυση του προβλήματος με τα απορρίμματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο κ. Καμίνης, μετά την προτροπή του για παρέμβαση του εισαγγελέα στη χωματερή, επανέρχεται, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί η κατάσταση αυτή με τα σκουπίδια στην πόλη και καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, νέα διαμάχη προέκυψε με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) και δήμαρχο Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκη, με αφορμή τον αποκλεισμό της χωματερής ενώ αντιπαράθεση ξέσπασε με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» στο Δήμο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη.

Προ ημερών , ο κ. Χιωτάκης, τον οποίο ο κ. Καμίνης είχε καλέσει με επιστολή του προ ημερών να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, είχε ταχθεί υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων, απέρριψε τη λογική της επέμβασης εισαγγελέα και είχε προτείνει διάλογο. Τη Δευτέρα (10.10.2011) , ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε μια νέα επιστολή προς τον κ. Χιωτάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος σε θεσμικό επίπεδο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Επέλεξε να επεσημάνει ότι το θεμελιώδες καθήκον των Δημάρχων για τη Δημόσια Υγεία δεν επιτρέπεται να υποχωρεί έναντι των όποιων «πολιτικών δεσμεύσεων»...

Όπως σημειώνει στην επιστολή η συντριπτική πλειονότητα των αιρετών στους ΟΤΑ «συμμερίζεται την αγωνία σας» για τη σοβαρή εργασιακή ανασφάλεια που προκαλούν στους εργαζόμενους τα προσφάτως εξαγγελθέντα μέτρα περί ενιαίου μισθολογίου, νέου μισθολογίου και εργασιακής εφεδρείας. Όμως, προσθέτει, «η θεσμική συμπαράστασή μας προς τα προβλήματα των εργαζομένων στους οργανισμούς ΟΤΑ, δεν επιτρέπεται να αντιβαίνει σε θεμελιώδη καθήκοντα που μας επιβάλλει το λειτούργημά μας· πρώτο δε μεταξύ των καθηκόντων αυτών είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Δεν έμεινε αμέτοχος στην όλη υπόθεση ο κ. Ν. Κακλαμάνης , ο οποίος , με αφορμή την επιστολή του δημάρχου Αθηναίων προς τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ έκανε παρέμβαση και επιτέθηκε στον κ. Καμίνη. Πρέπει να «αντιληφθεί ότι την λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα οφείλει να την βρίσκει ο ίδιος, -όπως έπραττα εγώ- και όχι να εγκαλεί ή να μεταφέρει την ευθύνη σε τρίτους». Και πρόσθεσε ότι η περίοδος, που, «σαν Συνήγορος του Πολίτη, συνέτασσε εκθέσεις ιδεών έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης απηύθυνε έκκληση προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ «να σκεφτούν το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεών τους, σε ότι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, γνωρίζοντας την ευαισθησία τους και αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου