Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Και ο στρατός στη μάχη των σκουπιδιών - Αναβολή της δίκης κατά ΠΟΕ ΟΤΑ - Επίθεση σε απορριματοφόρο

Δεκάδες στρατιωτικοί-οδηγοί με επαγγελματικό δίπλωμα έχουν ήδη "ανάψει τις μηχανές" προκειμένου να βοηθήσουν από το απόγευμα της Δευτέρας στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Δεκάδες στρατιωτικοί-οδηγοί με επαγγελματικό δίπλωμα έχουν ήδη "ανάψει τις μηχανές" προκειμένου να βοηθήσουν από το απόγευμα της Δευτέρας στην αποκομιδή των απορριμμάτων.


Αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, που εκτιμάται ότι θα ληφθούν το απόγευμα της Δευτέρας, αφού πρώτα συμφωνήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η ανακοίνωσή τους είναι πιθανό να γίνει στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέτασε ήδη από χτες την πιθανότητα να ρίξει στη μάχη τα "μεγάλα μέσα" προκειμένου να αδειάσουν από σκουπίδια οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων.

Ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος επικοινώνησε με τον Πάνο Μπεγλίτη, προκειμένου να βγουν στο δρόμο απορριμματοφόρα με οδηγούς των ενόπλων δυνάμεων, ξεκινώντας από την Αθήνα.

Το υπουργείο Αμυνας έχει ενημερώσει ότι υπάρχουν 170 στρατιωτικοί με επαγγελματικό δίπλωμα και οι οποίοι είναι πιθανό να αναλάβουν δράση από το απόγευμα της Δευτέρας. Την Τρίτη υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν και "ενισχύσεις" με άλλους 50-60 οδηγούς.

Εκτός από τα στρατιωτικά απορριμματοφόρα και φορτηγά αναμένεται να αναλάβουν και οχήματα των Δήμων που παραμένουν στα αμαξοστάσια.

Παράλληλα, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να αποσπαστούν και στρατιώτες μαζί με κάθε όχημα, για να βοηθούν στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

"Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ελήφθη έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών. Εκτός από το βασικό στόχο για την υπεράσπιση της πατρίδας, ο στρατός έχει και κοινωνικό ρόλο", ανέφερε μιλώντας στην ιστοθέση της Αυτοδιοίκησης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος. "Στο πλαίσιο αυτού του κοινωνικού ρόλου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους πολίτες της Αθήνας, θα βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα".

Οσον αφορά τη δικαστική πλευρά της υπόθεσης, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας αναβλήθηκε τελικά, καθώς είχε καθυστερήσει από το πρωί, λόγω του αιτήματος αυτοεξαίρεσης της προέδρου του δικαστηρίου (που απερρίφθη) και της αποχής των δικαστικών υπαλλήλων μετά τις 12.00 που ακολούθησε.

Καταδικάζει τα επεισόδια ο Γ.Σγουρός
Ο Περιφερειάρχης Αττικής καταδίκασε τα σημερινά περιστατικά επιθέσεων κατά οδηγών ιδιωτικών απορριμματοφόρων.

"Οποιαδήποτε πράξη βίας, είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία ... δεν πρέπει να συγχέονται τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε μια ασφαλή για την υγεία τους και καθαρή πόλη" τόνισε ο Γιάννης Σγουρός.

Ο κ.Σγουρός σημείωσε ότι αποκομιδή ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους που έχουν και την ευθύνη να την ασκήσουν και υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στον καθαρισμό από τα απορρίμματα ευαίσθητων χώρων της Αττικής, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας των πολιτών και έπειτα από εξουσιοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιθέσεις και συλλήψεις
Στις 10 το πρωί, οδηγός απορριματοφόρου δέχθηκε φραστική επίθεση από υπάλληλο της ΠΟΕ – ΟΤΑ στη Νέα Ιωνία με αποτέλεσμα τη σύλληψη του υπαλλήλου που προκάλεσε το επεισόδιο. Ο συλληφθείςε αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος καθώς δεν υποβλήθηκε μηνύση.

Περίπου μία ώρα αργότερα, και πάλι στη Νέα Ιωνία, στη συμβολή των οδών Κύμης και Κασταμονής, ομάδα περιπου 50 ατόμων "επέδραμε" εναντίον απορριματοφόρου πετώντας στον κάδο του αναμμένιο στουπί με εύφλεκτο υλικό.

Η φωτιά που προκλήθηκε σβήστηκε αμέσως, ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Από σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ ΟΤΑ έχουν –σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στην πρωϊνή εκπομπή του Mega- σταματήσει την αποκομιδή απορριμμάτων και από τις ευαίσθητες υγειονομικά περιοχές της πόλης (σχολεία, νοσκομεία).

Οπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση προέβαιναν, παρά τις κινητοποιήσεις τους, στην αποκομιδή των σκουπιδιών από τα ευπαθή σημεία της πόλης, αυτό έχει σταματήσει.

"Κάθε ημέρα βγάζαμε 53 απορριμματοφόρα και καθαρίζαμε σκουπίδια σε νοσοκομεία και σχολεία. Σήμερα δεν καθαρίζουν ούτε τα νοσοκομειακά απόβλητα. Έχουν υποχρέωση να το κάνουν εκ του νόμου με προσωπικό ασφαλείας εφόσον έχουν κηρύξει απεργία. Μόνο εγώ προσέφυγα στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας" ανέφερε ακόμα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε τις περιορισμένες δυνατότητες των ιδιωτικών απορριματοφόρων, ενώ μιλώντας στην πρω¨θινή εκπομπή του Σκάι υπογράμμισε: "Διακυβεύεται η δημόσια υγεία, ας πρυτανεύσει η κοινή λογική. Το μόνο που απομένει είναι ο στρατός".


Διαβάστε σχετικά: 
Λεπτομέρεια που αποκρύβει το «ΕΘΝΟΣ»:
    Για να παρέμβει ο στρατός θα πρέπει να έχει τεθεί ο δήμος Αθηναίων ή Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου