Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης για το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 Οκτώβρη 2011

Ο λαός μας θα σωθεί από την λαίλαπα των μέτρων κυβέρνησης και ΕΕ μόνο μέσα από την οργανωμένη αντίσταση, την ανυπακοή, την ανατροπή της με μαζικούς ταξικούς αγώνες. Η 48ωρη απεργία που έρχεται και η παλλαϊκή συμμετοχή σε αυτήν είναι σταθμός για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Τα παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων σήμερα Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.
Στην έναρξη του ΔΣ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητώντας από τη δημοτική αρχή να μην καλέσει τα ΜΑΤ ενάντια στους εργαζομένους που κινητοποιούνται, να μην στείλει ιδιώτες στην αποκομικδή των απορριμμάτων, να μην καταργηθούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, να μην γίνουν απολύσεις και περικοπές.

Ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ δήμαρχος Γ. Καμίνης (πέρα από γενικολογίες τύπου ότι "συμμερίζεται" αιτήματα των δημοτικών υπαλλήλων που κινητοποιούνται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική) τους ζήτησε ανοικτά να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, να ανοίξουν τον ΧΥΤΑ Λιοσίων, να προχωρήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Ζήτησε από το ΔΣ να ψηφίσει και σχετικό ψήφισμα που πρότεινε. Προανήγγειλε ακόμα ότι θα "μικρύνουν" (σε ρόλο, αρμοδιότητες, προσωπικό, επιχορήγηση) ή και θα καταργήσει ακόμα τα Νομικά Πρόσωπα (Δημοτικό Βρεφοκομείο, ΟΝΑ, Πολιτιστικός Οργανισμός, Κέντρο Υποδοχής Αστέγων).
Ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε αμφιβολίες για την σκοπιμότητα και χρησιμότητα ενός τέτοιου ψηφίσματος. Ωστόσο δείχνοντας την ταύτιση των δύο παρατάξεων σε κεντρικές στρατηγικές επιλογές είπε χαρακτηριστικά ότι "Θα μπορούσα να υιοθετήσω τα 2/3 της εισήγησής σας" και "ήταν σαν να πήρατε τα πρακτικά και να διαβάζατε όσα είπα στο προηγούμενο ΔΣ". Εκανε με τη σειρά του και αυτός "έκκληση" στους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στον αντίποδα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο κοινωνικός αυτοματισμός που προσπάθησαν να επιβάλλουν κυβέρνηση και συγκροτήματα Τύπου στον λαό της Αθήνας δεν έχει περάσει. Ο δήμαρχος Αθήνας πριν έξι μέρες έκανε παρέμβαση για να επιληφθεί εισαγγελέας ενάντια στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Λιοσίων, για την ακρίβεια ήταν ο «λαγός» της καταστολής. Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε δει να στέλνονται εισαγγελείς στα σχολεία, απεργίες να κηρύσσονται παράνομες, έχουμε έναν συγκεκριμένο κατήφορο αυταρχισμού και καταστολής.
Η αλληλεγγύη του λαού στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται εκφράζεται γιατί ο άνεργος, ο κόσμος που επιβιώνει με μεροκάματα πείνας, ο δημόσιος υπάλληλος που καταδικάζεται στο φτωχολόγιο, όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουν δίκιο όσοι παλεύουν.
Επικαλείστε λόγους υγείας για να λήξει η κινητοποίηση και να προχωρήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Ωστόσο δεν λέτε λέξη για τις χίλιες κλινικές που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία.
Η κυβερνητική πολιτική είναι συγκεκριμένη, έχει ανακοινωθεί. Φέρνει την σφραγίδα προαποφασισμένων μέτρων που επιταχύνονται λόγω κρίσης. Στις τοπθετήσεις περί κατοχής και τροϊκανών, περί επιβολής μέτρων υποτέλειας, απαντάμε: έχει δίκιο ο πρωθυπουργός όταν δηλώνει - χθες συγκεκριμένα - ότι το 90% όσων κάνει η κυβέρνησή του ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική αυτή προβλέπει απολύσεις, θέλουν να καταργήσουν την μονιμότητα στο Δημόσιο, μέχρι το 2014 έχουν ομολογημένο στόχο να φύγουν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Θέλουν μισθούς πείνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θέλουν ιδιωτικοποιήσεις και στην αποκομιδή των απορριμμάτων και έτσι έχουμε Δήμους που ήδη έχουν προχωρήσει στην αποκομιδή από ιδιώτες.
Η ανοχή του λαού τελειώνει, οι εκβιασμοί η τρομοκρατία των εισαγγελέων δεν περνούν. Καθημερινά ο λαός της Αθήνας είναι στους δρόμους. Η 48ωρη απεργία που έρχεται και η παλλαϊκή συμμετοχή σε αυτήν είναι σταθμός για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο, για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και να τιμωρηθούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Εχει σημασία να μην υπάρχουν αυταπάτες, να μην καλλιεργούνται λογικές ότι κάποιοι μπορούν να σώσουν το «μαγαζάκι» τους. Το οργανόγραμμα στο Δήμο όπως προωθείται είναι ο φερετζές σχεδιαζόμενων απολύσεων. Στο προηγούμενο ΔΣ ρωτήσαμε τον δήμαρχο αν θα αρνηθεί να καταρτίσει λίστες με υπαλλήλους για εφεδρεία, και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Ο Δήμος Αθήνας θα εφαρμόσει την εφεδρεία; Σε αυτό πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση - απόφαση του Δήμου ότι δεν θα υλοποιήσει την εφεδρεία σε κανέναν οργανισμό, καμία διεύθυνση καμία θέση εργασίας είτε μόνιμου είτε συμβασιούχου.
Εν κατακλείδι στο στόχαστρο είμαστε όλοι. Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό μας είναι η οργανωμένη αντίσταση, η ανυπακοή σε αυτή την πολιτική, η ανατροπή της με μαζικούς ταξικούς αγώνες και οι φορείς της οι σημερινοί ή οι αυριανοί που θα έρθουν να την εφαρμόσουν".

Λαική Συσπείρωση Αθήνας

Πηγή: Ιστολόγιο «Αγωνιστικής Δράσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου