Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Εμφύλιος για το πάρκινγκ στο Θησείο. Αβραντίνης: Το Νοέμβρη ξεκινά η ελεγχόμενη στάθμευση

Κάτοικοι εναντίον καταστηματαρχών

Tης Μαργαριτας Πουρναρα

Πέμπτη πρωί στο Θησείο. Η κίνηση στις τοπικές καφετέριες είναι ακόμα υποτονική, με αρκετά άδεια τραπέζια στον πεζόδρομο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις θέσεις πάρκινγκ, που είναι ακριβοθώρητες. Τους τελευταίους μήνες, έχει ξεσπάσει μια διαμάχη στην ιστορική γειτονιά με αφορμή το σχέδιο για την ελεγχόμενη στάθμευση. Το Θησείο μαζί με τα Εξάρχεια είναι οι δύο περιοχές όπου το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στην πρώτη περίπτωση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων και καταστηματαρχών, που έφτασαν, μάλιστα, να ξηλώσουν την ειδική σήμανση από τους δρόμους, με συλλήψεις και παρέμβαση της αστυνομίας. Στη δεύτερη, θεωρείται επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των δημοτικών αστυνομικών να εμφανιστούν στους δρόμους γύρω από την πλατεία για να κόψουν κλήσεις.


Ιδιότυπη περίπτωση

Τι συνέβη, όμως, στο Θησείο και ορισμένοι κάτοικοι πολέμησαν με φανατισμό την οριοθέτηση των θέσεων σε εκείνες που θα είναι για τους κατοίκους και σε άλλες για τους επισκέπτες; Οι ενστάσεις συνεχίζονται ακόμα και μετά την αναθεώρηση της μελέτης από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί ακόμα περισσότερες σε όσους είναι κάτοχοι της ειδικής κάρτας του μόνιμου κατοίκου. «Οι ήδη διαθέσιμες θέσεις δεν επαρκούν για όσους μένουν μόνιμα εδώ. Φαντασθείτε από το σύνολο αυτό να αφαιρέσουν κι ένα ποσοστό για τους διερχομένους από το Θησείο. Δεν θα μείνει τίποτα για εμάς που ζούμε στη γειτονιά», λέει στην «Κ» ο φαρμακοποιός Μιχάλης Κονδύλης, γέννημα - θρέμμα της περιοχής. «Νομίζω ότι αυτοί που συνέταξαν τη μελέτη δεν υπολόγισαν σοβαρούς παράγοντες, που καθιστούν τη γειτονιά μια ιδιότυπη περίπτωση. Οι πολυκατοικίες είναι παλιές και δεν υπάρχουν πιλοτές για πάρκινγκ. Ολοι οι ένοικοι παρκάρουν στον δρόμο. Πολλές φορές, γνωστοί μου των οποίων οι ηλικιωμένοι γονείς μένουν εδώ κοντά μάς παρακαλούν να τους φυλάξουμε μια θέση έξω από το φαρμακείο για να μπορέσουν να αφήσουν για λίγο το όχημά τους. Τώρα τη θέση αυτή θα διεκδικούν πολύ περισσότεροι».

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών ακριβώς δίπλα συμφωνεί: «Εμείς ως καταστηματάρχες δεν δικαιούμαστε κάρτα μόνιμου κατοίκου. Φαντάσου να πρέπει να ανοίξεις το μαγαζί το πρωί και να ψάχνεις μισή ώρα πάρκινγκ». Η οδοντίατρος Καίτη Μελισσουργού, μόνιμη κάτοικος, είναι και αυτή κατά των μέτρων: «Οταν μας σπάνε τα αυτοκίνητα, η αστυνομία είναι απούσα. Οταν φοβόμαστε την εγκληματικότητα, δεν βλέπουμε περιπολίες. Και τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν να βάλουν τάξη στις θέσεις στάθμευσης;». Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες από τις καφετέριες είναι κατά του μέτρου: «Θα μας κόψει τη δουλειά, διότι οι θαμώνες στην τιμή του καφέ θα προσθέτουν και την τιμή της κάρτας στάθμευσης», λένε.

Η μόνη που εμφανίζεται να στηρίζει τον έλεγχο απ’ όσους συναντήσαμε είναι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάγια Τσόκλη: «Είμαι μόνιμη κάτοικος από το 1992. Ποτέ δεν έχω κάνει πάνω από δέκα λεπτά για να βρω θέση. Οι αντιδράσεις των μόνιμων κατοίκων είναι υπερβολικές», τονίζει. Ο Τάσος Αβραντίνης, αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, υποστηρίζει ότι η άρνηση των κατοίκων να εφαρμόσουν τον νόμο εδράζεται στην επικράτηση λανθασμένων εκτιμήσεων: «Οπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο έχει φέρει αποτέλεσμα. Σε καμιά γειτονιά δεν επαρκούν οι θέσεις για όλους τους μόνιμους κατοίκους. Το Θησείο υποφέρει εξαιτίας του κόσμου που μαζεύεται ημέρα και νύχτα σε καφέ και μπαρ. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, διότι πλήττει περισσότερο αυτούς που μένουν μόνιμα εκεί. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιό μας, από τις 1.000 θέσεις, μόνον οι 340 θα είναι για τους επισκέπτες. Η κατάσταση της αναρχίας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον ερχόμενο μήνα και θα αποδειχθεί στην πράξη ότι η μελέτη μας ήταν σωστή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου