Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για την επίθεση στους συναδέλφους και τις μεθοδεύσεις της ΔΑΚΕ

Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2011

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η επίθεση κατά των συναδέλφων στα Προπύλαια έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα της ασφάλειας κατά την άσκηση της εργασίας μας. Χρειάστηκε να συμβεί ο σοβαρός τραυματισμός των συναδέλφων για να διαπιστωθεί ξανά ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των εντολών που δίνει. Η πάγια εντολή της Διεύθυνσης να αποχωρούν οι συνάδελφοι από τα επικίνδυνα σημεία με την αποχώρηση των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. χάνεται στην πορεία μέσω της πολυδαίδαλης ειδικής ιεραρχίας της υπηρεσίας μας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σ.Δ.Α.Α. επιρρίπτονται ευθύνες μόνο στη δημοτική αρχή, αποσιωπώντας πλήρως το κομμάτι των ευθυνών που αναλογεί στη Διεύθυνση. Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες στη δημοτική αρχή, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σοβαρό περιστατικό. Αντίθετα είναι η πρώτη φορά που η ΔΑΚΕ με την προκάλυψη του σωματείου σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης κατά της δημοτικής αρχής. Αλήθεια, γιατί δεν επέρριψε τις ίδιες ευθύνες και στις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου για τα περιστατικά στου Ψυρρή, στα Εξάρχεια, στην Ερμού, στο Πανεπιστήμιο… Την απάντηση μάλλον την γνωρίζετε.
Η θέση της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για την επίθεση είναι ότι η υπηρεσία μας έχει βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της ενασχόλησης με μία και μόνο αρμοδιότητα, αυτή του παραεμπορίου. Οι φωτογραφίες κρανοφόρων συναδέλφων στην ΑΣΟΕΕ που δημοσιεύθηκαν στο indymedia (που βέβαια ενεργούν έτσι κατόπιν εντολών για την προστασία τους) παραπέμπουν πιο πολύ σε παρακρατικές ομάδες και συμβάλλουν περαιτέρω στη στοχοποίησή μας. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. καταγγέλλει κάθε πρακτική που στοχοποιεί την υπηρεσία μας ως κατασταλτικό μηχανισμό. Αν η δημοτική αρχή θεωρεί επίτευγμα τη διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων και τη στοχοποίηση μιας ολόκληρης υπηρεσίας με τίμημα τις στατιστικές για τα κατασχεμένα προϊόντα και την ολιγόλεπτη αποχώρηση των μικροπωλητών, ας μας το πει ανοιχτά. Το θέμα της ΑΣΟΕΕ ή της Νομικής συνάδελφοι δεν είναι θέμα του Δήμου Αθηναίων. Είναι πρωτίστως θέμα των πρυτανικών αρχών και της φοιτητικής κοινότητας, είναι θέμα πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης. Δεν είναι πρόβλημα παραεμπορίου, όπως θέλει να το εμφανίσει ο κ. Παπουτσής για να μεταθέσει τις ευθύνες του, αλλά άπτεται του μεταναστευτικού προβλήματος. Ας βρει το σθένος η δημοτική αρχή να ζητήσει απ' όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και μετά ας εμπλέξει σε επιχειρήσεις τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας που είναι η δημοτική αστυνομία. Αντί να στηρίζει ηθικά αυτές τις επιχειρήσεις παρακολουθώντας τη διεξαγωγή τους, ή κάνοντας ομιλία επιλεκτικά στην «ομάδα» των επιχειρήσεων, ομάδα που ενεργεί χωρίς επικεφαλής, παρά την πολυσχιδή ιεραρχία που έχουμε. Αν ο αντιδήμαρχος κρίνει ότι κανένας από τους 120 προϊσταμένους δεν είναι ικανός να ηγηθεί αυτής της ομάδας, ας ζητήσει τις παραιτήσεις τους και ας επαναλάβει τις κρίσεις.
Στη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο για το θέμα του τραυματισμού των συναδέλφων, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συλλόγου πέταξαν τη «βόμβα» για υπαγωγή της Δημοτικής Αστυνομίας απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Διεύθυνση και κάλεσαν τον κ. Αβραντίνη να υποστηρίξει το αίτημα σε επικείμενη συνάντησή του με τον Υπ. Εσωτερικών. Ο αντιδήμαρχος απάντησε έντιμα (και όχι λαϊκίστικα όπως συνήθιζαν προκάτοχοί του) ότι δεν μπορεί να πάρει θέση χωρίς να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Εμείς ρωτάμε: Ποιον εκπροσωπεί ο πρόεδρος και ο γραμματέας και με τίνος την εξουσιοδότηση εκφράζει τέτοιες θέσεις; Έχει συζητηθεί ποτέ στο σύλλογο η σοβαρή αυτή πρόταση; Ας είχαν τουλάχιστον την ευθιξία να πουν ότι πρόκειται για θέση της ΔΑΚΕ, και όχι να τον παραπλανήσουν ως θέση του συλλόγου! Ακόμη και ο «συνεργαζόμενος» με τη ΔΑΚΕ αντιπρόεδρος φάνηκε έκπληκτος, αλλά μάλλον ενημερώνεται μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς της ΔΑΚΕ!
Θυμίζουμε στη ΔΑΚΕ ότι υπάρχει απόφαση του σώματος για σύγκληση θεσμικής Γενικής Συνέλευσης στην οποία θα μπορούσε να θέσει το θέμα της υπαγωγής της υπηρεσίας στο Υπ. Εσωτερικών και να πάρει την έγκριση από την πλειοψηφία για οποιαδήποτε θέση εκπροσωπεί θεσμικά ως Σ.Δ.Α.Α. Δυστυχώς η ΔΑΚΕ για μια ακόμη φορά παρακάμπτει τη γνώμη των εργαζομένων και χρησιμο­ποιώντας το σύλλογο ως όργανο επιβάλλει τις κομματικές της απόψεις της χωρίς καμία νομιμοποίηση.
Όσο για τον αντιδήμαρχο, οι προσωπικές του απόψεις για γκλομπ και χειροπέδες απέχουν μακράν τόσο από αυτές της δημοτικής αρχής με την οποία εκλέχτηκε, όσο και από την πλειοψηφία των εργαζόμενων της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται. Εν λευκώ εξουσιοδότηση από τον σύλλογο σε άτομο που έχει εκφραστεί ανοιχτά με τέτοιες απόψεις μόνο εκ του πονηρού μπορεί να είναι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Υπάρχει μια μεθόδευση σε εξέλιξη. Δεν θεωρούμε τυχαίες την ερώτηση Πλεύρη στη Βουλή για το παρεμπόριο και την απάντηση Παπουτσή για υπαγωγή της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ, ούτε τις επιχειρήσεις που ακολούθησαν σε ΑΣΟΕΕ & Νομική, ή την προσπάθεια της ΔΑΚΕ από το πουθενά να δώσει δια του συλλόγου εξουσιοδότηση στον αντιδήμαρχο για συνομιλίες για απευθείας υπαγωγή στο ΥΠ.ΕΣ.
Ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα τα μνημόνια και τα χαράτσια, ξεχάστηκε και το νέο μισθολόγιο που ακόμη δεν έχουμε αισθανθεί. Οι μάσκες έπεσαν με τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση του μεσοπρόθεσμου και της δανειακής σύμβασης. Η ΔΑΚΕ δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από την αντι­μνημονιακή προπαγάνδα και επιστρέφει σε αυτό που κάθε κομματική παράταξη γνωρίζει καλά: τον «παραγοντισμό» και τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με προκαθορισμένη ατζέντα.
Συνάδελφοι, ας γυρίσουμε τις πλάτες σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Ας συσπειρωθούμε γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων και με υγιείς διαδικασίες και αξιοπρέπεια ας αποφασίσουμε για το μέλλον μας.

Το Γραφείο Τύπου Ε.Κ.Ε.Δ.Α.