Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην Athens Voice

Προχωρούμε με προγραμματισμό, ορθολογική χρήση των οικονομικών δεδομένων και με συνέπεια στις εξαγγελίες μας, την  προσπάθεια εξυγίανσης των δομών και των υπηρεσιών της πόλης μας, με στόχο την κοινωνική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, στη συνέντευξή του στην ATHENS VOICE.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ, ΣΤΗΝ ATHENS VOICE KAI ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΛΕΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΝΕΓΟ


Καλημέρα κύριε Καμίνη, χαθήκαμε… 
Σας καταλαβαίνω κι εν μέρει έτσι είναι. Ο δημότης κυκλοφορεί στην πόλη κι εγώ είμαι μέσα στο γραφείο προσπαθώντας να νοικοκυρέψω μια κατάσταση. Ο Δήμος είναι σαν καινούργιο σπίτι. Όταν μπεις μέσα, θα κάνεις πρώτα κάποιες επισκευές και μετά θα αρχίσεις τις βεγγέρες. Ψηφίσαμε, όμως, έναν προϋπολογισμό με σημαντική εξοικονόμηση. Αν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο το κράτος δε θα ήμασταν τώρα σ’ αυτήν την κατάσταση. Παραλάβαμε χρέη 47 εκ. ευρώ και τα κάναμε 26, πληρώσαμε πιστωτές που λόγω χρεών δε μας δίνανε λαμπτήρες για να φωτίσουμε, για να καταλάβετε.

Τι ποσοστό από κάθε ευρώ που ξοδεύει ο Δήμος επιστρέφει στον δημότη;
Είναι σχετικό αυτό που με ρωτάτε, γιατί ακόμα και τα έξοδα συντήρησης προς όφελος του δημότη γίνονται. Εσείς βεβαίως μιλάτε για έργα. Από ευρωπαϊκά προγράμματα ελπίζω βάσιμα ότι θα εξασφαλίσουμε μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε αναπλάσεις πλατειών, να φτιάξουμε δίκτυο ποδηλατόδρομων π.χ. ενώνοντας τον Κεραμεικό με την Πειραιώς και την Ακαδημία Πλάτωνος, να κάνουμε πεζοδρομήσεις. Υπάρχει σχέδιο να γίνει η Σόλωνος δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με μια λωρίδα και η μελέτη του ΥΠΕΚΑ για την Πανεπιστημίου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή το 77% των δαπανών πάει σε πάγια λειτουργικά – μισθούς, ενοίκια, φώτα κτλ., 10 % σε προμηθευτές  και 13% είναι επιδόματα που έρχονται από το κράτος και αμέσως τα δίνουμε σε υποχρεώσεις. Το ζήτημα είναι να βρούμε εξωτερικούς πόρους. Ούτε τα τέλη μπορούμε να αυξήσουμε, ούτε να πούμε στο κράτος φέρε κι άλλα, ακόμα κι από αυτά που μας χρωστάει.

Γνωρίζατε όμως όταν εκλεχτήκατε ότι θα διοικήσετε σε ένα καθεστώς λιτότητας. Πώς την επικαλείστε τώρα;
Δεν αιφνιδιάστηκα, είχα δει τον προϋπολογισμό του Δήμου. Αλλά δεν βρήκα και κάποιου είδους προετοιμασία. Τα πράγματα για να λειτουργήσουν θέλουν μια στοιχειώδη συνέχεια. Δεν βρήκα ούτε ένα χαρτί. Θεωρήθηκαν όλα προσωπικό αρχείο του κυρίου Κακλαμάνη και δεν μου παραδόθηκε τίποτα.

Εξυγίανση στην οικονομία, αλλά στους δρόμους τι γίνεται; 
Η πόλη είναι πιο καθαρή - ίσως όχι όσο θα θέλαμε - παρά τις απεργίες. Εξορθολογίσαμε τις υπηρεσίες. Προάγουμε την ανακύκλωση περιορίζοντας τoν όγκο των σκουπιδιών. Επίσης  ο Δήμος δεν έχει ταμπού γενικότερα σε ότι αφορά συνεργασία με ιδιώτες. Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεργαζόμαστε με ιδιώτες εργολάβους για να φτιάξουμε πεζοδρόμια και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με ιδιώτες στο θέμα της καθαριότητας, αφού μας  παρέχει την ευχέρεια ο νόμος.

Στις υπηρεσίες που πέτυχαν μικρές νίκες θα συμπεριλαμβάνατε και τη Δημοτική Αστυνομία;
Όχι. Έχει αποδώσει στο θέμα της παράνομης στάθμευσης, σε σημείο να έχουμε και παράπονα για την αυστηρότητά της, αλλά στο ζήτημα του παραεμπορίου μένουν πολλά να γίνουν. Ο νομοθέτης που ανέθεσε κάποτε σε μας την δίωξη του παραεμπορίου δεν το είχε  υπ’ όψιν του ως μορφή οργανωμένου εγκλήματος. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους εξής θυλάκους: Πατησίων, μπροστά από την ΑΣΟΟΕ και στην Νομική Σχολή. Όποτε η Δημοτική Αστυνομία επιχειρεί σε αυτά τα δύο μέρη, έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται το παραεμπόριο και στοιχείων που βρίσκονται εγκατεστημένα μέσα στα πανεπιστήμια. Ποιοι είναι και τι είναι, δεν το ξέρω. Αλλά θεωρώ ότι δεν είναι μόνο φοιτητές. Αυτό είναι θέμα που θέλει την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ.  Εμείς μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση της δημοτικής αστυνομίας ενδυναμώνοντας τα επτά τοπικά τμήματα. Θα βγάλουμε κόσμο ακόμη και από τα γραφεία, αν χρειαστεί.

Με περισσότερους ένστολους θα αισθανόμαστε πιο ασφαλείς;
Έχουμε αστυνόμευση χωρίς ασφάλεια, συμφωνώ. Ο νόμος προβλέπει την αρωγή της ΕΛ. ΑΣ προς την Δημοτική Αστυνομία, τα μικτά κλιμάκια. Όταν σε λιθοβολούν ή σου επιτίθενται με μαδέρια χρειάζεσαι πιο δυναμική αστυνομία. Χρειάζεσαι τα ΜΑΤ. Και δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από τη συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχω ζητήσει αρωγή και δεν την έχω.

Εσείς θα περνούσατε βράδυ πεζός από την τριλογία της Πανεπιστημίου;
Εγώ θα περνούσα. Αλλά δεν έχω την απαίτηση να περνούν όλοι. Ότι υπάρχει ένα φαινόμενο εκεί, ιδίως με τους τοξικοεξαρτημένους, είναι γεγονός. Σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης η μίκρο-εγκληματικότητα τρομάζει.

Είναι επαρκώς φωτισμένη η πόλη σε αυτές τις «δύσκολες» ζώνες;
Ο δημοτικός φωτισμός έχει βελτιωθεί. Η πόλη εξακολουθεί να είναι σκοτεινή, δεν αποκλείω και λόγω παράλειψής μας σε κάποια σημεία. Έπειτα, δεν μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε και να εγκαθιστούμε φωτισμό, χρειαζόμαστε άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για παράδειγμα.

Προεκλογικά είχατε υποσχεθεί κίνητρα επανακατοίκισης του «γηρασμένου κέντρου». Ποια είναι αυτά, πέρα από την απαλλαγή των νέων επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη για ένα χρόνο;
Εμείς μπορεί π.χ. να φτιάχνουμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο ξενοδοχείο ‘La Mirage’ στην Ομόνοια, αλλά αν δεν συνδυαστούν με την δραστική ενίσχυση της ασφάλειας, δεν έχουν νόημα. Ποιος θα στείλει το παιδί του που έρχεται πρώτη φορά φοιτητής στην Αθήνας σε μια επικίνδυνη περιοχή; Πρέπει να αναζωογονηθεί η πλατεία Ομονοίας. Θέλουμε να βάλουμε κάποια τραπεζοκαθίσματα, να λειτουργήσουν ένας ή περισσότεροι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μόνο και μόνο η φάτνη που βάλαμε εκεί τα Χριστούγεννα, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκτιμήθηκε…

Δηλαδή θέλετε να αντιστρέψετε την κατάσταση της Ομόνοιας βάζοντας κι άλλα τραπεζοκαθίσματα, τη στιγμή που σε άλλα σημεία υποτίθεται ότι τα κυνηγάτε;
Η πλατεία Ομονοίας είτε είναι άδεια είτε «κατοικείται» από άπραγους ανθρώπους. Δεν είναι προτιμότερο να τη φωτίσουμε, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που προανέφερα;

Στην κλειστή παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα γιατί δεν βγάζετε το λουκέτο; 
Η ιστορία του Αγίου Παντελεήμονα είναι η πιο δύσκολη. Είναι η γειτονιά όπου συμπυκνώνεται όλη η παθογένεια της πόλης με τον πιο δραματικό τρόπο. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών, ακροαριστερών που συγκρούονται. Θέλει δουλειά βάσης, επαφή με τους κατοίκους, συνεργασία όλων των φορέων. Ο Δήμος μπορεί να ξεκλειδώσει την παιδική χαρά, αλλά το ζητούμενο είναι τι γίνεται μετά.

Εκείνο το Κάμντεν που θα φτιάχνατε;
Ένα Κάμντεν δε φτιάχνεται από τη μια μέρα στην άλλη, είναι γέννημα μιας παράδοσης.

Ναι, αλλά προεκλογικά υποσχεθήκατε μια πολυεθνική υπαίθρια αγορά ως μέσο αντιμετώπισης του παραεμπορίου…
Έχουμε βρει έναν χώρο 2-3 στρεμμάτων, όχι μακριά από το κέντρο. Σύντομα θα κινήσουμε τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και μελέτης.  Προεκλογικά, ομολογώ ότι κάναμε ένα λάθος. Συνδέσαμε την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου με τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου. Η πείρα μας έδειξε ότι το ένα δε λειτουργεί ως υποκατάστατο του άλλου. Όσα μικρά Κάμντεν και να κάνουμε, δε θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τους παράνομους μικροπωλητές εκεί, εκτός κι αν τους δώσουμε κάποιου είδους αστυνομική ασυλία. Αλλά και πάλι δε νομίζω ότι θα θέλουν να μετακινηθούν από το κέντρο.

Πάντως από την κουβέντα μας προκύπτει ότι ο ρόλος του δημάρχου της Αθήνας είναι να έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, αγνές προθέσεις και περιορισμένα περιθώρια δράσης…
Είναι ακριβώς έτσι. Μια πόλη για την οποία όλοι μιλάνε κι έχουν άποψη και ιδέες, τοποθετώντας τον Δήμο στη μέση.

Ναι, αλλά αυτή είναι μια διαπίστωση που περιμένει κανείς από έναν δημοσιογράφο, όχι από τον ίδιο τον δήμαρχο. Δεν είναι άλλοθι που καθιστά τον δήμαρχο μερικώς διακοσμητικό;
Τι πάει να πει άλλοθι; Πώς λέει ο κόσμος «ο Δήμος φταίει εδώ ή εκεί», όταν δεν ελέγχουμε το κομμάτι της ασφάλειας, των δικτύων, των συγκοινωνιών, των κοινωνικών υπηρεσιών;

Το λέει γιατί δεν του φτάνει ότι ο Καμίνης μείωσε την εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό, θέλει φανερές αλλαγές στις συνθήκες ζωής του…
Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η Αθήνα είναι καλύτερη από πέρυσι. Όχι δραστικά, αλλά καλύτερη. Και το αποτέλεσμα θα βελτιώνεται διαρκώς γιατί θα πιέζουμε την κεντρική εξουσία να λειτουργήσει ή θα συνεργαζόμαστε μαζί της καλύτερα. Κυρίως, όμως θα κινητοποιήσουμε περαιτέρω την κοινωνία.

Τι θα κάνετε με τους νεοάστεγους που είναι πια σκληρή πραγματικότητα;
Θα πάρουμε έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Κέντρο Υποδοχής κι Αλληλεγγύης. Έχουμε βρει τον χώρο στο κέντρο της πόλης και τον ετοιμάζουμε ως κόμβο των κινημάτων αλληλεγγύης που έχουν εκδηλωθεί στην πόλη. Σκοπός μας είναι να μην ιδρυματοποιήσουμε ανθρώπους. Να φτιάξουμε «κέντρα ημέρας», στα οποία θα μπορούν να εκπληρωθούν βασικές ανάγκες (π.χ. καθαριότητα) αλλά και να παρασχεθεί υποστήριξη.

Περίπου πόσες διαδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα τον χρόνο;
Η αστυνομία λέει περίπου τρεις την ημέρα στο κέντρο της πόλης. Νομίζω ότι το 2012 θα υπερβούμε αυτόν τον μέσο όρο.

Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
Έχουμε έτοιμο νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσω υπ’ όψιν των προέδρων των κομμάτων για να πάρουν θέση στην προεκλογική τους εκστρατεία. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο όμως θα πρέπει να συνυπάρχει με τα υπόλοιπα δικαιώματα, όπως εκείνα της ελεύθερης κυκλοφορίας, της ιδιοκτησίας, του επιχειρείν.

Μιλάμε για ανακοίνωση ή αδειοδότηση των κινητοποιήσεων;
Μιλάμε για γνωστοποίηση, το προληπτικό σύστημα απαγορεύεται συνταγματικά. Το Σύνταγμα υπό προϋποθέσεις επιτρέπει στην αστυνομία να απαγορεύσει μια διαδήλωση, υποδεικνύοντας ίσως έναν άλλον χώρο.

Ακόμα κι αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα να το εφαρμόσουμε;
Το 90% των διαδηλώσεων είναι των 50 και 100 ατόμων και κακώς η αστυνομία τις χειρίζεται κλείνοντας το κέντρο, αντί να τις περιορίσει στο πεζοδρόμιο. Προτιμά κι εδώ την εύκολη λύση. Γι’ αυτές μιλάμε, δεν αναφέρομαι σε εκείνες των χιλιάδων διαδηλωτών που φυσικά θα κλείσουν την πόλη όπως γίνεται παντού. Δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά νοοτροπιών.

Ημερομηνία: Πεμ, 26/01/2012 - 12:40

Πηγή: http://www.cityofathens.gr/node/19634

Σχόλιο: Για πρώτη φορά ο δήμαρχος λέει κάτι πολύ σωστό, που δεν το έχουμε ακούσει από κανέναν άλλον μέχρι σήμερα: «Ο νομοθέτης που ανέθεσε κάποτε σε μας την δίωξη του παραεμπορίου δεν το είχε  υπ’ όψιν του ως μορφή οργανωμένου εγκλήματος». Θυμίζουμε στους συναδέλφους ότι το υπαίθριο εμπόριο αποδώθηκε εν δυνάμει (απαιτούταν η έκδοση Π.Δ.) στη δημοτική αστυνομία το 1998 με το νόμο 2647. Ακόμη και με την έκδοση του Π.Δ.23/2002 το υπαίθριο εμπόριο δεν είχε τη μορφή που έχει πάρει σήμερα. Δυστυχώς ο νόμος 3731 απλά επανέλαβε το Π.Δ.23/02 χωρίς να «σταθεί» πραγματικά στις αρμοδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου