Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο - Ρυθμίσεις - σκούπα για κλειστά επαγγέλματα, φορολογικά και για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015».

Η επεξεργασία του σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου θα ξεκινήσει την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α: Ρυθμίζονται δεκάδες διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους θέματα, όπως φορολογικά, αναπτυξιακά, θέματα αδειοδότησης ραδιοτηλεοπτικών μέσων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, τυχερά παίγνια, χρηματοδότηση δήμων, θέματα βαθμολογίου-μισθολογίου κλπ. Εστιάζουμε σε αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο:

  • Ρυθμίζονται θέματα υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών με τροποποιήσεις στο νόμο 2323. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα εγκρίνει στο εξής τον αριθμό αδειών στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου που θα χορηγούνται από τους δήμους
  • Συνιστώνται Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών Υπαίθριου Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και στις Περιφέρειες.
  • Τα πρόστιμα για το υπαίθριο εμπόριο που επιβάλλει η δημοτική αστυνομία εισπράττονται υπέρ του ΟΤΑ, ενώ τα πρόστιμα από τα ΚΕΛΑΥΕ εγγράφονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Όλα τα υπόλοιπα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Τα έσοδα αυτά καταβάλλονται για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού των κλιμακίων.
  • Προβλέπεται παράταση κατά ένα μήνα τρεις μήνες της προθεσμία έκδοσης προεδρικού διατάγματος που διατηρεί σε ισχύ σε κατηγορίες προσωπικού ειδικό σύστημα ιεραρχίας και αξιολόγησης.
  • Βαθμολόγιο: Οι υπάλληλοι που αποκτούν μετά το διορισμό τους συναφές με τα καθήκοντά τους διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο μειώνουν κατά έξι ή δύο έτη αντίστοιχα τον χρόνο εξέλιξής τους
  • Μισθολόγιο: Καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρ. 29 του ν.4024 και τυχόν πλεονάζον χρόνος προσμετράται κανονικά στη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ:
Ακολουθεί ρεπορτάζ από "Τα Νέα" με τις βασικές αλλαγές:

Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων των δικηγόρων και συμβολαιογράφων πραγματοποιείται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από 29 Φεβρουαρίου ισχύει η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.
Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί σύντομα, καθώς πολλές από τις διατάξεις του αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα. Πάντως δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
Αύριο αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους το νομοσχέδιο επιδιώκει να καταργήσει τους περιορισμούς στη σύσταση εταιρειών προβλέποντας ότι δύο ή περισσότεροι δικηγόροι μπορούν να συστήσουν δικηγορική εταιρεία και ότι η έδρα της ορίζεται στην περιφέρεια του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον ένας από τους εταίρους. Επίσης το νομοσχέδιο επιτρέπει τη διαφήμιση δικηγόρων ενώ υποχρεώνει τους δικηγορικούς συλλόγους να δημοσιεύουν κάθε χρόνο στο Διαδίκτυο τα οικονομικά τους στοιχεία και τυχόν πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε μέλη τους.
Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει η τρόικα σε σχέση με τις «νόμιμες αμοιβές» ή «τιμές αναφοράς» που έχουν αντικαταστήσει τις κατώτατες αμοιβές για τους δικηγόρους και μηχανικούς. Οι τιμές αναφοράς χρησιμοποιούνται ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και τους συλλόγους, αλλά η τρόικα θεωρεί ότι στην πράξη αποτελούν μια «μεταμφίεση» των κατώτατων αμοιβών που διατηρούνται έτσι, διά της πλαγίας οδού, σε ισχύ.
Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους το νομοσχέδιο καταργεί την προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, δεν προχωρεί όμως σε μείωση των αμοιβών, όπως επίσης έχει ζητήσει η τρόικα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει για τον σκοπό αυτό υπουργική απόφαση μειώνοντας τις αμοιβές κατά 30%.

Αντικειμενικά κριτήρια για φορολογικούς ελέγχους
Με το νομοσχέδιο προβλέπονται ευνοϊκές διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, μειώνεται η ελάχιστη δόση στα 100 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται στις εξήντα.
Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Συγκεκριμένα ορίζει ότι τα έσοδα και ο οφειλόμενος φόρος του επιτηδευματία μπορεί να προσδιορίζονται με βάση τις εξής τεχνικές: 1) την αρχή των αναλογιών, 2) την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου, 3) την καθαρή θέση του φορολογουμένου, 4) τη σχέση τιμής - πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και 5) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα μπορεί να ασκείται από εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ)
  • Συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 400 ευρώ δεν δικαιούνται να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα μεγαλύτερα του ποσού που ελάμβαναν προτού θεσπιστεί ο νόμος που καθόρισε τα δώρα στα 400 ευρώ για Χριστούγεννα και από 200 ευρώ για Πάσχα και άδεια.
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4686559

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου