Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή για παράνομη συμπεριφορά του Δημάρχου Σαρωνικού σε περιστατικό που αφορά την υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας

Παραθέτουμε μία δημοσίευση που μας είχε γίνει γνωστή από ανάρτηση του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και αφορά ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Α. Πλεύρης και Γ. Ανατολάκης στην οποία καταγγέλλεται ως παράνομη η συμπεριφορά του Δημάρχου Σαρωνικού σε συμβάν όπου εμπλέκεται υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος φέρεται να επέστρεψε κατασχεθέντα είδη σε μικροπωλητές, τα οποία είχε κατασχέσει ο συνάδελφος αντίθετα σε εντολές που είχε λάβει. Στην ερώτηση απάντησε άμεσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ καθυστερήσαμε να κάνουμε σχετική ανάρτηση γιατί το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με μεγάλη καθυστέρηση.


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: Καταγγελίες για παράνομη συμπεριφορά του Δημάρχου Σαρωνικού

Σύμφωνα με σοβαρές καταγγελίες που έχουμε δεχθεί αλλά και σχετική Αναφορά η οποία έχει κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προ λίγων ήμερων έλαβε χώρα ένα σοβαρότατο επεισόδιο στον Δήμο Σαρωνικού.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 27η Νοεμβρίου 2011 Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Σαρωνικού μετέβησαν στην ευρύτερη περιοχή του λιμένος της Π. Φώκαιας προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους σε μικροπωλητές σύμφωνα Κ1 2466 / 21-9-2011 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Για τους ελέγχους ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ η οποία συνέδραμε με περιπολικό όχημα του Α.Τ. Αναβύσσου . Η Δημοτική Αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση εμπορευμάτων από οκτώ (8) πλανόδιους αλλοδαπούς μικροπωλητές οι οποίοι δεν κατείχαν καμία νόμιμη άδεια.
Τα κατασχεμένα προϊόντα δεν ήταν δυνατό να καταστραφούν άμεσα γι' αυτό μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Δημοτικής Αστυνομίας στην πλατεία Ευαγγελιστρίας στα Καλύβια, για την προβλεπόμενη διαδικασία καταστροφής.
Στο σημείο κατέφθασαν οι λαθρομετανάστες μικροπωλητές , απειλώντας και ζητώντας πίσω τα κατασχεμένα προϊόντα με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή από την Άμεση Δράση για περαιτέρω ενέργειες .

Σύμφωνα με τις καταγγελίες την επόμενη μέρα, Δευτέρα 28.11.2011 ο Δήμαρχος Σαρωνικού ζήτησε κατά παράνομο τρόπο από την Δημοτική Αστυνομία ζητώντας να δοθούν πίσω τα κατασχεμένα πράγματα στους παράνομους αλλοδαπούς μικροπωλητές! Οι Δημοτικοί Αστυνόμοι ορθά αρνήθηκαν να υπακούσουν την παράνομη εντολή του Δήμαρχου Σαρωνικού , ενώ και τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι παράνομες αυτές πιέσεις προς την Δημοτική Αστυνομία, η οποία επέμεινε στην αρχική της απόφαση να μην επιστραφούν τα κατασχεμένα προϊόντα κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Παρά ταύτα τελικά δόθηκε εντολή να εισχωρήσουν στο χώρο οι παράνομοι αλλοδαποί μικροπωλητές και να πάρουν πίσω τα κατασχεμένα προϊόντα!

Ερωτάσθε,

Ισχύουν τα ανωτέρω απαράδεκτα περιστατικά και αν ναι τι προτίθεστε να πράξετε;

Αθήνα 16.12.2011
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αθανάσιος Κ. Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
Γεώργιος Ανατολάκης, Βουλευτής Β’ Πειραιώς

  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε σχετικά γρήγορα, δείτε την απάντηση εδώ.
Σημειώνουμε ότι στην απάντηση γίνεται αναφορά ότι το υπαίθριο εμπόριο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας, ενώ η Ελληνική Αστυνομία επιλαμβάνεται όλων των υποθέσεων που έχουν ποινικό χαρακτήρα, όπως την παράβαση του ν.2121 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε σχέση με τα καταγγελλόμενα αναφέρει την ανάμιξη της ΕΛ.ΑΣ. και παραπέμπει στο Υπ. Εσωτερικών για ουσιαστική απάντηση.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε για απάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία έστειλε πρώτα το έγγραφο στην Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα του υπαίθριου εμπορίου δεν ανήκει στις Περιφέρειες! Το έγγραφο επιστράφηκε για να αποσταλεί εκ νέου στο Δήμο Σαρωνικού, δείτε την απάντηση εδώ.
Ο δήμαρχος απαντά ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε δώσει εντολή στη δημοτική αστυνομία να γίνουν μόνο απομακρύνσεις μικροπωλητών, αλλά με πρωτοβουλία δημοτικού αστυνομικού και χωρίς να ενημερώσει την προϊστάμενη αρχή έγινε κατάσχεση των προϊόντων και μεταφορά τους με «επιταγμένα» ιδιωτικά αυτοκίνητα σε άδειο χώρο στο δημαρχείο και όχι στην αποθήκη, και χωρίς να έχει προηγηθεί καταγραφή των κατασχεμένων προϊόντων. Επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν δυσμενή σχόλια και υποψίες ως προς τα κατασχεμένα είδη. Συμπληρώνει τέλος ότι ο δήμος έχει κινήσει τη διαδικασία αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών.

Διαβάστε και για τη συζήτηση για το συμβάν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού, σε ανάρτηση τοπικού ιστολογίου:

    Σχόλιο: Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μάθουμε για το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας που διεξάγεται. Πάντως αν αληθεύουν τα γεγονότα όπως περιγράφονται, προκύπτουν και σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες για το συνάδελφο. Σε περίπτωση που η εντολή που είχε δεχθεί είναι πράγματι παράνομη, όφειλε καταρχήν να πράξει κατά τα προβλεπόμενα στον Υπαλληλικό Κώδικα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό σε κάποια θέματα για να μην εκτεθείς πρώτα ο ίδιος.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου