Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Το παρασκήνιο της αλλαγής φρουράς στη δημοτική αστυνομία Αθήνας

Ηχηρή ήταν η απομάκρυνση του κ. Τάσου Αβραντίνη από τη θέση του αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας , κατά τον πρόσφατο «ανασχηματισμό» που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης. Ο δήμαρχος του πρότεινε να αναλάβει τη θέση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης και ο κ. Αβραντίνης αρνήθηκε.

Και οι δυο πλευρές (πρώην αντιδήμαρχος και δημοτική Αρχή) δεν συνδέουν τις εξελίξεις αυτές με την εμπλοκή στην υπόθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι προκύπτει ζήτημα πολιτικών διαφορών στην αντίληψη του πώς μετριέται η αποτελεσματικότητα των δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

«Πολιτική απόφαση» χαρακτηρίζει ο κ. Τάσος Αβραντίνης την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη για μετακίνησή του από την θέση του αντιδημάρχου δημοτικής αστυνομίας και ανάληψη άλλης θέσης.

«Είναι θεμελιώδες δικαίωμα του δημάρχου να επιλέγει τους αντιδημάρχους και αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου να αποδέχεται ή να μην αποδέχεται μια θέση. Ο δήμαρχος μου ζήτησε να αναλάβω μια άλλη θέση. Αρνήθηκα για λόγους αρχής, επειδή θεώρησα ότι δεν είχα ολοκληρώσει το έργο μου στη δημοτική αστυνομία. Θα μείνω απλός δημοτικός σύμβουλος», τονίζει στο «Βήμα».

Πάντως, η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναμενόταν, από το Δεκέμβριο, είναι από την Τρίτη στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με αυτή, η σύμβαση για την απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία η οποία μέχρι τώρα διαχειριζόταν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης γίνεται δεκτή, όχι όμως με αναδρομική ισχύ.

Επομένως, η σύμβαση ισχύει από τον Οκτώβριο του 2011 οπότε εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και υπεγράφη. Ομως, είχε τεθεί (πρωθύστερα) ως σημείο έναρξής της η 25η Ιουλίου 2011, δηλαδή μια ημέρα μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Έτσι, με βάση την απόφαση 70/2012 του ελεγκτικού συνεδρίου - επιμένει να απέχει του ελέγχου νομιμότητας, αφού ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας ασκείται προ της ενάρξεως εκτελέσεως των συμβάσεων και όχι μετά- είναι στον «αέρα» και άκυρη για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο 2011!

Όταν τον ρωτήσαμε τον κ. Αβραντίνη αν θεωρεί ότι η απομάκρυνσή του σχετίζεται με το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, απάντησε «όχι, σε καμμία περίπτωση». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το 2011 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη δημοτική αστυνομία στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παράνομης στάθμευσης». Μάλιστα, σημειώνει ότι η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον δικαιώνει, αφού «κρίθηκε καθόλα νόμιμη ως προς το περιεχόμενό της η σύμβαση».

Και συμπληρώνει: «Είναι ηχηρή απάντηση προς όσους αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της σύμβασης. Όντως υπήρξαν καθυστερήσεις στην υποβολή της σύμβασης για προσυμβατικό έλεχγο και αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη. Αν δεν είχα ασχοληθεί δεν θα υπήρχε ελεγχόμενη στάθμευση στο δήμο από τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα ο δήμος να έχει διαφυγόντα κέρδη καθημερινά περίπου 14. 000 ευρώ. Εγώ απλώς έβγαλα τα κάστανα από τη φωτιά…».
Πάντως, δεν παρέλειψε , σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό και την πρόταση του κ. Καμίνη, να σημειώσει: «Προφανώς ο Καμίνης είχε διαφορετική εκτίμηση για το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε στη δημοτική αστυνομία….».

Ξεκαθαρίζει ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν «θα είμαι υποψήφιος με τη «Δράση» , η οποία επιδιώκει τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου λογικής και υπευθυνότητας». Μάλιστα, λέει και ξαναλέει ότι «είμαι εχθρός της κομματοκρατίας στη λειτουργία των θεσμών. Αυτό εφάρμοσα και στη Δημοτική Αστυνομία».

Στο δημοτικό συμβούλιο , «θα εκπροσωπώ το «Πορτοκαλί» ως συνιστώσα της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» - το «Πορτοκαλί» είναι η αυτοδιοικητική έκφραση της «Δράσης » (κόμμα του κ. Στ. Μάνου), που συνεργάστηκε για την εκλογή του κ. Καμίνη ως δημάρχου.

Οταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται να ….αυτονομηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε: «Δεν έχω άρει την εμπιστοσύνη μου και την εκτίμηση στον Καμίνη. Όμως, όπως και μέχρι τώρα, και στο μέλλον θα διαφοροποιούμαι όπου διαφωνώ και θα στηρίζω όπου συμφωνώ. Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες».

Από την πλευρά του, το επιτελείο του κ. Καμίνη σημειώνει ότι οι αλλαγές στους αντιδημάρχους αποτελούν μια συνολική παρέμβαση για την επιτάχυνση και τον καλύτερο συντονισμό του έργου στο Δήμο. «ο κ. Αβραντίνης δεν δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλης. Ουδεμία σχέση έχει η πρόταση για άλλη θέση προς τον κ. Αβραντίνη με την ελεγχόμενη στάθμευση», τονίζουν από το επιτελείο του δημάρχου.

Ως προς τις αλλαγές που έγιναν, αξιοσημείωτη, μεταξύ άλλων, είναι η επάνοδος δυο πρώην αντιδημάρχων οι οποίοι είχαν παραιτηθεί από τη θέση τους κατά την περίοδο που εξελισσόταν η υπόθεση της «Υπατίας», με τους μετανάστες - απεργούς πείνας : ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ενώ ο κ. Φ. Προβατάς (προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά) αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Δημοσίων Σχέσεων και Αστικής Κατάστασης (με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Δημοσίων Σχέσεων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου