Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Συνεντεύξεις δημάρχου Αθηναίων στο MEGA και στον 9.84 - Τι λέει για το υπαίθριο εμπόριο και τη δημοτική αστυνομία

Κίνηση φθηνού εντυπωσιασμού, χωρίς λογικό έρεισμα –από τη στιγμή που ήταν σε πλήρη λειτουργία τέσσερις χώροι φιλοξενίας αστέγων- χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, την κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου από ομάδα τριάντα ατόμων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα, όπως τόνισε, δύο άστεγους. Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Καμίνης εξήρε τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας του δήμου, των ΜΚΟ, φορέων και χιλιάδων πολιτών για τηνπροστασία και τη βοήθεια προς τους άστεγους τις ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας.

Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τον δημοσιογράφο, κ. Δημήτρη  Καμπουράκη.

Για το θέμα των αστέγων και το ρόλο του δήμου :

Το πρόβλημα των αστέγων είναι πάρα πολύ σοβαρό για να είναι βορά στον οποιοδήποτε λαϊκισμό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν βρισκόμαστε πια στην Αθήνα του ’80 ή του ’90, όπου οι άστεγοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να γίνεται μαζικό. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε ξενώνες και να ιδρυματοποιούμε αστέγους. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα ξένα πρότυπα, εκεί έχουν μια τεράστια εμπειρία με τους ξενώνες ημερήσιας φροντίδας. Και αυτό το ετοιμάζουμε. Χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας. Η ιδρυματοποίηση αστέγων, πλέον, είναι κάτι το οποίο κανείς δεν το κάνει, είναι φύσει αδύνατο να γίνει και είναι και εσφαλμένο να γίνει. Η σύγχρονη και ορθή τάση είναι να προσφέρεις βραχυχρόνιες υπηρεσίες στον άστεγο και να έχεις παράλληλα τις κοινωνικές δομές οι οποίες τον βοηθούν να επανενταχθεί.

Ο σκληρός πυρήνας της κατηγορίας των αστέγων, δηλαδή, κατά κυριολεξία, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν μια στέγη, υπολογίζονται απ’ όλες τις σοβαρές ΜΚΟ σε 1000-1200. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, λόγω της οικονομικής ανέχειας, φιλοξενούνται εδώ ή εκεί, κάτω από συνθήκες οι οποίες, φυσικά, κατά κανόνα, μπορεί να μην είναι υποφερτές. Βρίσκονται πιθανόν όλη τη μέρα στο δρόμο, αλλά δεν είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα κοιμηθούν έξω. Φυσικά, στο βαθμό που θα βαθαίνει η οικονομική κρίση, ο σκληρός πυρήνας των αστέγων θα διευρύνεται. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι αυτούς τους ανθρώπους να τους βοηθήσουμε.

Για τον μηχανισμό του Δήμου για τους άστεγους εν όψει της κακοκαιρίας :   

Δούλεψε πάρα πολύ αποτελεσματικά. Και δούλεψε με ένα σημαντικό κέρδος για την πόλη. Δούλεψε όπως πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Σε συντονισμό με τις ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, δέχθηκε βοήθεια από χιλιάδες πολίτες, από εθελοντές, συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες του δήμου αρμονικά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Συνεργαστήκαμε και με την Εκκλησία και με τον Ερυθρό Σταυρό, και με άλλες ΜΚΟ, και αυτή θα είναι η πολιτική του δήμου, σας το βεβαιώνω αυτό, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης. Και στην παροχή τροφίμων, και στην παροχή άλλων ειδών… Και είναι κάτι το οποίο στο βαθμό που θα χρειαστεί, θα διευρυνθεί. Θα κάνουμε οικονομίες απ’ αλλού προκειμένου να ταΐσουμε τον κόσμο. Αυτό δεν σηκώνει καμία συζήτηση.

Για την κατάληψη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων :   

Είναι ένα λυπηρό γεγονός. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα, χρησιμοποιούν ως  μέσο για να προβληθούν πολιτικά, για δέκα λεπτά δημοσιότητας, δύο αστέγους. Πρέπει να σας πω ότι ο δήμος, όλες αυτές τις μέρες, είχε τέσσερις χώρους ανοιχτούς όπου δεχόταν αστέγους και φιλοξενούσαμε κάθε βράδυ 100 αστέγους. Είχε τρεις τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες λειτουργούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Είχε συντονιστεί με όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έβγαιναν κλιμάκια έξω συντονισμένα, μοίραζαν ροφήματα, κουβέρτες, φαγητό, τρόφιμα. Λειτουργούσε όλο αυτό το σύστημα άψογα. Και ξαφνικά εμφανίζονται 30 άνθρωποι, οι οποίοι λένε ότι θα καταλάβουν - και πήγαν και κατέλαβαν - το κυλικείο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, σέρνοντας δύο αστέγους, προκειμένου να διεκδικήσουν να προστατέψει ο δήμος τους αστέγους. Πείτε μου τώρα, στέκει αυτό το πράγμα; Είναι λογικό αυτό; Εάν ήθελαν οι άνθρωποι αυτοί να προστατέψουν στους αστέγους, υπήρχαν οι χώροι του δήμου, που λειτουργούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως…  

Για το «ξενοδοχείο των φτωχών» στην Πατησίων : 

Ο κ. Κακλαμάνης εγκαινίασε προεκλογικά, το Σεπτέμβριο του 2010, ένα κτίριο στην Πατησίων, το οποίο αποτελεί κληροδότημα προς το δήμο. Το κληροδότημα είχε σκοπό να στεγάσει ηλικιωμένους άπορους. Το εγκαινίασαν αυτό το κτίριο προεκλογικά και παρέμεινε κλειστό μέχρι το τέλος των εκλογών. Ο κ. Κακλαμάνης δεν το άνοιξε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που ήταν δήμαρχος. Και δεν το άνοιξε για τον πολύ απλό λόγο, ότι δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει το κτίριο. Ο κ. Κακλαμάνης εγκαινίασε κάτι για λόγους προεκλογικούς, το οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με το σκοπό του. Και το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι για να στεγάσει άστεγους. Αυτό είναι για να χρησιμεύσει ως γηροκομείο. Αυτός είναι ο σκοπός του κληροδοτήματος. Δεν μπορείς να παραβιάσεις τους όρους του κληροδοτήματος. Είναι αποτέλεσμα τελευταίας βουλήσεως, είναι διαθήκη. Αυτό προστατεύεται από το νόμο. Από την άλλη πλευρά, τώρα τελειώνουμε το σύστημα πυρόσβεσης, εγκαθίσταται τώρα, και τέλη Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αλλά το επαναλαμβάνω, κακώς ενεπλάκη σ’ αυτή τη συζήτηση, διότι έχει άλλο σκοπό, άλλο προορισμό. Είναι για να στεγάσει ηλικιωμένους άπορους και θα το κάνει.

Για την αστυνόμευση στο κέντρο και το ζήτημα της ασφάλειας:

Αυτήν την περίοδο, βλέπουμε μια πρόοδο στο θέμα της αστυνόμευσης. Αυτό όλοι οι παρατηρητές το παραδέχονται. Αυτή η πρόοδος, όμως, θα πρέπει να δείξει ότι έχει ένα βάθος, ότι έχει συνέχεια κι ότι έχει διάρκεια. Αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα της ασφάλειας δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης. Η ασφάλεια είναι κάτι πάρα πολύ σύνθετο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κυρίως αστυνόμευση γιατί υπάρχει το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος στο κέντρο. Όλη αυτή η εικόνα της παρακμής των ανθρώπων που βλέπουμε, είναι προϊόν οργανωμένου εγκλήματος. Το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία και το παραεμπόριο, είναι οργανωμένο έγκλημα και είναι ζήτημα ασφάλειας. Τον άνθρωπο που πεινάει πρέπει να τον ταΐσεις, γιατί είναι πάρα πολύ πιθανό, αν δεν βρει το φαί του, να πάει να ληστέψει για να το βρει. Και η κοινωνική αλληλεγγύη, λοιπόν, είναι παράγοντας ασφάλειας. Και η οικονομική ανάπτυξη επίσης προάγει την ασφάλεια. Στο βαθμό που δεν θα κλείνουν οι επιχειρήσεις, που δεν θα σκοτεινιάζει το κέντρο, που θα υπάρχει ζωή, που θα υπάρχει κίνηση, κι αυτό προάγει την ασφάλεια.



30-01-2012: Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984 (απόσπασμα που αφορά τη δημοτική αστυνομία)

«Προσπαθούμε τον Δήμο να τον καταστήσουμε πραγματικό εγκέφαλο και βραχίονα για την ανάταξη της πόλης»,δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ984 και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη. Ο κ. Καμίνης εξήρε τη συνεργασία με Μ.Κ.Ο και σημείωσε «επιδιώκουμε τη συνεργασία με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε μια βάση ισοτιμίας, ο Δήμος βοηθάει, ο Δήμος προσφέρει υποδομή, ο Δήμος οργανώνει όταν του ζητείτε και συνεργάζεται».

Καραγιάννη: Υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τις γιορτές, για το φαινόμενο του παραεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας καθώς και πάρα πολλές διαμαρτυρίες που υποπτεύομαι θα έχετε και εσείς από καταστηματάρχες. Έχετε την αίσθηση ότι η Δημοτική Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της σε αυτό το κομμάτι: Έτσι και όποιος γνωρίζει τη κατάσταση και τις επιχειρήσεις που έκαναν και το πώς έμπαιναν μέσα στο Πανεπιστήμιο αυτοί οι άνθρωποι

Δήμαρχος: Να σας πω κάτι. Στο παραεμπόριο εκεί που επικρατούσε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, λ.χ. στην Ερμού, αν δείτε βίντεο όπου υπάρχουν στο ytube  από το 2010, εμείς τον καθαρίσαμε αυτό το δρόμο και γενικά τους εμπορικούς δρόμους. Το παραεμπόριο εγκαταστάθηκε στη συνέχεια σε χώρους πανεπιστημιακού ασύλου, ουσιαστικά εγγύς, σε χώρους που βρίσκονται σε εγγύτητα στο πανεπιστημιακό άσυλο. Μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή στη Νομική αυτό νομίζω λέει πάρα πολλά και όποιος γνωρίζει την κατάσταση, τις επιχειρήσεις που κάναμε και το πώς μπαίνανε μέσα στο Πανεπιστήμιο οι άνθρωποι αυτοί και από εκεί βρίσκανε βοήθεια και εκτοξεύανε πέτρες, μπουκάλια και γινόντουσαν επιθέσεις κατά δημοτικών αστυνομικών, αυτά όποιοι παρακολουθούν την κατάσταση το ξέρουν.

Καραγιάννη: Αναφέρεστε και σε ευθύνη που επιμερίζεται και στις πρυτανικές αρχές φαντάζομαι, έτσι;

Δήμαρχος: Ε, βέβαια. Πρέπει όλοι τώρα πέρα από ευθύνες κ.τ.λ., μια προσπάθεια ο καθένας να κάνει την δουλειά του. Θα πρέπει τα πανεπιστήμια πλέον να μην είναι χώροι παρανομίας και ανομίας. Όχι μόνο παρανομίας, ανομίας μπορώ να πω. Δεν είναι τυχαίο ότι πήγε το παραεμπόριο και καταστάθηκε εκεί γύρω. Και στην Νομική και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αλλά θέλω να προσέξουμε και κάτι άλλο. Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια σαφής βελτίωση της εικόνας και στα δυο σημεία. Αυτό σημαίνει ότι δραστηριοποιήθηκε περισσότερο και η ΕΛ.ΑΣ. και ελπίζω αυτό να μην είναι πρόσκαιρο, να μην είναι παροδικό, να μην είμαστε πάλι μπροστά σε μια δραστηριοποίηση η οποία γρήγορα εξαντλείτε και επανακάμπτουμε στις ίδιες καταστάσεις ή και ακόμα χειρότερα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου