Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κυκλοφόρησε ο νόμος 4055/2012 «Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής»

Κυκλοφόρησε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4055/2012 «Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής». Όπως έχετε ενημερωθεί ήδη εδώ, υπάρχει η θετική διάταξη για τη μη καταβολή του παραβόλου των 100€ για συμβάντα στη διάρκεια της υπηρεσίας μας που διώκονται κατ' έγκληση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 28 παρ.1 ορίζεται ότι «για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου».

Για το νόμο αυτό έχουν γραφεί ήδη πολλά, έχετε υπόψη όμως ότι δεν πέρασαν όλες οι διατάξεις που υπήρχαν στο προσχέδιο νόμου, και ότι πέρα από τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο κείμενο του νόμου, οι τροποποιήσεις των επιμέρους άρθρων που έγιναν στη διάρκεια της συζήτησης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ξεπερνούν τις 8 σελίδες! Γι' αυτό πολλά από τα όσα θα δείτε γραμμένα στο διαδίκτυο γι' αυτό το νόμο δεν ισχύουν.

Δυστυχώς πέρασε η πταισματοποίηση παραβάσεων όπως η ελαφριά σωματική βλάβη (όχι όμως και η απρόκλητη σωματική βλάβη), η βλασφήμια προς τα θεία (όχι όμως και η εξύβριση προς τον Θεό), και η φθορά (αλλά μόνο για αντικείμενα ευτελούς αξίας). Ο χρόνος παραγραφής για τα πταίσματα πάντως αυξάνεται στα δύο έτη (από ένα που ίσχυε). Η εξύβριση και η απειλή παραμένουν πλημμελήματα. Η επαιτεία μετατρέπεται επίσης σε πταίσμα. Στο άρθρο 30 υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την προανάκριση και την ανάκριση. Στο άρθρο 37 υπάρχουν αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σε υγειονομικές διατάξεις. Σε σχέση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σημειώνεται ότι ξαναγίνονται πλημμελήματα παραβάσεις που είχαν γίνει πταίσματα με το νόμο 3904. Κατά τα λοιπά οι υπόλοιπες αλλαγές με μια πρώτη ματιά δεν μας αφορούν υπηρεσιακά.

Κατεβάστε το Νόμο 4055/2012 (ΦΕΚ Α' 51/2012)
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου