Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Γερμανοί για «τεχνική» βοήθεια στους δήμους (δηλ. βοήθεια σε ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις)

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο οδικός χάρτης των αλλαγών στους δήμους και στις περιφέρειες

«Απόβαση» έχουν κάνει τα στελέχη της γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών από τις αρχές του έτους προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για του ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, με τους Γερμανούς ειδικούς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Μέχρι τα μέσα του Μαρτίου θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο οδικός χάρτης των αλλαγών στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας που θα συνδυαστούν με το δεύτερο κύμα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τη θεσμοθέτηση του «Καλλικράτη».

Ο «Οδικός Χάρτης» θα τεθεί σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του τελικού σχεδίου.

Ενα από τα «αγκάθια» των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αιρετών αναμένεται να είναι το θέμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, αφού τα κονδύλια των κεντρικών αυτοτελών πόρων έχουν μειωθεί δραστικά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Για τον λόγο αυτόν αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με τη βοήθεια των Γερμανών ειδικών. Οι τομείς στους οποίους παρέχεται τεχνική βοήθεια είναι:
  • Μεθοδολογία για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δήμων και των περιφερειών (παροχή τεχνογνωσίας για την κατάρτιση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων).
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα των δήμων και συνολικά της κεντρικής κυβέρνησης.
  • Αύξηση της απορροφητικότητας από τις χρηματοδοτήσεις των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
  • Βελτίωση της εποπτείας των ΟΤΑ από την κεντρική κυβέρνηση.
  • Παροχή τεχνογνωσίας για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ (κατάρτιση προϋπολογισμού, έλεγχος δαπανών κ.τ.λ.).
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63625577

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου