Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ - Αναφορά στην αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους κ.κ. Β.Λυριτζή και Δ. Οικονόμου στην εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ" στις 15 Μαρτίου. Δείτε το βίντεο ή διαβάστε τα κυριότερα σημεία:

Η συνέντευξη του κ. Καμίνη ξεκινά στο 1:17:12



Για τη βία στην πόλη :
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, όχι το μοναδικό αλλά το μεγάλο, το μεγαλύτερο ίσως, είναι όλη αυτή η διάχυτη βία που υπάρχει. Βία είτε του κοινού ποινικού εγκλήματος, είτε βία πολιτική. Σε σχέση με τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου, επειδή μιλάμε πλέον για πράξη και όχι για περιγραφή, πρέπει να σας πω ότι πρώτα απ’ όλα εκείνο το βράδυ έγινε μια απόπειρα κατάληψης του κτηρίου της Κοτζιά και ως όφειλα κάλεσα αμέσως την αστυνομία να παρέμβει και αδειάσαμε το κτήριο. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και όπως λέω συνέχεια, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Πράγματι, μίλησα για το πρόβλημα της Νομικής, που είναι πρόβλημα πιθανόν και του Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Αναφέρομαι στο θέμα της Νομικής γιατί σε κάποιο σημείο το πολιτικό έγκλημα συναντά το κοινό έγκλημα. Η δημοτική αστυνομία, ενώ ουσιαστικά έχει παρέμβει πάρα πολύ αποτελεσματικά σε όλα τα άλλα σημεία της Αθήνας σχετικά με το παραεμπόριο,  χωρίς να είναι τέλεια αυτή η παρέμβαση αλλά έχει παρέμβει αποτελεσματικά, και ρωτήστε τους εμπόρους στην Ερμού, στο θέμα της Νομικής, εκεί μπροστά στην Ακαδημίας, δεν έχει μπορέσει να το κάνει. Και ξέρετε γιατί δεν έχει γίνει αυτό; Γιατί ουσιαστικά, όποτε πάνε οι δημοτικοί αστυνομικοί - και ήμουν και ο ίδιος παρών κάποιες φορές - είτε ξεκινάει πετροπόλεμος, είτε βγαίνουν από μέσα με μαδέρια και δοκάρια και κυνηγάνε τους δημοτικούς αστυνομικούς…

Για τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το τι αποφάσισαν :
Δεν μπορώ να ανακοινώσω τα συγκεκριμένα μέτρα, γιατί ο ίδιος επιφυλάχθηκε συγκεκριμένα να τα ανακοινώσει. Αλλά μπορώ να σας πω λ.χ. για το παραεμπόριο, ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε στη Βουλή και νομοθετήθηκε ότι μπορεί να γίνεται άμεση καταστροφή των προϊόντων αυτών, αυτό μας λύνει τα χέρια σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Γιατί εδώ πέρα ανακαλύπταμε αποθήκες με εκατομμύρια είδη μέσα, τα οποία έπρεπε να καταμετρηθούν από το ΣΔΟΕ, ενώ μέχρι να καταστραφούν κ.λ.π., πολλά απ’ αυτά ξέφευγαν και έμπαιναν πάλι στην αγορά. Σας μιλώ, όμως, για οργανωμένο έγκλημα. Αυτά τα είδη παράγονται στο εξωτερικό, μπαίνουν λαθραία στη χώρα και κάνουν ένα τζίρο δισεκατομμυρίων.

Για την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας
Ο δήμος πρέπει να είναι περισσότερο παρών, το δέχομαι αυτό, και γι’ αυτό προχωράμε σε αναδιάρθρωση της δημοτικής αστυνομίας, με αυστηρότερους ελέγχους στα κέντρα ψυχαγωγίας, στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να φωτίσουμε καλύτερα την πόλη… Η αναδιάρθρωση της δημοτικής αστυνομίας ουσιαστικά έχει γίνει. Δώσαμε περισσότερες εξουσίες στα τμήματα με το νέο οργανισμό και τώρα είναι το πειραματικό στάδιο για να προχωρήσουμε και να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί.

Για τον περιορισμένο φωτισμό σε ορισμένες περιοχές της πόλης :
Για το φωτισμό της πόλης, έχουμε δώσει πραγματική μάχη. Τι εννοώ με αυτό. Εννοώ, πρώτα απ’ όλα, ότι είχαμε σοβαρό πρόβλημα γιατί υπήρχαν τρομακτικά χρέη προς τους προμηθευτές των λαμπτήρων. Και έπρεπε τους ανθρώπους να τους ξοφλήσουμε, για να μπορέσουμε ακριβώς να προμηθευτούμε λαμπτήρες. Έχουμε κάνει αιματηρές οικονομίες. Τους αποπληρώσαμε τους προμηθευτές και μπορούμε, πλέον, και προμηθευόμαστε σε χαμηλές τιμές. Το πρόβλημα όμως του φωτισμού της πόλης, δεν είναι τόσο ο δημοτικός φωτισμός, είναι ο φωτισμός από τα καταστήματα. Όχι μόνο έχουν κλείσει κάποια καταστήματα, αλλά κι αυτά που είναι ανοιχτά, κλείνουν τα ρολά το βράδυ γιατί φοβούνται τους βανδαλισμούς.

Για το ενδεχόμενο να φύγουν δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί από το κέντρο :
Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να φύγει από το κέντρο ούτε μία δημόσια υπηρεσία. Αυτό το λέγαμε και το φωνάζαμε - και ευλόγως - τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Όταν η πόλη είχε το φοβερό κυκλοφοριακό πρόβλημα και το πρόβλημα του νέφους. Αλλά έπρεπε να προβλέψουμε και κάποια πράγματα. Έπρεπε να προβλέψουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νε ερημώσει το κέντρο και όπου ερημώνει το κέντρο, γκετοποιείται. Αυτή τη στιγμή, οι δημόσιες υπηρεσίες κρατάνε όρθιες δεκάδες εκατοντάδες μικρών επιχειρήσεων. Οπότε, αντιτίθεμαι στο να φύγει οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία από το κέντρο. Την εξοικονόμηση που θέλει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών την καταλαβαίνω, γιατί πληρώνει πάρα πολλά λεφτά όταν νοικιάζει αυτά τα κτίρια στη Καραγεώργη Σερβίας και στο Σύνταγμα, αλλά προσοχή, αν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι θα κλείσουν επιχειρήσεις. Η ζημιά μεσοπρόθεσμα θα είναι πολύ μεγαλύτερη και για την κοινωνία και για το κράτος.

Πηγή: http://www.cityofathens.gr/node/19865
Βίντεο: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου