Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Επερώτηση ΝΔ σχετικά με την "προβληματική λειτουργία του Δήμου Αθηναίων" - μομφή και για τη δημοτική αστυνομία

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Φώφης Γεννηματά και βουλευτών της ΝΔ, με αιχμή τη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων, καθώς οι επερωτώντες, με επικεφαλής των Γρ. Αποστολάκο, καταλόγισαν στον δήμαρχο και συνεργάτες του παράνομες ενέργειες, σχετικά με συγχώνευση οργανισμών και εγκαθίδρυση καθεστώτος αδιαφάνειας.

    Απαντώντας, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι αυτά που εμφανίζονται ως νομικώς διάτρητα στην επερώτηση, είναι, κατά θεσμικό τεκμήριο, σύννομη συμπεριφορά του Δήμου Αθηναίων, που θα κριθεί, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση από τα αρμόδια όργανα.

    Στην κατηγορία που απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ ότι το υπουργείο «μπροστά στο όργιο των αυθαιρεσιών δεν πράττει το χρέος του να ελέγξει τον δήμο και καλύπτει αυθαίρετες ενέργειες», η αναπληρώτρια υπουργός αφού υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των αποφάσεων της δημοτικής αρχής, είπε πως το υπουργείο Εσωτερικών δεν αντικαθιστά τους γενικούς γραμματείς Περιφερειών στις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ Γρ. Αποστολάκος, Πρ. Παυλόπουλος, Ευ. Μεϊμαράκης, Αν. Νεράντζης, Μ. Χαλκίδης και Αθ. Μπούρας ανέφεραν στην επερώτησή τους ότι η κατάργηση του ΟΝΑ, των Μουσικών Συνόλων και του ΠΟΔΕ είναι παράνομη και καταχρηστική, διότι αναιρεί κατ' ουσίαν τη λειτουργία του δήμου σε βάρος των υπηρεσιών του και των πολιτών. Έκαναν ακόμη λόγο για διώξεις προσωπικού και επιλογές διευθυντών και τμηματαρχών στον νέο οργανισμό που δημιουργήθηκε και τη δημοτική Αστυνομία χωρίς αποφάσεις του διοικητικού(;) συμβουλίου.

    Γενικότερα είπαν πως επιβεβαιώνεται η ΝΔ, η οποία έλεγε νωρίς πως ο "Καλλικράτης" θα αποτύγχανε, αφού υπερφόρτωσε τις αυτοδιοικήσεις με αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

    Ο Δήμος Αθηναίων έπραξε τις νόμιμες ενέργειες για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του, απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Φώφη Γεννηματά, εξειδικεύοντας πως πέτυχε να μειώσει τα νομικά πρόσωπα από 18 σε 12, χωρίς να περιορίσει τις σχετικές δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως ασκώντας τες στο σύνολό τους και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων των φορέων που συγχωνεύθηκαν ή λύθηκαν.

    Ειδικά για τη δημιουργία του νέου φορέα με την ονομασία "Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων", που προέκυψε από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων, η κ. Γεννηματά επικαλέστηκε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για να πει πως έτσι ρυθμίζεται παγίως η συγχώνευση ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και ταυτοχρόνως διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων στους φορείς που συγχωνεύονται.

    «Σε κάθε περίπτωση, η οποία αμφισβήτηση της νομιμότητας της απόφασης αυτής θα κριθεί από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και το ΣτΕ και πάντως μέχρι να κριθεί η απόφαση τεκμαίρεται νόμιμη», είπε.

Πηγή: http://www.express.gr/news/politics/574941oz_20120309574941.php3

Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Εντοπίσαμε στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων τη σχετική επερώτηση, στην οποία ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δημοτική αστυνομία. H σχετική αναφορά μάλλον έγινε κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Η παρέμβαση των βουλευτών αυτών σε σχέση με την επιλογή προϊσταμένων στη δημοτική αστυνομία αν μη τι άλλο αποδεικνύει τη στενή σχέση κάποιων μελών της ΔΑΚΕ Δημοτικής Αστυνομίας με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχέση που σίγουρα επηρέασε το όλο φωτογραφικό και προβληματικό οικοδόμημα που λέγεται "νόμος 3731". Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν κάνει επανειλημμένα ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΣΔΑΑ στις Γενικές Συνελεύσεις να διαχωρίσουν τη θέση της ΔΑΚΕ από τις επιλογές του τότε Υπουργείου Εσωτερικών με υπουργό τον σήμερα επερωτώντα Προκόπη Παυλόπουλο και να ρίξουν όλο το φταίξιμο στο ΠΑΣΔΑΠΥ, εντούτοις καθίσταται προφανές ότι υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών της ΔΑΚΕ που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία, και μέσω πολιτικών πιέσεων προσπαθούν να περάσουν αναξιοκρατικές διατάξεις που θα τους φέρουν ή θα τους διατηρήσουν σε θέσεις ευθύνης, ή με παρεμβάσεις στη Βουλή να θολώσουν τα νερά σε σχέση με τις πρόσφατες αναθέσεις προϊσταμένων στη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι επικεφαλής των επερωτώντων βουλευτών είναι ο Γρηγόρης Αποστολάκος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί Ντόρας Μπακογιάννη. Θεωρούμε ότι αν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΣΔΑΑ θέλουν πράγματι να προστατέψουν το θεσμό της δημοτικής αστυνομίας και την αξιοκρατία, καλά θα κάνουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από συγκεκριμένο πυρήνα στελεχών της παράταξής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου