Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Νόμος 4075: Δυνατότητα εξαίρεσης Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ - Διαχωρισμός περιουσίας ΤΥΔΚΥ & ΟΠΑΔ με ΕΟΠΥΥ

Εκδόθηκε ο νόμος 4075/2012 (ΦΕΚ Α' 89/11 Απριλίου 2012) με τίτλο «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ − ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις». Ανάμεσα στις ρυθμίσεις του νέου νόμου είναι και η διάταξη που μπήκε την τελευταία στιγμή πριν τη ψήφιση του νόμου, με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα στα Ταμεία να εξαιρεθούν από την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ, με προθεσμία να ληφθεί σχετική απόφαση μέχρι τις 31-12-2012 και αποκλεισμό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης στο άρθρο 37 του νόμου γίνεται διαχωρισμός της περιουσίας του ΤΥΔΚΥ και του ΟΠΑΔ με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ως εξής:

 Άρθρο 44
Οργανωτικά και Οικονομικά Θέματα

14. Μέχρι τις 31.12.2012 και μετά τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, ταμεία, τομείς και κλάδοι υγείας που υπήχθησαν και προβλέπεται να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ένταξη του ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002 (Α΄ 160).
Με τη μετατροπή τους σε Ν.Π.Ι.Δ. απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Άρθρο 37
Διαχωρισμός περιουσίας ΤΥΔΚΥ και ΟΠΑΔ με ΕΟΠΥΥ

Το ένατο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Η κινητή και ακίνητη περιουσία του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων/ Ο.Π.Α.Δ. κατανέμεται κατά ποσοστό 50% και 50% μεταξύ του Τομέα και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του δε Ο.Π.Α.Δ. κατά ποσοστό 6,54% και 93,46% μεταξύ του Τομέα Υγείας Ασφαλισμένων του Δημοσίου/Ο.Π.Α.Δ. και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..»

Σχετικά με τη δυνατότητα εξαίρεσης ταμείων από τον ΕΟΠΠΥ, διαβάζουμε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:

Τη δυνατότητα να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ δίνει σε Ταμεία, τομείς και κλάδους Υγείας διάταξη που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Η εξαίρεση μπορεί να συμβεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου.

Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα, να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.

Σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι το συνταγματικό αυτό δικαίωμα δεν πρέπει να παραβλέπει κάθε έννοια συμφέροντος των άλλων, «του μεροκαματιάρη, που περιμένει αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τα εισοδήματά του».

«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

Ο ίδιος αιτιολόγησε ότι υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους και κανείς δεν πληρώνεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει δαπανήσει όλες τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2012.

Ο κ. Σαλμάς, πάντως, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί οποιονδήποτε να εμποδίζει τα δρομολόγια των πλοίων ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό».

Αναφερόμενος στην απεργία της ΠΝΟ, ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) δήλωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι απεργίες αποφασίζονται από τα συλλογικά όργανα.

Απευθυνόμενος, δε, προς τον κ. Λοβέρδος είπε: «Αυτό που μας είπατε, ότι τα αστικά κόμματα παραδέχονται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά το ανέχτηκαν υπέρ το δέον, ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω. Όχι μόνο ΜΑΤ, αλλά  και βατραχάνθρωποι κατέβηκαν για να σπάσουν απεργίες, το κάτι άλλο θα είναι τα τανκς. Κανείς δεν φαντάζεται βέβαια ότι σκεφτήκατε κάτι τέτοιο».

«Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής» δήλωσε αντιτασσόμενος στη διάταξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης.

Σχετικά με την απεργία της ΠΝΟ ανέφερε ότι οι απεργοί έχουν δίκιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυταρχισμό και να δώσει διεξόδους.

«Διατηρείται η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου. Δεν έχω δει σε καμία χώρα να δίνονται παροχές υγείας με τη σφραγίδα του λιμενάρχη» ανταπάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Εξήγησε, επιπλέον, ότι αυτό που προτείνεται στους ναυτικούς είναι: «Χρησιμοποιείστε τις δομές σας κατά αποκλειστικότητα, όμως ο ναυτικός που δεν μένει στον Πειραιά θα μπορεί να εξυπηρετείται από άλλες δομές». 

Κατεβάστε το Νόμο 4075/2012 (ΦΕΚ Α' 89)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου