Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Σοβαρό πρόβλημα με την αρμοδιότητα της ηχορύπανσης

Το θέατρο του ελληνικού παραλόγου ανέβασε μία νέα παράσταση: μετέτρεψε ξανά τη ρύπανση και την υπέρβαση των ντεσιμπέλ (dB) από πταισματική παράβαση σε πλημμέλημα...
Συγκεκριμένα έχει προκαλέσει "πονοκέφαλο" στη δημοτική αστυνομία η εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, που μετέτρεψε τη ρύπανση και την ηχορύπανση από πταισματικές παραβάσεις σε πλημμελήματα.
Με δεδομένο ότι τα αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως και προβλέπεται πλέον η διαδικασία του αυτοφώρου για τους παρανομούντες, ανέκυψε σοβαρό πρόβλημα για την τήρηση του νέου νόμου αφού οι δημοτικοί αστυνόμοι δεν έχουν δικαίωμα συλλήψεων.
Η αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχου ηχομετρήσεων και καταλογισμού των σχετικών πταισματικών μέχρι σήμερα παραβάσεων έχει ανατεθεί στη δημοτική αστυνομία. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του Δήμου κ. Θ. Παπαγεωργίου, αν δεν υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος, που θα ορίζει αλλιώς, οι δημοτικοί αστυνόμοι θα πρέπει να επιλαμβάνονται των σχετικών ελέγχων, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα πρέπει να ειδοποιούν τους εισαγγελείς υπηρεσίας και εκείνοι με τη σειρά τους να παραγγέλλουν στα οικεία αστυνομικά τμήματα τη σύλληψη των παρανομούντων ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την προσαγωγή τους ενώπιον του αυτοφώρου!!
Πρόκειται σίγουρα για ένα απίθανο νομικό εφεύρημα που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει.
Η ισχύς του νόμου άρχισε από την 2α Απριλίου 2012. Οι παραβάτες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νέο νόμο, της υγειονομικής διάταξης για ηχορύπανση από τα κέντρα διασκεδάσεως τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος και ακολουθείται υποχρεωτικά η αυτόφωρη διαδικασία.
Η νομοθετική αυτή αλλαγή, ώστε να τιμωρείται σε πλημμέλημα και όχι ως πταίσμα η σχετική παράβαση, κρίθηκε αναγκαία γιατί «το φαινόμενο αυτό έχει λάβει πολύ σοβαρές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό».
Οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000€ ενώ οι ενισχυτές αναπαραγωγής ήχου και άλλα μέσα είναι δυνατόν να κατάσχονται.
Πρακτικά δηλαδή, σε όποιο αναψυκτήριο ή εστιατόριο ή καφετέρια διαπιστωθεί να "ηχορυπαίνει" με μουσική πάνω από 80dB και το δικαστήριο κρίνει τον ιδιοκτήτη "ένοχο", η χρηματική ποινή θα είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ και με τις δικαστικές προσαυξήσεις, θα φτάνει σχεδόν τα 10.000 ευρώ!!.
Ο ίδιος νόμος περιέχει και ρύθμιση για τη μη καταβολή εκ μέρους των δημοτικών αστυνομικών, του παραβόλου των 100 ευρώ, όταν χρειαστεί να υποβάλλουν έγκληση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ψηφίστηκε ο Νόμος 3904/2010, που με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων μετέτρεψε όλες τις παραβάσεις της Υγειονομικής Νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της υπέρβασης των ντεσιμπέλ (dB), σε πταισματικές. Επομένως δεν ακολουθούταν η αυτόφωρη διαδικασία.
Τον Μάρτιο του 2012, στο Νόμο 4055/2012, με έναρξη ισχύος του την 2α Απριλίου 2012, μετατράπηκαν ξανά οι εν λόγω παραβάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας σε πλημμέλημα.

4 σχόλια:

  1. Ο εισαγγελεας πρωτοδικων ροδου δεν ειχε εκδωσει εγκυκλιο; Η "δημοκρατικη ροδου" δεν εψαξε καλα η της ειπαν οι καταστηματαρχες να μην ψαξει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προφανές ότι το ρεπορτάζ προέρχεται από τη δημοτική αστυνομία και όχι από τους καταστηματάρχες. Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Ρόδου είχε εκδώσει μια προβληματική γνωμοδότηση -και όχι εγκύκλιο- για τις αρμοδιότητες. Αν μη τι άλλο, οι συνάδελφοι στη Ρόδο γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την εγκύκλιο, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Και βέβαια δεν αφορά μόνο στην πόλη της Ρόδου. Να λείπουν παραπλανητικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Nestor: Ούτε εκφράσαμε γνώμη πάνω στο άρθρο, ούτε ζητήσαμε τη δικιά σου. Η ιστοσελίδα της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. πέρα από πηγή ενημέρωσης είναι βήμα για να δημοσιεύονται οι απόψεις της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. και όχι οι απόψεις τρίτων, πόσο μάλλον όταν είτε παραποιούν γραφόμενα είτε αποδίδουν στην Ε.Κ.Ε.Δ.Α. θέσεις που δεν έχει.
    Και τα παραπλανητικά σχόλια όπως π.χ. «κοτζαμ προισταμενος εισαγγελειας» που κατά την ΕΚΕΔΑ "δεν ξερει" ή εχει ιδιο εννομο συμφερον κλπ συνεχίζονται. Φτάνει.
    Με τη δική σου λογική "δεν ξέρει" ούτε η προισταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ράικου, ή ίσως και να έχει έννομο συμφέρον, επειδή έχει εκφράσει διαφορετικές θέσεις από τις δικές σου.
    Το θέμα κλείνει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή