Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του αντιδημάρχου δημοτικής αστυνομίας κ. Γιώργου Αναγνωστόπουλου

«Η Δημοτική Αστυνομία δεν ασχολείται με τον έλεγχο των αδειών των οίκων ανοχής παρά μόνο με την εφαρμογή της εντολής σφράγισης», ξεκαθαρίζει μέσω της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr o αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας με τις ιερόδουλες-φορείς του AIDS. Επαναλαμβάνει, δε, ότι για όλα τα ζητήματα βαριάς παραβατικότητας, όπως είναι η εγκληματικότητα, η πορνεία τα ναρκωτικά κ.λπ. αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία. 

Παράλληλα, ο Γ. Αναγνωστόπουλος προαναγγέλλει τη μεταφορά των περισσότερων από τους 1.080 δημοτικούς αστυνομικούς στις επτά δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, προσθέτοντας πάντως ότι μόνο μικρός αριθμός βρίσκεται στα γραφεία.

Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι χθες ξεκίνησε δοκιμαστικά η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα που θα ξεκινήσει κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ για το παραεμπόριο τονίζει ότι «ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Αναγνωστόπουλε θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από  το θέμα του κέντρου της Αθήνας. Η Δημοτική Αστυνομία συμμετέχει σε μικτά κλιμάκια με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως για το πρόβλημα του παραεμπορίου. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων;
Από τη 01/07/2011-31/12/2011 έγιναν 9.657 κατασχέσεις που αντιστοιχούν σε 389.224 προϊόντα παράνομης πώλησης, αλλά και απομακρύνσεις μικροπωλητών που δεν διέθεταν την απαιτούμενη από τον Νόμο άδεια. Σε αυτό το διάστημα εντοπίστηκαν 7 αποθήκες-χώροι συγκέντρωσης παράνομων εμπορευμάτων, των οποίων τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μας.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2012 πραγματοποιήθηκαν 3.403 κατασχέσεις που αντιστοιχούν σε 191.213 προϊόντα παράνομης απομίμησης.
Οι προσπάθειες για την πάταξη του παρεμπορίου συνεχίζονται απρόσκοπτα και διερευνούνται συνεχώς τρόποι για την αντιμετώπισή του από την «ρίζα», σταματώντας την εισροή των παράνομων εμπορευμάτων, ενέργεια που είναι αποκλειστικά θέμα της πολιτείας, και δεσμεύοντας τα προϊόντα από τις αποθήκες πριν ακόμα διατεθούν στην αγορά. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες.

Έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιστατικά επιθέσεων στους δημοτικούς αστυνομικούς κυρίως στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αλλά και τη Νομική κατά τη διάρκεια ελέγχων για το παραεμπόριο. Πόσο συχνά είναι αυτά τα φαινόμενα και με ποιον τρόπο τα αντιμετωπίζετε;
Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά, αν και αρχικά δεν ήταν τόσο συχνά, αρχίζουν και πυκνώνουν. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων για το παρεμπόριο, έχοντας σαν πρόσχημα την προστασία των παράνομων μεταναστών, διάφορες ομάδες επιτίθενται στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και στην συνέχεια, καταφεύγουν μέσα στα Πανεπιστήμια όπου δεν μπορεί κανείς να τους ακολουθήσει. Για αυτόν τον λόγο, το φαινόμενο του παρεμπορίου ανθεί στις οδούς περιμετρικά των Πανεπιστημίων (Προπύλαια, Νομική, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κτλ)
Γίνονται ήδη κινήσεις για την σχετική αντιμετώπισης του φαινομένου, όπως ενδεικτικά  η μεταφορά της στάσης του ΟΑΣΑ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε διπλανό σημείο ώστε οι παράνομοι να μην μπορούν να καταφεύγουν άμεσα εντός της σχολής και να μην διαφεύγουν.
Στο μέλλον, μελετώνται και άλλα μέτρα, έχοντας πάντα υπόψη ότι είναι απαραίτητη η άμεση θέσπιση αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο ύστερα από διαβούλευση.

Ωστόσο, το πρόβλημα του κέντρου δεν είναι, κυρίως, το παραεμπόριο: εγκληματικότητα, πορνεία, ναρκωτικά  κλπ κάνουν απροσπέλαστους πολλούς δρόμους ακόμη και το πρωί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του είτε να ζουν υπό καθεστώς φόβου είτε να το εγκαταλείπουν. Μπορεί να κάνει κάτι ο δήμος και η Δημοτική Αστυνομία γι' αυτά τα μείζονα προβλήματα;
Τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν κομμάτι των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας  καθότι ο ρόλος της δεν σχετίζεται με ζητήματα βαριάς παραβατικότητας. Η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη για ζητήματα που τον αφορούν, όπως ενδεικτικά θέματα στάθμευσης (παράνομης και ελεγχόμενης), έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, σφραγίσεις καταστημάτων, φύλαξη της Δημοτικής Περιουσίας, γνήσια υπογραφής, καταγραφή συνταξιούχων κ.ο.κ. Για όλα τα ζητήματα βαριάς παραβατικότητας, αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι πάντως ο έλεγχος καταστημάτων Υγειονομικού χαρακτήρα. Υπάρχουν συχνά παράπονα από κατοίκους κυρίως στην περιοχή γύρω από το Γκάζι και τον Κεραμικό για οχλήσεις από τέτοια καταστήματα. Μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;
Γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στην περιοχή του Κεραμικού και στο Γκάζι ως επί πάντως επιστητού, στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας και αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί εύκολα από τα αποτελέσματα των ελέγχων στην περιοχή τόσο στο κομμάτι στης στάθμευσης όσο και στον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί ο νόμος με σεβασμό απέναντι στην ποιότητα ζωής του πολίτη αλλά και του επαγγελματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή έναντι  των λίγων «κακών» του  χώρου.
 
Στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι και έλεγχος για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Πραγματοποιούνται τέτοιοι έλεγχοι ή έχουν ατονήσει;
Οι έλεγχοι που αφορούν το κάπνισμα συνεχίζονται κανονικά απλά, όπως και πέρυσι, με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, τα καταστήματα «ανοίγουν» ή λειτουργούν στους εξωτερικούς τους χώρους όπου δεν στοιχειοθετείται παράβαση καπνίσματος. Όμως και στο ζήτημα αυτό η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και παρεξηγήσεις ως προς τον τρόπο εφαρμογής του.

Κύριε αντιδήμαρχε, ποια είναι η δύναμη σήμερα της Δημοτικής Αστυνομίας και τι ποσοστό δημοτικών αστυνομικών βρίσκονται στους δρόμους και όχι στα γραφεία;
Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων διαθέτει 1.080 άτομα τα οποία, αν αναλογιστεί κανείς ότι μοιράζονται σε 7 Δημοτικά Αστυνομικά τμήματα, και δουλεύουν σε 3 βάρδιες (καθότι η υπηρεσία είναι 24ωρη) - 7 ημέρες την εβδομάδα , θα αντιληφθεί ότι ο αριθμός τους δεν είναι επαρκής για να καλύψει το εύρος των αρμοδιοτήτων που προβλέπεται.
Όσον αφορά τον αριθμό των Δημοτικών Αστυνομικών που βρίσκονται στα «γραφεία» όπως αναφέρετε, είναι μικρός και απολύτως απαραίτητος αν λάβετε υπόψη ότι είναι αναγκαία η ύπαρξή τους για την εξυπηρέτηση πολιτών εντός της υπηρεσίας, την καταχώρηση αυστηρώς προσωπικών δεδομένων στα οποία δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης  μη  ανακριτικός υπάλληλος κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η φιλοσοφία είναι η αποκέντρωση στις 7 δημοτικές κοινότητες ώστε να παραμένουμε δίπλα στον πολίτη.

Άφησα για το τέλος  το μεγάλο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης: Η Αθήνα αυτή τη στιγμή δεν έχει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την παράταση της σύμβασης του προηγούμενου ανάδοχου. Πότε η πρωτεύουσα θα αποκτήσει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και πότε, κυρίως, θα αποκτήσει κανόνες στη στάθμευση, ώστε να αποφορτισθεί σ' ένα βαθμό και το κυκλοφοριακό;
Άρχισε σήμερα 10.05.2012 η διανομή στα σταθμευμένα οχήματα των ενταγμένων στο σύστημα περιοχών , ενός ενημερωτικού  εντύπου που μοιάζει οπτικά με την «κλήση», μέσω του οποίου ενημερώνονται  οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ότι το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης ξεκινάει στις 16.05.2012 να λειτουργεί κανονικά σε όλες τις «ζώνες» , όπως ακριβώς ίσχυε και πριν την διακοπή της λειτουργίας  του. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται ομαλότερη επανεκκίνηση του συστήματος.
Να διευκρινίσω βέβαια, ότι οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων (μπλε διαγράμμιση), θα συνεχίσουν να αστυνομεύονται κανονικά όλο το 24ωρο/ 7 ημέρες την εβδομάδα, ως εκ τούτου, θα βεβαιώνονται κανονικά κλήσεις σε όσους παρκάρουν σε αυτές χωρίς την απαραίτητη κάρτα μόνιμου κατοίκου.
Δεδομένης της μεγάλης αποδοχής που χαίρει το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης από τους πολίτες όσο και από τους φορείς που δραστηριοποιούνται  εντός αυτού, μελετάται η επέκτασή του σε άλλες περιοχές του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει  στην από μηδενική βάση μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, αξιοποιώντας και την μέχρι τώρα εμπειρία.

Ένας σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει το κυκλοφοριακό είναι και οι ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων. Γιατί, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.,  δεν ακολουθείτε το μοντέλο των Ολυμπιακών αγώνων, που η τροφοδοσία γινόταν τις βραδινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες, με ευεργετικές συνέπειες στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο;
Η τροφοδοσία των καταστημάτων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται περιμετρικά των κεντρικών πεζόδρομων και δρόμων της Αθήνας, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχουμε θέσει επί τάπητος προς επίλυση. Παρ' όλα αυτά, η απόφασή αυτή είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες πολιτών και καταστηματαρχών.

Ένα από τα ζητήματα της επικαιρότητας είναι και η λειτουργία των παράνομων Οίκων Ανοχής με αποκορύφωμα τις ιερόδουλες που συνελήφθησαν και διαπιστώθηκε ότι ήταν φορείς του ιού HIV  (AIDS). Σε ποιο βαθμό εμπλέκεται η Δημοτική Αστυνομία στον έλεγχο των Οίκων Ανοχής και των ιεροδούλων εντός αυτών;
Χαίρομαι που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση διότι μου δίνεται μια ευκαιρία να αποσαφηνίσω τον ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας απέναντί σε αυτό το ζήτημα. Η Δημοτική Αστυνομία λοιπόν, δεν ασχολείται με τον έλεγχο των αδειών των οίκων ανοχής παρά μόνο με την εφαρμογή της εντολής σφράγισης η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Είναι βέβαια σαφές, ότι η λειτουργία των οίκων ανοχής πρέπει να διέπεται από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λειτουργίας ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να προστατεύονται τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Για αυτόν τον λόγο, κρίνεται επιτακτική η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με την σύγχρονη πραγματικότητα, κάτι το οποίο έχει ήδη επισημάνει και ο Δήμαρχος κύριος Καμίνης, καταθέτοντας σχετική νομοθετική πρόταση στην οποία μάλιστα αναφέρει σαν άμεσους τρόπους παρεμπόδισης λειτουργίας τους την διακοπή παροχής  νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/sunenteuxeis-arfra/19752

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου