Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Νέα ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων

Ανακοίνωση της 18ης Μάη 2012

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15 Μάη καταδείχτηκε ότι η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ δημοτική αρχή της πόλης υλοποιεί σχέδιο παραπέρα συρρίκνωσης των παιδικών σταθμών (ΠΣ) του Δήμου. Η διορισμένη από τη δημοτική πλειοψηφία διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου) παρουσίασε στοιχεία ότι χωρούν στα κτίρια των ΠΣ 5.501 παιδιά, απαιτούνται γι' αυτά 644 παιδαγωγοί εκ των οποίων 154 είναι συμβασιούχες (420 συνολικά όλων των ειδικοτήτων). Η τύχη τους (απόλυση ή παραμονή στη θέση τους) αποφασίζεται σε δικαστήριο μέσα Ιούλη. Η διοίκηση έκανε σαφές ότι το πόσα παιδιά θα γίνουν δεκτά στη νέα χρονιά θα εξαρτηθεί από το πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν του χρόνου στους σταθμούς.

Παράλληλα στην διοίκηση έχουν κατατεθεί εκθέσεις που, με πρόσχημα την "ακαταλληλότητα" κτιρίων, ανοίγουν δρόμο για κλείσιμο έως 12 ΠΣ. Με πρόσχημα την "ακαταλληλότητα" έκλεισαν ήδη 12 σταθμοί επί δημαρχιών Κακλαμάνη και Καμίνη. Αν κλείσουν άλλοι τόσοι υπολογίζεται ότι χάνονται άλλες 626 θέσεις νηπίων και βρεφών.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μίλησε για απαράδεκτο σχέδιο συρρίκνωσης των ΠΣ, υπερασπίστηκε την προστασία της παιδικής ηλικίας σε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα ως καθολικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Ζήτησε επισταμένα και συγκεκριμένα:
  • Να απορριφθούν, να μην υιοθετηθούν από την δημοτική αρχή οι εισηγήσεις περί "ακατάλληλων" κτιρίων, να γίνουν δεκτά του χρόνου τουλάχιστον 5.501 παιδιά, ο δήμος να ενημερώσει πλατιά τον κόσμο ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα εγγραφής και άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνα θέση ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να μείνουν στην υπηρεσία τους, έχοντας δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Ο Δήμος έχει ιδιόκτητα κτίρια ανεκμετάλλευτα, έχει τεχνικές υπηρεσίες και έμπειρο προσωπικό, άμεσα να τα προετοιμάσει για ΠΣ, παράλληλα να διεκδικήσει κι άλλους χώρους για να καλύψει όλες τις ανάγκες.
  • Να μην επιβληθούν στους γονείς τα υψηλά τροφεία που εισηγείται η διοίκηση του Βρεφοκομείου, για τους γονείς με παρουσιαζόμενα εισοδήματα από 15.000 έως 60.000 (αποτελούσαν το 63% όσων κατέθεσαν αίτηση εγγραφής για το σχολικό έτος 2011-2012).
H δημοτική αρχή αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων στην εργασία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την λειτουργία των ΠΣ και τον αριθμό των φιλοξενούμενων νηπίων. Δεν απέρριψε τις εκθέσεις της διοίκησης του Βρεφοκομείου περί «ακαταλληλότητας» κτιρίων ανοίγοντας δρόμο για κλείσιμο σταθμών. Δεν άρθρωσε λέξη για εκμετάλλευση ανεκμετάλλευτων κτιρίων. Επέμεινε στα υψηλά τροφεία (σε καιρούς γενικευμένης φτώχειας και ανέχειας), όπως: 50 ευρώ μηνιαίως για ετήσιο εισόδημα 15.000 ως 20.000 ευρώ, 70 ευρώ μηνιαίως για 20.001 ως 30.000, 120 ευρώ μηνιαίως για 30.001 ως 40.000, 150 ευρώ μηνιαίως για εισόδημα 40.001 ως 50.000, 200 ευρώ μηνιαίως για εισόδημα 50.001 ως 100.000.

Ταυτόχρονα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση δημοτικών συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ/ΛΑΟΣ) όσο και προσωπικά του δημάρχου Γ. Καμίνη. Οι μεν πρώτοι δίνοντας εξετάσεις στην «Χρυσή Αυγή» ξεχωρίζοντας τα παιδιά των εργαζομένων, επιζητούσαν λίγο - πολύ τα "ελληνάκια" να προηγούνται στις εγγραφές από τα "αλβανάκια" και λοιπά μεταναστόπουλα.
Ο δε Καμίνης (όψιμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών), περίμενε πρώτα να αποχωρήσει (για άλλη σημαντική υποχρέωση) από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός προκειμένου να του επιτεθεί με ένα απαράδεκτο φρασεολόγιο όπως "τι έχει να πει γι' αυτά ο υπεραριστερός κ. Σοφιανός;". Ελαβε την απάντηση που του έπρεπε από τους άλλους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου