Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η συνέντευξη τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την απασχόληση στις εκλογές: Ευθύνες σε ΥΠΕΣ & ΚΕΔΕ - Απειλές για πειθαρχικά μέτρα στο Δήμο Αθηναίων

Σε συνέντευξη τύπου για την απασχόληση των υπαλλήλων ΟΤΑ στις εκλογές προχώρησε σήμερα το μεσημέρι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δια των επικεφαλής των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, ΔΑΚΕ-ΟΤΑ και ΑΣΚ-ΟΤΑ, αφού ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί η νέα εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας. Στη συνέντευξη αυτή καταλογίζονται ευθύνες στον Υπουργό Εσωτερικών για τη στάση του στο θέμα, αλλά και στους δημάρχους που γνώριζαν ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία με τα δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών και παρολαυτά δεν πίεσαν το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει την απόφασή του. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι μόλις χθες το υπουργικό συμβούλιο της συγκυβέρνησης διέθεσε παραμονές των εκλογών 18 δις για τις τράπεζες (λέτε να νοιώθουν ότι φεύγουν;) ενώ αρνείται να δώσει ένα πολύ μικρότερο ποσό για πραγματικές ανάγκες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων φέρεται να εξέδωσε εγκύκλιο που θεωρούσε πειθαρχικό παράπτωμα τη μη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία υπαλλήλων που θα ορίσει ο Δήμος Αθηναίων για απασχόληση χωρίς εκλογική αποζημίωση εκτός των προβλεπόμενων καθηκόντων τους. Η αυθαίρετη αυτή εγκύκλιος αποσύρθηκε μετά από άμεση παρέμβαση του Σ.Ε.Δ.Α. Στη συνέντευξη τύπου γίνεται αναφορά στις πραγματικές ανάγκες εμπλοκής μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, ανάγκες που το Υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη του. Επίσης εκφράζεται σκεπτικισμός μήπως πίσω από αυτή την αδιαλλαξία του υπουργείου κρύβεται κάτι περισσότερο, μήπως εν τέλει το υπουργείο δεν θέλει να διεξαχθεί ορθά η εκλογική διαδικασία!

Σε αυτό το σημείο συνάδελφοι θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σε συνάντηση του ΣΔΑΑ με τον αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας κ. Αναγνωστόπουλο τη Δευτέρα 30 Απριλίου η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έθεσε θέμα πολιτικής παρέμβασης του Δημάρχου Αθηναίων στον Υπουργό Εσωτερικών, προειδοποιώντας ότι με μόλις 310 άτομα είναι αδύνατο να διεξαχθούν ορθά οι εκλογικές διαδικασίες και ενδεχομένως ο Δήμος Αθηναίων την Κυριακή να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στη διενέργεια των εκλογών. Η ΕΚΕΔΑ έκανε παρέμβαση και στις πολιτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, παρέμβαση στην οποία ανταποκρίθηκε η Ανοιχτή Πόλη που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σας παροτρύνουμε να διαβάσετε την εκτενή συνέντευξη τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να δείτε το παρασκήνιο και να γνωρίζετε ακριβώς πως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα. Για διευκόλυνσή σας υπογραμμίσαμε ενδεικτικά κάποια σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 
Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα - Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα, ζητάμε την κατανόησή σας που σας φέραμε έτσι έκτακτα σήμερα στην Ομοσπονδία, αλλά θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη διαδικασία των εκλογών που είναι να πραγματοποιηθούν την Κυριακή, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ θα έλεγα τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Και κυρίως εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι τόσο απαξιωτική και προσβλητική όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θα έλεγα συνολικά για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι με ένα ετσιθελικό τρόπο προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις της και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές την επόμενη Κυριακή.
Πρέπει να σας πούμε ότι εδώ και δέκα μέρες πριν φύγουμε για το συνέδριο είχαμε συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Γιαννίτση, μεταφέροντάς του την αγωνία που υπήρχε από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση "τελικά τι θα γίνει σχετικά με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους δικαιούχους της εκλογικής αποζημίωσης, αλλά και το ποσόν".
Τότε μας είπε ότι "ακόμα το Υπουργείο δεν έχει αποφασίσει, βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας" και στο στάδιο της έρευνας αντιληφθήκαμε ότι οι υπηρεσίες που είχαν αναλάβει την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν ξέρανε τι δουλειές γίνονται από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εμείς σε αυτή τη συνάντηση, γιατί είχαμε ένα προαίσθημα τι πρόκειται να συμβεί, ζητήσαμε από τον Υπουργό να μην είναι αυθαίρετος ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά θα μπορούσε έστω και εκείνη την ημέρα
-ήταν Παρασκευή 20 Απριλίου- να ζητήσει στοιχεία από τους αρμόδιους που είναι οι Δήμοι ποιο είναι το αναγκαίο προσωπικό το οποίο θα πρέπει να απασχοληθεί για τις εκλογές.
Ούτε αυτό το έκανε και φτάσαμε την Παρασκευή, όταν ήταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης το συνέδριο της Ομοσπονδίας να ενημερωθώ προσωπικά τόσο από τον Γενικό Γραμματέα όσο και από τον Υπουργό ότι το ποσόν που έχει καθορισθεί είναι 400 ευρώ ανά δικαιούχο και θα είναι ένας εργαζόμενος για κάθε τρία εκλογικά τμήματα.
Σε συνεννόηση που υπήρξε με τους επικεφαλείς των παρατάξεων και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Διοίκηση στην Ομοσπονδία, υπάρχει μόνο εκλεγμένο Γενικό Συμβούλιο όπου μέσα από μία συνεννόηση οι επικεφαλείς των παρατάξεων καθορίζουμε τη στάση μας από δω και πέρα.
Εκεί υπήρξε απόφαση του συνεδρίου ότι θα απέχουμε από κάθε εργασία, υπήρξε απόφαση ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτό το ποσόν, δεν αποδεχόμαστε τον αριθμό των δικαιούχων διότι πρώτα απ΄ όλα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όλη την εκλογική διαδικασία και δεν έχουν υπόψη τους τα πραγματικά γεγονότα.
Πρέπει να σας πω ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνουν από την πιο σημαντική έως την πιο ασήμαντη δουλειά, την οποίαν το Υπουργείο Εσωτερικών ή δε θέλει να αντιληφθεί ή δεν έχει ενημέρωση από αυτούς που πρέπει να έχει.
Και λέω ότι οτιδήποτε εργασία γίνεται για να ξέρετε: Πρέπει να παραλάβουμε τα σχολεία από τους Διευθυντές, θα πρέπει να καθαριστούν οι αίθουσες, θα πρέπει να στηθούν τα παραβάν, θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες, θα πρέπει να μεταφερθεί όλο το εκλογικό υλικό και συγχρόνως οι υπηρεσίες θα είναι ανοικτές όλο το τελευταίο τριήμερο προκειμένου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να παραλάβουν το εκλογικό υλικό.
Υπάρχουν βάρδιες εργαζομένων για την καθαριότητα, για τη φύλαξη των σχολικών συγκροτημάτων, για τον καθαρισμό γιατί υπάρχει περίπτωση την Κυριακή το πρωί να πάνε κάποιοι να γράψουν συνθήματα κι εμείς θα πάμε να βάψουμε πάλι τα σχολικά συγκροτήματα και βέβαια όλη την ημέρα το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την ενημέρωση των πολιτών, ανοικτά δημοτολόγια ΚΕΠ και τη σημαντική δουλειά της μεταφοράς των αποτελεσμάτων την Κυριακή το βράδυ από τα εκλογικά τμήματα στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΤΕ κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση το ότι δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην έκδοση της υπουργικής απόφασης, αλλά κάθε δέκα λεπτά την αλλάζει κι αυτή τη στιγμή η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ένας εργαζόμενος για κάθε εκλογικό τμήμα θα πάρει 100 ευρώ εκλογική αποζημίωση, νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι εμπαιγμός και πολιτικά παιχνίδια που κάνει, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτός ο αριθμός των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εθνικών εκλογών και μας βάζει όλους σε υπόνοιες αν πραγματικά θέλουν να διεξαχθούν οι εκλογές την Κυριακή χωρίς προβλήματα ή τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα τα μεταφέρει στις πλάτες πρώτα των αιρετών και μετά των εργαζομένων.
Εδώ πρέπει να σας πω ότι υπάρχει σημαντική ευθύνη και στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τώρα αντιλήφθηκαν τα πραγματικά προβλήματα, τώρα πιέζουν το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει τον αριθμό, πάντοτε βέβαια αυτό το κάνουν μειώνοντας το ποσόν που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, όταν την ίδια στιγμή το ποσόν που έχει καθορισθεί το έχει μοιράσει σε αυτούς που ήθελε.
Εγώ δε θέλω να αναφερθώ σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά νομίζω ότι τα ποσά που κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων παίρνουν ιδιαίτερα αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ υψηλά και προκαλούν το σύνολο των εργαζομένων που θα απασχοληθούν, αλλά και το υπόλοιπο σύνολο των εργαζομένων.
Και βέβαια εμείς εξαρχής είπαμε αν πράγματι το ποσόν είναι τόσο περιορισμένο και το λέμε πράγματι με  υπευθυνότητα, εμείς δηλώναμε ότι αν δουλέψουν όλοι τσάμπα κι εμείς θα δουλέψουμε όλοι χωρίς να πάρει κανένας αποζημίωση. Γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν λεφτά για κάποιους, όταν είναι νομίζω χθεσινές οι ανακοινώσεις ότι η Κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο πάλι μοίρασε δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και έδωσε υψηλές αποζημιώσεις σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που θα συμμετέχουν.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς θέλουμε να γίνουν οι εκλογές την Κυριακή, γιατί είμαστε από τα συνδικάτα που το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα από τον αγώνα μας θέλαμε να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να τιμωρήσει όλους αυτούς μέσα από την ψήφο του, που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Άρα λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών να μην ψάχνει για άλλοθι.
Και κλείνοντας θέλω να σας πω ότι οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργηθούν την Κυριακή, θα είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Εμείς δηλώνουμε ότι μόλις εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, να τη δούμε, διότι η καθυστέρησή της μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εκδοθούν οι αποφάσεις των Δημάρχων με το προσωπικό που θα καθοριστεί να δουλέψει, αυτοί που θα καθοριστούν θα πάνε μόνο να δουλέψουν.
Μέχρι τότε, κανένας εργαζόμενος δε συμμετέχει σε καμία εκλογική εργασία, η οποία δεν είναι στο αντικείμενο της εργασίας του. Καμία μεταφορά σάκου, κανένα στήσιμο κάλπης, καμία παραλαβή υλικού εκλογικού. Λοιπόν θα πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι έχει σοβαρές ευθύνες για τις εκλογικές διαδικασίες και θα πρέπει άμεσα να εκδώσει την υπουργική απόφαση και να προχωρήσουν οι Δήμαρχοι στις αποφάσεις που θα καθορίζουν το προσωπικό. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι υπεύθυνοι για ότι συμβεί την Κυριακή.
Πριν κλείσω, να σας πω διότι μέσα στην αναμπουμπούλα λέει ο λύκος χαίρεται, ότι υπάρχει και επείγον έγγραφο χθεσινό του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ζητάει στοιχεία για το προσωπικό και ο τρόπος που το ζητάει και η διαδικασία είναι αυτό που λέμε ότι το τι έρχεται μετά τις εκλογές είναι ο προάγγελος των απολύσεων όχι μόνον στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο δημόσιο.
Ο συνάδελφος Πολυμερόπουλος που είναι και Πρόεδρος σε ένα μεγάλο Σύλλογο του Δήμου της Αθήνας θα συμπληρώσει κάτι.
Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω τρεις συγκεκριμένες παρατηρήσεις οι οποίες αφορούν την εκλογική διαδικασία που έχουμε μπει.
Κατ΄ αρχήν για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, άλλαξε η απόφαση για τις εκλογές τέσσερις φορές μέσα σε τρεις μέρες κι αυτό πέρα από την ανικανότητα του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνει και την τεράστια ευθύνη που έχει η ΚΕΔΚΕ, η οποία έχει εκχωρήσει σε μία υπερσυγκεντρωτική αντίληψη στο Υπουργείο Εσωτερικών να καθορίσει τον αριθμό των εργαζομένων από το Δήμο Αθηναίων, μέχρι το Δήμο Ικαρίας και μέχρι το Δήμο Λέσβου.
Δεν εννοείται η ΚΕΔΚΕ να εκχωρεί τη δυνατότητα στο Υπουργείο να καθορίζει πόσα άτομα χρειάζεται η ίδια για να κάνει εκλογές. Είναι μία τακτική η οποία είναι πρωτοφανής κι έχει τεράστια ευθύνη και η ΚΕΔΚΕ αλλά και οι Δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων. Το δεύτερο, από την αρχή εμείς είχαμε ζητήσει να απεγκλωβιστεί ο αριθμός των εργαζομένων από το ποσόν το οποίο θα λάμβανε ο καθένας και αυτό θα ήταν μία αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
Το τρίτο το οποίο αναφέρθηκε προηγουμένως κι είναι πολύ ξεκάθαρο, είναι ότι πρόθεσή μας ήταν εάν δεν είχε το Ελληνικό Κράτος τα χρήματα ή μας ευτέλιζε με τα ποσά τα οποία θα έδινε για να κάνουμε εκλογές, εμείς δε θέλαμε να πληρωθούμε, μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές χωρίς να πάρουμε το παραμικρό ποσό και το είχαμε πει, δε θέλαμε όμως να ευτελιστούμε με 20 και 30 ευρώ.
Δυστυχώς έχει αλλάξει την απόφασή της η Κυβέρνηση επανειλημμένως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση, αυτή τη στιγμή στο Δήμο Αθηναίων ψάχνουμε να βρούμε πόσοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα εργαστούν, τελευταία πληροφόρηση πριν από δέκα λεπτά είναι ότι θα είναι 1357 και ρωτάμε γιατί 1357 και όχι 1360 ή 1350; Και δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Και κλείνοντας θέλουμε να σας πούμε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει δε θα υπάρξει από μας, εμείς θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες και την τελευταία στιγμή να μην υπάρξουν προβλήματα. Εάν όμως υπάρξουν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Η ευθύνη θα είναι κύρια της κυβέρνησης και δευτερευόντως της ΚΕΔΚΕ η οποία δεν παρεμβαίνει δραστικά.
                        Άρα εμείς προειδοποιούμε ότι τα προβλήματα αν υπάρξουν, δεν θα είναι από εμάς. Θα είναι από αυτούς οι οποίοι για τόσες ημέρες δεν μπορούν να καθορίσουν την εκλογική τους τακτική. Σας ευχαριστώ πολύ.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω ότι έστω και την τελευταία στιγμή νομίζω ότι, και το είπε ο συνάδελφος Πολυμερόπουλος, θα πρέπει η ΚΕΔΚΕ να παρέμβει και να πιέσει την κυβέρνηση ότι ο αριθμός που θα προβλεφθεί στην Υπουργική Απόφαση να είναι αυτός που είναι αναγκαίος για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές χωρίς προβλήματα, και το ένα προς ένα που θα βάλουν έχει σοβαρά προβλήματα και θα τα δείτε όλοι την Κυριακή με το αλαλούμ που θα υπάρξει κυρίως στη μεταφορά των αποτελεσμάτων.
                        Δεν ξέρω ο συνάδελφος Νίκος Αδαμόπουλος αν θέλει να πει κάτι. Είπαμε, δεν έχουμε διοίκηση, να μας συγχωρείτε. Από βδομάδα θα έχουμε διοίκηση. Θωμά εσύ; 
Ν. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς νομίζουμε ότι πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε στο παρά πέντε των εκλογών και δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές. Αυτό είναι όχι απλά κάτι τραγικό, αλλά εμάς μας βάζει σε σοβαρές υποψίες το τι επιδιώκεται και μέσω τέτοιων διαδικασιών. Αν δηλαδή την Κυριακή με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, με όλες αυτές τις μανούβρες, θα έχουμε πραγματικά εκείνο το αποτέλεσμα το οποίο δεν θα είναι μέρος ενός σχεδίου να αλλοιωθεί η ψήφος του κόσμου.
                        Εκλογές προέκυψαν κάτω από την απαίτηση των αγώνων μας, κάτω από την απαίτηση συνολικά του λαού και ερχόμαστε δύο ημέρες πριν τις εκλογές και κανείς δεν ξέρει πώς και τι θα κάνει. Εντύπωση μας κάνει βέβαια το ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε και πήρε απόφαση τελευταία ώρα να σπρώξει 18 δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές, το τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είπαν κουβέντα.
                        Παίζεται ένα παιχνίδι εδώ και ημέρες διαρροών. Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρχει ένα ύψος αμοιβής 400. Πηγαίνουν αυτά τα πράγματα κάποιοι και αναλαμβάνουν και κανείς δεν ξέρει ακόμα και το τι θα αποφασιστεί.
                        Δεν ξέρω, οι πληροφορίες μου λένε, δεν ξέρω αν το είπε ο Θέμης ή ο Βασίλης, ότι στις 1:30 θα συνεδριάσει γι' αυτό το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο. Να πει τι; Και εντύπωση μας κάνει και είναι και σοβαρό ζήτημα αυτό, το ότι οι Δήμαρχοι ποιούν τη νήσσαν και σε τελευταία ανάλυση θα βγουν όλοι μετά και θα κατηγορούν τους εργαζόμενους ως συντεχνία, ως εργαζόμενους για οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν στις εκλογές.
                        Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν, είναι απαίτηση όλων μας, να αποτυπωθεί πραγματικά δημοκρατικά το αποτέλεσμα και να ληφθούν όλα τα μέτρα εκείνα για τις εκλογές, να μην τις αμφισβητεί κανείς. Αυτό προϋποθέτει ότι το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δουλέψει στις εκλογές και να αμειφθεί και νομίζω έχουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα στη συγκεκριμένη συγκυρία που δεν έχουν βάλει ανοιχτά και καθαρά αυτό το ζήτημα, οι Δήμαρχοι και πρώτα απ’ όλα βέβαια η κυβέρνηση.      
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν τελικά βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι θα αμειφθείτε με 97 ευρώ μικτά έκαστος, τι θα κάνετε;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αν βγει Υπουργική Απόφαση και βγουν μετά οι αποφάσεις των Δημάρχων, αυτοί που ορίζονται, μόνο αυτοί και κανένας άλλος δεν θα απασχοληθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δουλέψουν πάντως.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δουλέψουν, δεν μπορούμε να.. Εμείς θέλουμε να γίνουν εκλογές, αλλά θα γίνουν εκλογές με πολλά μεγάλα προβλήματα. Νομίζω το είπαν και οι προηγούμενοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκεκριμένα πείτε μας λίγο τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη μεταφορά των αποτελεσμάτων. Μην παίρνετε την εικόνα εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και όχι μόνο, ψηφοδέλτια, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, οτιδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα Εκλογικά Τμήματα δεν θα υπάρχει όλο το εκλογικό υλικό.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος θα το μεταφέρει; Να σας πω κάτι; Εγώ λέω κυρίως στα εκλογικά αποτελέσματα. Μη βλέπετε εδώ στην Αττική. Υπάρχουν Δήμοι που θα πρέπει ο αγγελιοφόρος που θα είναι ένας για δέκα Εκλογικά Τμήματα, να φύγει από τις Φιλιάτες. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί με πήρε συνάδελφος. Που είναι 120 χιλιόμετρα να πάει στην Ηγουμενίτσα, να ξαναγυρίσει, να ξαναπάει. Πότε θα γίνει αυτό; Κι αν έχει και επιβατικό μέσο. Θα γίνει την άλλη ημέρα το πρωί. Γι' αυτό όσοι παρακολουθήσατε σήμερα, γι' αυτό ρώτησα, λέει η Singular ότι «εντάξει, θα τα έχουμε τα αποτελέσματα, αλλά μπορεί να αργήσουν πάρα πολύ». Το ξέρουν αυτό το πράγμα, ότι τα αποτελέσματα τα μεταφέρουμε εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω ότι θα καθυστερήσει η μέθοδος η άλλη που είναι η πραγματική και έχουν τα πραγματικά αποτελέσματα, γιατί εκεί παίρνουν μια εικόνα με το SMS ή οτιδήποτε άλλο θέλουν να στείλουν ηλεκτρονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα πάρει το αυτοκίνητό του με 90 ευρώ, που θα κάνει 80 και 80, 160 χιλ. δύο φορές;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο και τρεις φορές και τέσσερις, δεν θα πάει κανένας. Θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν το αυτοκίνητο. Αν θα λείψουν εκείνη την ημέρα ψηφοδέλτια, αν θα λείψουν φάκελοι ή σας λέω, πάει ας πούμε κάποιος και γράφει σε ένα μεγάλο Εκλογικό συγκρότημα που είναι η Γκράβα και το γράφει όλο «Ψηφίστε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ψηφίστε ΠΑΣΟΚ, ψηφίστε Νέα Δημοκρατία, ψηφίστε οτιδήποτε» ποιος θα πάει να τα βάψει; Ποιος θα πάει, πείτε μου.
                        Πείτε ότι στις 8 η ώρα πέφτει η ασφάλεια στο Εκλογικό Τμήμα. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος υπηρεσίας, ποιος θα πάει; Σας λέμε από τα πιο ασήμαντα πράγματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εμπλοκή. Τα Δημοτολόγια θα είναι ανοιχτά από την Παρασκευή το μεσημέρι που κλείνουν οι υπηρεσίες όλες μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, να παραλάβουν από τους δικαστικούς τους σάκους. Όχι τους σάκους. Να παραλάβουν τα πρακτικά, να παραλάβουν τα υλικά, σφραγίδες και όλα αυτά. Πώς θα γίνει; Ποιος θα παραδώσει τη Δευτέρα στους Διευθυντές των σχολείων τα σχολεία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Εάν ο αριθμός των δικαιούχων είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες…
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρουμε κι εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Εάν στην περίπτωση που τελικά η Υπουργική Απόφαση και …. ορίζουν ότι τελικά οι δικαιούχοι θα είναι 30.900 από τους Δήμους, αυτός  ο αριθμός είναι ικανοποιητικός για σας και για να μην υπάρξουν προβλήματα;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι ικανοποιητικός. Κοιτάξτε να δείτε, ο αριθμός που είναι αναγκαίος είναι αυτός που πρέπει να έχουν καθορίσει οι υπηρεσίες και οι Δήμοι που έχουν μια εμπειρία χρόνων για τη διεξαγωγή των εκλογών. Δηλαδή άλλες είναι οι ανάγκες του Δήμου της Αθήνας, άλλες είναι οι ανάγκες σε έναν περιφερειακό Δήμο, π.χ. τώρα με τον «Καλλικράτη» στη Ρόδο που έχει δέκα πρώην Δήμους και υπηρεσίες, Δημοτικές Ενότητες και άλλες είναι ας πούμε σε ένα άλλο νησί ή σε μια ορεινή περιοχή.
                        Το Υπουργείο δεν είχε την ευαισθησία να ρωτήσει τις υπηρεσίες και τους Δημάρχους ποιες είναι οι ανάγκες για να γίνουν οι εκλογές. Αποφάσισαν αυθαίρετα, και πάντοτε με μια απαξιωτική τακτική, ό,τι ξέμεινε από το ποσόν, αφού δώσανε στα κόμματα, αφού δώσανε στις προμήθειες, αφού δώσανε στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, στους Δικαστικούς, ό,τι έμεινε, αυτό. Βλέπετε, δεν αλλάζουν τίποτα από κανέναν άλλον. Είπαν 400 στην αρχή, 6.500. Μετά το κάναμε 2,8, 360. Τώρα λέμε 1 προς 1, 100 ευρώ, αυτό το ποσό. Δεν ακουμπάνε κανέναν άλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω λίγο για το νομικό πλαίσιο. Σε περίπτωση που το Υπουργείο πει 60.000 – 65.000, όλοι δηλαδή, το ποσό παραμένει σταθερό, 3 εκατομμύρια. Άρα κατεβαίνει το εκλογικό επίδομα στα 10 ευρώ, στα 5 ευρώ. Εσείς είστε υποχρεωμένοι να πάτε να δουλέψετε; Πώς είναι το νομικό καθεστώς τώρα, γιατί ας πούμε στα Δημοτολόγια θα γίνουν υπερωρίες.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, τα Δημοτολόγια είναι μέσα στην αργία. Δεν είναι υπερωρίες. Ήδη τις έχουν εξαντλήσει τις υπερωρίες. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εννοώ ότι πέραν του ωραρίου.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είναι το νομικό καθεστώς εκεί πέρα τώρα; Είναι υποχρεωμένοι να πάνε να δουλέψουν, ο ηλεκτρολόγος να πάει Δευτέρα πρωί ή Κυριακή ξημερώματα στα Εκλογικά Κέντρα αν γίνουν φθορές, θα πρέπει να αποκατασταθούν; Πώς γίνεται; Ποιο είναι το νομικό καθεστώς; Τους υποχρεώνει;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι. Αν βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσόν, θα πρέπει ο κάθε Δήμος να βγάλει απόφαση ο Δήμαρχος που θα καθορίζει τα εκλογικά συνεργεία, στα οποία θα λέει: Δημοτολόγιο τόσοι.
                        Αν έχει έναν αριθμό 100 ανθρώπων, τόσοι στα Δημοτολόγια, τόσοι οδηγοί, τόσοι εργάτες, ένας μπογιατζής, ένας ηλεκτρολόγος, τόσοι αγγελιοφόροι. Θα το καθορίζει. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι. Γι' αυτό λέμε ότι αυτοί, που θα βγει η απόφαση, είναι υποχρεωμένοι να πάνε. Κανένας άλλος δεν θα πάει να δουλέψει, κανένας άλλος. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όμως ρωτάω για το θέμα του εκλογικού επιδόματος. Δηλαδή αν αυτό…
Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε κατανοητό. Επειδή κάποιοι Δήμαρχοι απειλούν ότι αν δεν πάνε κάποιοι έχουν πειθαρχικές κυρώσεις. Ακούστε κάτι. Είναι πρόσθετη εργασία με πρόσθετη αμοιβή. Αν ήταν στα καθήκοντα, όντως θα ήταν πειθαρχικό παράπτωμα. Είναι πρόσθετη εργασία και γι' αυτό δίνεται πρόσθετη αμοιβή.
                        Θα είναι παράπτωμα εάν κάποιος μπει στην απόφαση του Δημάρχου και εκεί πέρα υπάρχει ένα ζήτημα. Το να μπει κάποιος στην απόφαση του Δημάρχου, είναι οικειοθελής αυτή η άποψη, διότι αν κάποιος θέλει να πάει να ψηφίσει στην Καρδίτσα, δεν μπαίνει στην απόφαση του Δημάρχου, δεν θέλει να μπει, θέλει να πάει να ψηφίσει. Είναι οικειοθελής λοιπόν η παροχή υπηρεσιών και αμειβόμενη αυτή η παροχή υπηρεσιών.
                        Άρα δεν υπάρχει το πειθαρχικό παράπτωμα που έχουν θεωρήσει οι Δήμαρχοι ότι υπάρχει. Βγήκε στο Δήμο Αθηναίων εγκύκλιος ότι είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου την αποσύρανε. Δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Όταν βγει η απόφαση, τότε μπορεί να στοιχειοθετηθεί πειθαρχικό παράπτωμα εάν ο άλλος μπει οικειοθελώς στην απόφαση και μετά ζητήσει να βγει έξω από αυτή την απόφαση.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το εκλογικό επίδομα μπορεί να κατέβει και στα 5 ευρώ.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται.
Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες στο Δήμο Αθηναίων ήταν 330 άτομα να εργαστούν. Σήμερα είναι 1.357. Μετά από δύο ώρες μπορεί να είναι 2.000. Σας το είπε προηγουμένως ο Πρόεδρος. δεν αλλάζει το παραμικρό. Η διαίρεση αλλάζει. Βάζουν περισσότερα άτομα, μειώνεται το ποσό το οποίο παίρνει το κάθε άτομο. Μπορεί να φτάσει λοιπόν 5 άτομα. Βεβαίως αν βρουν να δουλέψουν με 5 άτομα, πολύ ευχαρίστως.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 5 ευρώ.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κώστα, συγγνώμη, να πω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λέτε «αν βρουν», αφού είναι υποχρεωμένοι όταν βγει το επίδομα.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, ο αριθμός όμως έτσι όπως τον καθορίζουν, εάν πάνε 1 προς 1, πάλι υπάρχουν προβλήματα. Θα υπάρχουν προβλήματα έλλειψης προσωπικού. Να πω κάτι. Σήμερα δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση. Προσέξτε, δεν υπάρχει ούτε η απόφαση του Δημάρχου για εκλογικά συνεργεία.
                        Σήμερα όμως υπήρξαν φαινόμενα να λέει ο Δήμαρχος «ελάτε εδώ εσείς εργάτες καθαριότητας». Αυτός που έχει μαζέψει το βράδυ δύο τόνους σκουπίδια, του λέει «πήγαινε να παραλάβεις τους εκλογικούς σάκους». Δεν πήγαν οι συνάδελφοι. Δεν είναι στο αντικείμενό τους. Εκεί υπήρξαν απειλές ότι είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Δεν είναι κανένα πειθαρχικό. Ο οδηγός πήγε, γιατί οδηγός είναι, πήρε το αυτοκίνητο, αλλά δεν είχε εργάτες να του φορτώσουν τους σάκους.
                        Το δημοτολόγιο σήμερα μέσα στο ωράριο του δούλεψε κανονικά για τις εκλογές, αλλά δεν πρόκειται να δουλέψει το προσωπικό πέραν του ωραρίου, δηλαδή από αύριο το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Εκτός αν βγει απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω και αν βγει απόφαση και είναι 60.000 με 5,00 είναι επίδομα, εσείς τι θα κάνετε θα πάτε;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάμε, αφού είναι η απόφαση θα πάμε. Μόνο η απαξίωση και ο εμπαιγμός, δηλαδή δεν ακουμπάνε, να πω κάτι εγώ, τώρα θα γραφτεί, δεν πειράζει. 1.700,00 € στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, συνάδελφοί μας είναι, δεν θέλω να είμαστε αντίθετοι, όταν για μένα αυτά τα λεφτά και για την πλειοψηφία των συναδέλφων είναι δύο και τρεις μισθοί.
Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνουν εκλογικό επίδομα οι Επίτροποι που κάνουν τον έλεγχο των ενταλμάτων που είναι στην εργασία τους, παίρνουν εκλογικό επίδομα. Οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου που είναι μέσα στις υπηρεσίες που παρέχουν στην καθημερινή τους εργασία παίρνουν εκλογικό επίδομα. Και αυτοί οι οποίοι προσφέρουν και μεταφέρουν την κάλπη ή το παραβάν δεν πληρώνονται.
                        Είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξης, εκεί είναι το πρόβλημα. Εμείς είπαμε να μην πληρωθούμε, να μην παρέχουμε τις εργασίες μας με αμοιβή, αρκεί να το ζητήσουν, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αλλά όχι να παίρνουν 1.700,00 € κάποιοι οι οποίοι περιφερειακά συμμετέχουν και αυτοί οι οποίοι είναι στην καρδιά της εργασίας να απαξιωμένοι. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται σ’ αυτές τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν εκλογικά τμήματα που δεν έχουν παραλάβει την απόφαση;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι – ναι. Είναι πάρα πολλοί Δήμοι, σας λέω εδώ βλέπω, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Βύρωνας, Νίκαια, Ρέντη, Πέραμα, είναι πολλοί Δήμοι, Καλλιθέα, δεν υπάρχουν παιδιά είναι πάρα πολλοί Δήμοι και τις βλέπετε μέχρι την τελευταία στιγμή, αυτό είναι που μας δημιουργεί δηλαδή και μήπως θέλουν να μας φορτώσουν την ευθύνη, μήπως δεν θέλουν να γίνουν οι εκλογές την Κυριακή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμη να πούμε, υπήρξαν ορισμένοι Δήμαρχοι που από χθες έχουν διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Δήμαρχος Λαρισαίων το πρωί ο κ. Τζανακούλης και ο κ. Χαρδαλιάς του Βύρωνα και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου. Αλλά σαν όμως θεσμικό όργανο εμάς μας δημιουργείται η υποψία ότι είχαν συνηγορήσει στην πρώτη Υπουργική Απόφαση και όταν είδαν τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν παίρνουν θέση και βάζουν περιφερειακά κάποιους να διαμαρτύρονται. Και υπήρχε από τη μεριά μας πίεση σε κάποιους Δημάρχους που έχουμε καλή επικοινωνία και επαφή, όπως είναι ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ο Δήμαρχος Βύρωνα και ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη. Είναι πάρα πολλοί Δήμαρχοι οι οποίοι τους είπανε, δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές, αναλαμβάνετε τις ευθύνες.
                        Γιατί την Κυριακή ο κόσμος θα βρίζει τους Δημάρχους και τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν το έχουν αντιληφθεί η πλειοψηφία των αιρετών.
                        Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου