Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων - Αρμόδια και η δημοτική αστυνομία

Σας είχαμε ενημερώσει μέσω του ιστολογίου του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για επικείμενη έκδοση υπουργικής απόφασης με ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα που ελέγχονται για  λοιμώδη νοσήματα και εφόσον δεν νοσούν από αυτά ή έχουν θεραπευθεί εφοδιάζονται με ειδικό πιστοποιητικό υγείας.

Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο των διατάξεων σε σχέση με την υποχρέωση των εργοδοτών να να μην απασχολούν εργαζομένους που δεν είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό υγείας είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας, η Γεν. Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία ή και αυτόνομα.

Δεν υπάρχει εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας στο δεύτερο σκέλος της απόφασης σε σχέση με τις διατάξεις για τους χώρους διαβίωσης και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των χώρων στους οποίους διαμένουν -νόμιμα ή παράνομα- μετανάστες. Τα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΣΕΥΥΠ. Οι ως άνω υπηρεσίες μπορεί να λειτουργούν σε συνεργασία ή και αυτόνομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή.

Διατηρούμε κάποιες αμφιβολίες αν υπάρχει νομοθετική κάλυψη για την εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας με αυτή την υπουργική απόφαση, είναι κάτι που θα το δούμε εκτενέστερα προσεχώς.

Κατεβάστε τη σχετική απόφαση αριθ. Γ.Υ. 39α (ΦΕΚ Β' 1002/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου