Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Αναμένεται σήμερα η ΚΥΑ για τη ρύθμιση χρεών ιδιωτών - Φιλί ζωής για δεκάδες δήμους!

Ένα σημαντικό πρόβλημα η λύση του οποίου έχει παραμείνει χωρίς λόγο στα συρτάρια των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, από τότε που στο «τιμόνι» τους βρίσκονταν αντίστοιχα ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr- να επιλυθεί ακόμη και εντός της ημέρας: ο τρόπος ρύθμισης των χρεών των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπά τους, με την έκδοση της πολυαναμενόμενης,  κοινής υπουργικής απόφασης, στην οποία θα δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή άρθρου του Ν. 4038/2012 (νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2012-2015»), που αφορά τη ρύθμιση χρεών των ιδιωτών προς το ελληνικό Δημόσιο. Η συγκεκριμένη ενέργεια-έκδοση ΚΥΑ που αφορά στους ΟΤΑ προβλέπεται στο άρθρο 9, παράγραφος 6 του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΣ «Ρυθµίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωµένη διοίκηση - Ενσωµάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» («Καλλικράτης 2»).

Το προσχέδιο της ΚΥΑ βρίσκεται εδώ και πάνω από 10 ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών, όπως λένε οι πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, και πλέον αυτό που εκκρεμεί είναι η υπογραφή του υπουργού Γιώργου Ζανιά (κάτι που, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να γίνει ακόμη και σήμερα), καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης έχει δώσει το «ΟΚ» με τη δική του υπογραφή.

Τι θα προβλέπει η ΚΥΑ Μανιτάκη-Ζανιά
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4038/2012 θα εφαρμόζονται αναλόγως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΤΑ, που έχουν βεβαιωθεί στις ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή στις ΔΟΥ.

Κατ' εφαρμογή, λοιπόν, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς δήμους μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ θα μπορούν να πετύχουν ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση, με διακανονισμό που θα κάνουν με τον αρμόδιο ΟΤΑ και θα αφορά δόσεις με ανώτατο αριθμό τις 60 και ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ.

Θεσπίζεται, δε, και στους ΟΤΑ διαδικασία ρύθμισης με την καταβολή των χρεωστούμενων εφάπαξ ή μέχρι και σε 3 δόσεις, με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7-9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση χρεών από τους ιδιώτες προς το Δημόσιο έχει παραταθεί με απόφαση Ζανιά λήγει σήμερα, αλλά αναμένεται να δοθεί νέα παράταση.

Έρχονται έσοδα για τους δήμους
Η έκδοση της ΚΥΑ, όπως λένε δήμαρχοι στην ιστοσελίδα και όπως άλλωστε έχει γράψει η ίδια η aftodioikisi.gr σε παλαιότερη ανάρτησή της, αναμένεται να δώσει έσοδα και... φιλί ζωής στους δήμους, οι οποίοι «στενάζουν» υπό το βάρος των μειωμένων πόρων -όπως, για παράδειγμα, οι ΚΑΠ Μαΐου, απόρροια των επιταγών του μνημονίου-, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ σε «λουκέτο» (λ.χ., οι δήμοι της Ηπείρου, ή το Πέραμα και η Έδεσσα, ή ακόμα και οι δήμοι Θέρμης και Καλυμνίων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου