Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε δήμους - Στον «οδικό χάρτη» και η δημοτική αστυνομία

Παροχή τεχνογνωσίας σε πέντε βασικούς τομείς του υπ. Εσωτερικών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα παρέχει η task force με επικεφαλής τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνεργασία με ομάδες εργασίας που θα συσταθούν άμεσα στο υπουργείο.

Οπως ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και τους συνεργάτες του, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή αλλιώς «Οδικός Χάρτης» θα εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά σε ορισμένους δήμους, ενώ βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. «Κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, θα ενισχύει την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που ξεκινά το υπουργείο στον πόλεμο κατά της φτώχειας» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ήδη έχουν εξοικονομηθεί πόροι ύψους 56,7 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
  • Μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% (περίπου 40 εκατ. ευρώ).
  • Εξορθολογισμός δαπανών που αφορούν τη λειτουργία και τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Μείωση μισθού των αιρετών, των μελών επιτροπών και των συμβουλίων με όφελος περίπου 7 εκατ. ευρώ.
  • Ανάθεση λειτουργιών αποκομιδής σκουπιδιών σε εξωτερικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους ΟΤΑ από 87,7 σε 78 εκατ. ευρώ.
Οι πέντε τομείς του «Οδικού Χάρτη» για τις μεταρρυθμίσεις στην Τ. Α. αφορούν:
  1. Τη μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων και την άσκηση των υφιστάμενων των ΟΤΑ. Βελτίωση διαδικασιών χωροταξικού σχεδιασμού και αδειοδότησεων, ενίσχυση αγροτικής ανάπτυξης, κοινωνική πολιτική, δημοτική αστυνομία, καθιέρωση και ενδυνάμωση της συνεργασίας για τη δημοτική και περιφερειακή μεταρρύθμιση.
  2. Τη διαχείριση της περιουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Την ενίσχυση της ικανότητας για την εκπόνηση λειτουργικού σχεδιασμού και διαρθρωτικών προγραμμάτων (αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ).
  4. Τη δομή, το ανθρώπινο δυναμικό, τη χρηματο-οικονομική διαχείριση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  5. Αλλα θέματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Το κόστος των μεταναστών για το κράτος και τους Ελληνες πολίτες στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία επεσήμανε ο κ. Αθανασίου ζητώντας τη συνδρομή της Ε.Ε. Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατό συντομότερο», τόνισε.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/07/2012_488073

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου