Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Εκτός παιδικών σταθμών 53.000 παιδιά λόγω μειωμένης χρηματοδότησης - Στους δημάρχους "πετάει το μπαλάκι" ο υπουργός Εργασίας

Αύξηση κατά 43% των αιτήσεων γονέων στους Δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς καταγράφεται φέτος, με αποτέλεσμα 53.000 παιδιά να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των σταθμών, όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι, που ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να ενισχύσει τις δομές με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) "χτύπησε" για δεύτερη φορά "καμπανάκι κινδύνου" με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, την ώρα που φέτος αυξήθηκαν οι δομές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σε 2.240 από 1.646 πέρυσι.

Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας τόνισε πως "οποιαδήποτε άποψη πως υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι δεν ευσταθεί", επισημαίνοντας πως το υπουργείο προτίθεται να εξετάσει μικρή αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης "εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το τρέχον έτος".

Το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγ.Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", τόνισε ότι η ένωση κατευθύνεται ακόμη και σε ομαδική παραίτηση των δημάρχων λόγω της μείωσης των εσόδων από το κράτος.

Πάντως, έχει απορριφθεί το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μητέρων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

Πηγή: Mega Channel

Στους δημάρχους "πετάει το μπαλάκι" για τους παιδικούς σταθμούς ο υπουργός Εργασίας 

Σε παιχνίδι “πινγκ πονγκ” μεταξύ υπουργείου Εργασίας και δήμων εξελίσσεται ο αποκλεισμός των μισών αιτηθέντων για θέσεις παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Αυτή τη φορά το “μπαλάκι” πετά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Κ. Ασκούνη, προτείνοντας ουσιαστικά οι δήμοι να μειώσουν το κόστους ανά ωφελούμενο παιδί, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για σοβαρή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του σχετικού προγράμματος.

Απαντώντας σε επιστολή του κ. Ασκούνη, με την οποία ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητούσε αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων -καλύφθηκαν μόνο 43.060 θέσεις παιδιών από τις 96.130 συνολικά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί (ήτοι απορρίφθηκε το 55% των αιτήσεων)- ο υπουργός μεταθέτει την ευθύνη στους δημάρχους.

Αφήνει μια μικρή πιθανότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος για τους σταθμούς, στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ με την Ε.Ε., όμως καθιστά σαφές ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, καλώντας την ΚΕΔΕ να εξετάσει “τη δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά Φορέα/Δομή”. Προσθέτει δε ότι “το ποσό του voucher ανά κατηγορία δομής ήταν το ανώτατο προβλεπόμενο” δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης.

Ο Γ. Βρούτσης καλεί τους δημάρχους σε διάλογο για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στο μείζον θέμα για χιλιάδες οικογένειες, καθώς πάνω από μία στις δύο έμεινε εκτός προγράμματος.
Εξάλλου, ο υπουργός στην επιστολή του προαναγγέλλει και την εφαρμογή νέου προγράμματος απασχόλησης για 80.000 νέους, με στοχευμένες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ, που θα παρουσιασθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου