Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δηλώσεις Καμίνη στη ΝΕΤ: Θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων - Τι λέει για τη Δημοτική Αστυνομία (βίντεο)

Στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση" παρέστη την Τρίτη 20 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Στη συζήτηση ο κ. Καμίνης δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου, «γιατί έχουν δίκιο». Στηλιτεύει το γεγονός της διαθεσιμότητας υπαλλήλων χωρίς να έχει γίνει η οποιαδήποτε αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών. Κάνει λόγο για ανορθολογική κατανομή και για πλεονάζον προσωπικό σε κάποιες υπηρεσίες και ελλείψεις σε άλλες, ενώ αναφέρεται στη Δημοτική Αστυνομία και στα «τεράστια προσόντα» των δημοτικών αστυνομικών και επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας είναι οι μόνοι υπάλληλοι στο Δήμο Αθηναίων που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε δημοτικούς αστυνομικούς με διαδακτορικά που κόβουν κλήσεις και δεν μπορούμε να τους μετατάξουμε μέσα στο Δήμο όπου οι άνθρωπο με πτυχίο είναι ελάχιστοι και όπου χρειάζονται άνθρωποι να κάνουν ακριβώς τέτοια δουλειά»!


Δείτε το σχετικό βίντεο από τη ΝΕΤ και διαβάστε στη συνέχεια τμήμα της συνέντευξης:


Πηγή:  http://www.enikos.gr


Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη στη ΝΕΤ (21-11-2012)


Για το προσωπικό και την αξιολόγηση των  υπαλλήλων στο δήμο :
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ : Στο δήμο Αθηναίων για χρόνια δεν υπήρχε ΑΣΕΠ. Έμπαιναν άνθρωποι με διάφορες διαδικασίες  - και μεταξύ των οποίων και οι συμβασιούχοι έργου - και, από την άλλη πλευρά, πήραν προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ μόνο για τη δημοτική αστυνομία και με υπερβολικά προσόντα. Και έχουμε αυτή τη στιγμή δημοτικούς αστυνομικούς με διδακτορικά που κόβουν κλήσεις και δεν μπορούμε να τους μετατάξουμε μέσα στο δήμο, όπου οι άνθρωποι με πτυχίο είναι ελάχιστοι και όπου χρειάζονται υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα.
Πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών. Έχω μιλήσει με τον κ. Μανιτάκη. Ο κ. Μανιτάκης έχει φτιάξει αυτήν τη ρύθμιση, την υπερασπίζεται και ισχυρίζεται ότι ουδείς πρόκειται να απολυθεί, όλοι θα μετακινηθούν. Αυτό κατάλαβα μιλώντας μαζί του. Μου έφερε ως παράδειγμα το ΕΚΑΒ, μου είπε ότι είναι 300 τραυματιοφορείς, οι οποίοι σηκώνουν τηλέφωνα αυτήν τη στιγμή. Αυτό μου είπε, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Δεν έχω και κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την εντιμότητα και την ειλικρίνεια του.
Μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η αξιολόγηση. Το ότι δεν έγινε τόσα χρόνια, το πληρώνουμε τώρα. Αν αποφασίσουμε - γιατί το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει - να συγκροτηθεί η επιτροπή, να πούμε ότι στους ΟΤΑ μπορεί να γίνει αξιολόγηση και υπηρεσιών και εργαζομένων και να δεσμευτούμε ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε σε τρεις μήνες. Τότε να βρούμε αν και που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα και να μετακινηθεί. Έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια «χατζάρα» και να λες κόβω τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν πέρασαν από διαγωνιστικές διαδικασίες. Όταν λ.χ. ο άλλος τι διαγωνιστική διαδικασία να έχει περάσει το ’93 όταν δεν υπήρχε ΑΣΕΠ; Και υπήρχαν και διαγωνιστικές διαδικασίες στο παρελθόν, οι οποίες κάθε άλλο παρά διαγωνιστικές ήταν.

Για το αν θα ζητήσει παράταση ή θα δώσει τις λίστες :
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ : Προς το παρόν, ο δήμος τελεί σε κατάληψη. Προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα, προκειμένου οι άνθρωποι να έχουν την αίσθηση ότι κρίνονται δίκαια και να αισθανθούν, εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον αυτήν την ασφάλεια, πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος. Και μετά να υπάρξουν, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αυτές οι μετακινήσεις. Από ‘κει και πέρα, δήλωσα και στο δημοτικό συμβούλιο και παντού, ότι δεν είμαι αυτός ο οποίος θα σηκώσει «τη σημαία» της ανταρσίας στη χώρα.

Για την τοποθέτηση Επίτροπου στους δήμους και τη μη απόδοση οφειλών από το κράτος στους δήμους :
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ : Αν το κράτος στοιχειωδώς είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δήμους, μιλάω για τους περισσότερους δήμους και πάντως σίγουρα για το δήμο της Αθήνας, δεν θα είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Σε σύγκριση με το 2009, οι πόροι έχουν μειωθεί κατά 60%. Αυτός είναι ο ένας πυλώνας των εσόδων. Ο άλλος, που είναι τα δημοτικά τέλη, κλείνουν επιχειρήσεις και κλείνουν σπίτια και κατεβάζουν το ηλεκτρικό. Αφήνω τα πρόστιμα από διοικητικές παραβάσεις, που μεγάλο ποσοστό του κόσμου έχει σταματήσει να πληρώνει. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με δαπάνες κάτω από το 30% σε σχέση με το 2009. Σε ημερήσια βάση παρακολουθούμε τις δαπάνες στο δήμο. Ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας παρακολουθούν. Τον επίτροπό τι τον χρειαζόμαστε; Εμείς τις οικονομίες μας τις έχουμε κάνει μόνοι μας.
Τώρα ακούμε το κράτος να κάνει άλλη μια οριζόντια διευθέτηση. Τι εννοώ. Χρόνια φώναζα, ως στο, ότι πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να «ενηλικιωθεί». Και με αυτό εννοούσα ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του φορολογώντας ο ίδιος τους κατοίκους του, τους δημότες, και να λογοδοτεί πως χρησιμοποίησε τα λεφτά τους. Αλλά τόσα χρόνια, όλη αυτή η διαπλοκή μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης, δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν το ήθελε για τους λόγους του. Έρχονται και το επιβάλλουν ουσιαστικά τώρα, όταν έχει στεγνώσει ο κόσμος, όταν έχει χάσει ένα σωρό λεφτά, και λένε στους δήμους τώρα θα επιβάλλετε εσείς τα τέλη. Είναι λογικά πράγματα αυτά;

Για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα :
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ : Ο δήμος Αθηναίων έχει φέρει ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 120 εκατ. ευρώ και θα είναι ειρωνεία να έχουμε λεφτά να κάνουμε έργα και κοινωνικό έργο, και να μην έχουμε τα απαραίτητα λεφτά από το κράτος, που μας χρωστάει, για να πληρώσουμε τους μισθούς. Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ημερομηνία: Πεμ, 22/11/2012 - 12:50
Πηγή: http://www.cityofathens.gr/node/20838