Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα €388 εκατ. οφειλών των δήμων σε ΕΥΔΑΠ

Το «φέσι» των δήμων της Αττικής προς την ΕΥΔΑΠ, που πλέον φτάνει τα 388 εκατ. ευρώ, καθώς και τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, προκάλεσαν την παρέμβαση του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα. Διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με στόχο να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις:
  • προς την πλευρά των αρμοδίων της ΕΥΔΑΠ, που δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η επιχείρηση να εισπράξει τα ποσά αυτά, για το αδίκημα της απιστίας,
  • προς την πλευρά των δήμων της Αττικής, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης των επίμαχων ποσών. από την πλευρά των αρμοδίων της ΕΥΔΑΠ, αλλά και του αδικήματος της υπεξαίρεσης των επίμαχων ποσών εκ μέρους των δήμων.
Οι οφειλές των δήμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Στέλιος Σταυρίδης, προέρχονται κυρίως από εκείνους που έχουν δικό τους δίκτυο οι οποίοι, αν και εισπράττουν την κατανάλωση νερού από τους δημότες τους, επί σειρά ετών δεν αποδίδουν τις οφειλές στην εταιρεία.

ΕΥΔΑΠ: Στα 350 εκατ. το «φέσι» από τους δήμους της Αττικής


Σε 350 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται μαζί με τις προσαυξήσεις τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Στέλιος Σταυρίδης, δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όποιο πρόσφορο μέσον υπάρχει για να εισπράξει αυτές τις οφειλές. «Δε θα γίνει η ΕΥΔΑΠ ο νέος ΟΣΕ» σημειώνει ο κ. Σταυρίδης και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να κόβουμε νερό από τον κοσμάκη για 100 ευρώ και να πληρώνουμε έως και 3 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για τις προσαυξήσεις των χρεών προς την εταιρεία».

Οι οφειλές των δήμων ανέρχονται σε περίπου 225 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κάθε μήνα λόγω των επιβαρύνσεων στα 350 εκατομμύρια. Τεράστια ποσά οφείλει στην ΕΥΔΑΠ και το Δημόσιο, από υπουργεία που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, με το συνολικό ποσό των οφειλών να φτάνει τα 850 εκατομμύρια ευρώ (500 το Δημόσιο και 350 οι δήμοι).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, οι οφειλές των δήμων προέρχονται κυρίως από δήμους που έχουν δικό τους δίκτυο, εισπράττουν την κατανάλωση νερού από τους δημότες και δεν την αποδίδουν ποτέ στην εταιρεία, κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

«Το θέμα των δήμων πνίγει την ΕΥΔΑΠ. Όποιος δεν πληρώνει το νερό, θα του το κόβουμε» καταλήγει ο κ. Σταυρίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν θέτει θέμα αυξήσεων στην τιμή του νερού.

Συνολικά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι οφειλές του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ για απλήρωτους λογαριασμούς ανέρχονται στα 391 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα 60 δήμοι χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ 338 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπουργεία έχουν χρέη 53 εκατ. ευρώ. «Πρωταθλητές» στις οφειλές είναι οι Δήμοι Μεγάρων, με 45,3 εκατ. ευρώ, Μαραθώνα και Φυλής με 42 εκατ., Δελφών με 29,5 εκατ., Σαρωνικού με 11,7 εκατ., Σαλαμίνας με 9,6 εκατ., Παιανίας με 8,8 εκατ., Λαυρεωτικής με 6,6 εκατ., Θήβας με 5,3 εκατ. και Αθηναίων με 5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου