Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΜΕ-ΟΤΑ: «Τώρα γνήσιο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ»

Αφού πρώτα κατηγόρησε την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ πως με τη στάση της και τις κινητοποιήσεις της στη διαθεσιμότητα οδήγησε τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επικίνδυνα μονοπάτια, το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ ζητεί «τώρα γνήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΟΤΑ)». Την πρόταση αυτή διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ στο χθεσινό γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου έγινε εκτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεων και εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για τις αντιδράσεις του κλάδου έναντι των νέων μέτρων που έρχονται, όπως, η διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιων υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Δικαιολογώντας την πρότασή του, το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ σημείωσε πως με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον, σε κοινωνία, οικονομία, εργασιακά, «είναι αναγκαία η συσπείρωση όλου του κλάδου. Και μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δρομολογηθεί μόνο από ένα νέο έκτακτο συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, με τη συμμετοχή όλων των Σωματείων, όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί ή θα εκλεγούν από το σύνολο των συναδέλφων (μόνιμων και συμβασιούχων). Εχουμε έκτακτη κατάσταση, πρέπει να γίνει συζήτηση μέσα από ένα συνέδριο. Τα 18 Σωματεία και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που έκαναν το συναδελφικό τους καθήκον, που έδωσαν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους, δεν μπορεί να αποκλείονται από τη δύναμη και το συνέδριο της Ομοσπονδίας».

Την πρόταση για νέο συνέδριο απέρριψαν οι ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, ΑΚΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και την αποδέχθηκε η ΑΣΚ-ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ).

Η εισήγηση του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ
Όπως εκτίμησε το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ, «Οι αγώνες κατά της διαθεσιμότητας ανέδειξαν χαρακτηριστικά ενότητας των εργαζομένων. Γενικά δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει το δηλητήριο του διχασμού και της διαίρεσης των εργαζομένων «σ” αυτούς που εμπίπτουν και σ” αυτούς που δεν εμπίπτουν» στις διατάξεις της διαθεσιμότητας…

»Οι αγώνες αυτοί δυσκόλεψαν την κυβέρνηση. Οι λίστες διαθεσιμότητας μπλοκαρίστηκαν για ένα χρονικό διάστημα αφού οι διαπιστωτικές πράξεις δεν υπογράφτηκαν ως αποτέλεσμα των καταλήψεων στα γραφεία προσωπικού ή των δημαρχείων. Κατά κάποιο τρόπο η εφαρμογή του συγκεκριμένου αντεργατικού μέτρου καθυστέρησε».

Ωστόσο, «η γραμμή αυτή που επέβαλαν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ορισμένες δυνάμεις συνέβαλε ώστε να ανακοπεί η δυναμική των αγώνων, αποδυνάμωσε την προοπτική της κλιμάκωσης. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα συμμετοχής εργαζομένων στην οργάνωση κι εξέλιξη των αγώνων και φαινόμενα εκφυλισμού.

»Αποδεικνύεται πως ένας κλάδος από μόνος του, με μόνο ένα αίτημα πάλης, τη στιγμή που τσακίζεται το εισόδημα και άλλα εργασιακά δικαιώματα, και χωρίς προσπάθεια για εξασφάλιση συμμαχιών με άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς ενημέρωσή τους και συμμαχίες με άλλους κλάδους και λαϊκά στρώματα, χωρίς γραμμή σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, δεν μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, να κάνει τους αγώνες αποτελεσματικούς. Δε δίνει προοπτική στον αγώνα, φέρνει την απογοήτευση και την κούραση».

«Το μάρμαρο των ιδιωτικοποιήσεων θα το πληρώσει και πάλι ο λαός»
Επιτιθέμενο κατά κυβέρνησης, περιφερειαρχών και δημάρχων, το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ σημείωσε ότι «προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αναδεικνύονται ως το βασικό φιλέτο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα ως το βασικό μέτωπο πάλης και συσπείρωσης των εργαζομένων στον κλάδο των ΟΤΑ. Στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία, παραχωρώντας βασικούς τομείς για χρυσοφόρες επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων, προγραμματικών συμβάσεων, μέσω της «αναμόρφωσης» των Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.ά.».

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ-ΟΤΑ, «το μάρμαρο των ιδιωτικοποιήσεων θα το πληρώσει και πάλι ο λαός. Τα ανταποδοτικά τέλη θα αυξηθούν υπέρογκα. Βαρύ θα είναι το τίμημα για το λαό. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τσακισμένα μεροκάματα. Ηδη προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας που προσδιορίζουν οι δημοτικές αρχές, με βάση τα έσοδα του δήμου. Μέσω του εξοβελισμού της ανακύκλωσης και της χρήσης της καύσης θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Κλείνοντας, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το ΠΑΜΕ-ΟΤΑ, πέραν του νέου, «γνήσιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας», πρότεινε πολύμορφες κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως:
  • Γενική πανελλαδική απεργία μέσα στο Φλεβάρη.
  • Με επίκεντρο τις πόλεις και τους νομούς, όπου παραχωρούνται σε επιχειρηματικούς ομίλους οι δέκα μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, «οργανώνουμε πλατιά ενημέρωση, συζήτηση, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις φορέων που θα προετοιμάζουν τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να κλείσουν εργοστάσια, υπηρεσίες, μαγαζιά, να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς. Όλοι μαζί με τα τρακτέρ και τους μαθητές στους δρόμους, αγώνας που να φτάνει μέχρι και την απεργία στο επίπεδο της πόλης ή του νομού».
  • Μέρα πανελλαδικής δράσης με καταλήψεις στις κατά τόπους εφορίες με σύνθημα: «Δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε», κάτω τα χαράτσια και η φοροληστεία. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στις ΜΚΟ ώστε να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα.
Και όλα αυτά, προκειμένου να υπάρξει:
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών των δήμων και κατάργηση του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των ΟΤΑ. «Έξω οι ΜΚΟ από τους ΟΤΑ».
  • Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών.
  • Διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από κρατικό φορέα, με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης, με κεντρικούς δημόσιους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με σύγχρονες, φθηνές, φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους επεξεργασίας.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες κι υποδομές. Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων που ήδη υπάρχει για το εργατοτεχνικό προσωπικό μέχρι το 2016.
Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/pame-ota-tora-gnisio-sinedrio-tis-poe-ota

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου