Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Μικροεπεισόδια για το εργοστάσιο απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια - Προσφυγή κατά της κατασκευής εργοστασίου απορριμμάτων

Μικροεπεισόδια για το εργοστάσιο απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια


Εν μέσω επεισοδίων έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), νομικών προσφυγών, στάσης εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και υπό την επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε η τρίτη κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες και τις κοινοπραξίες ιδιωτών για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Εν τω μεταξύ ο Δήμος Φυλής κατέθεσε τη Δευτέρα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στα Λιόσια

Κατά τα μικροεπεισόδια τραυματίσθηκε ελαφρά η πρώην δήμαρχος Ζεφυρίου και νυν δημοτικός σύμβουλος Φυλής, Φωτεινή Γιαννοπούλου. Όπως εξήγησε, είχε δοθεί η άδεια να μπουν οι αιρετοί στο κτίριο, αλλά την ώρα που εισέρχονταν δόθηκε διαταγή να απομακρυνθούν. Κατά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από την είσοδο του κτιρίου, τραυματίσθηκε ελαφρά η κ. Γιαννοπούλου, την οποία, όπως κατήγγειλε η ίδια, χτύπησε στα πλευρά άνδρας των ΜΑΤ.

Τελικά, μέσα στο κτίριο εισήλθαν ο δήμαρχος Φυλής, Δ. Μπουραΐμης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάντζας. Όπως δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, μετά την έξοδό τους από το κτίριο του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), οι αρμόδιοι «απαξίωσαν αιρετούς και τον δήμαρχο ενός δήμου που στενάζει εδώ και δεκαετίες» από τον χειρισμό του θέματος των απορριμμάτων και αρνήθηκαν να συζητήσουν μαζί τους.

Ο κ. Μπαλασόπουλος επέκρινε έντονα τη συμπεριφορά του περιφερειάρχη Αττικής, Ι. Σγουρού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, κ. Σγουρός αγνοεί κοινωνία και αιρετούς». Κάλεσε τους κατοίκους των δήμων, στους οποίους σχεδιάζεται η κατασκευή των εργοστασίων, μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ «να μην επιτρέψουν να καταστραφεί το περιβάλλον και να χαρατσωθούν οι τσέπες των πολιτών. Δουλειά μας είναι να αντιταχθούμε» είπε και κατέληξε:

«Νομίζουν ότι με ΜΑΤ και τρομοκρατία θα φοβίσουν τον κόσμο. Αλλά δεν θα τους περάσει».
Ο δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραΐμης δήλωσε ότι ο δήμος θα προχωρήσει στη γραμμή που χάραξαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στην πρόσφατη συνεδρίασή τους. Ήδη, τη Δευτέρα, κατατέθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της κατασκευής του εργοστασίου στα Άνω Λιόσια και έως τις 4 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί και η προσφυγή κατά της κατασκευής του εργοστασίου στη Φυλή. Ξεχωριστή προσφυγή στο ΣτΕ πρόκειται να καταθέσει την Παρασκευή και ο δημοτικός σύμβουλος Φυλής Σάββας Σάββας.

Ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζας κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Ι. Σγουρό και τον ΕΔΣΝΑ για ειλημμένες αποφάσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα συμβεί είναι προαποφασισμένο. Είναι ξεκάθαρο ότι όλα έχουν σχεδιασθεί». Και κατέληξε: «Για να διαφυλάξουμε τους δήμους, πρέπει να κάνουμε ό,τι έκανε η Κερατέα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει». 

Κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, από την πλευρά της, προχώρησε σε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, καλώντας τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου «να μην εφαρμοσθούν τα σχέδια που μόνο στόχο έχουν την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών και την περιβαλλοντική καταστροφή της Αττικής».

Η προσφυγή
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε την Δευτέρα (28.1.2013) ο Δήμος Φυλής για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στα Λιόσια, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει και κατά της κατασκευής αντίστοιχου εργοστασίου στη Φυλή.

Αυτό επεσήμανε στο «Βήμα» ο δήμαρχος Φυλής ΔημήτρηςΜπουραΐμης, ο οποίος, το πρωί της Τρίτης μαζί με εκατοντάδες κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους της περιοχής βρέθηκε έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής).

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το χώρο όπου γίνεται σήμερα η κατάθεση προσφορών για την κατασκευή του εργοστασίου, υπό την προστασία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, συμμετέχουν και εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως είχε γίνει και κατά την κατάθεση των προσφορών για τις μονάδες της Κερατέας και του Γραμματικού.

«Προσφύγαμε στο ΣτΕ για το ζήτημα του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στα Λιόσια και το ίδιο θα κάνουμε και για το εργοστάσιο που στη Φυλή. Δεν υπάρχει κανένα νομικό υπόβαθρο για τις επιλογές που γίνονται. Δεν υπάρχει συνολικό επιχειρισιακό σχέδιο που να αντιμετωπίζει την περιοχή μας εξετάζοντας την πρόσθετη επιβάρρυνση που θα υποστεί. Είναι μια ρυπασμένη περιοχή. Δεν θα αφήσουμε να την αποτελειώσουν. Εχουμε ήδη τρία εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και πολλούς ΧΥΤΑ. Ζητμε την απεμπλοκή της περιοχής από τη διαδικασία», επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Μπουραΐμης.

Επίσης, ο δήμαρχος Φυλής επισημαίνει ότι η διαδικασία προχωρά χωρίς καν να έχουν γίνει απαλλοτριώσεις ενώ και ο χώρος που αφορά τα Λιόσια δεν ανήκει στο δημόσιο , αλλα στο Δήμο Φυλής και μέρος του σε ιδιώτες. Ηδη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φυλής έχει λάβει απόφαση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της με τον προωθούμενο σχεδιασμό.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς ο ΕΔΣΝΑ προχωρά τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των τεσσάρων εργαστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με Συμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό), Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα) , ήρθε η σειρά για το διαγωνισμό σχετικά με το εργοστάσιο στα Λιόσια , την Τρίτη (29.1.2013) και στη Φυλή (5 Φεβρουαρίου).

Οι διαμαρτυρίες κατοίκων, τοπικών φορέων αλλά και συνδικαλιστών στους δήμους, με τη στήριξη και της ΠΟΕ ΟΤΑ, φουντώνουν και στις τέσσερεις περιοχές όπου χωροθετούνται εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.

Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν ότι πλήττονται περιβαλλοντικά οι περιοχές τους, αλλά και ότι επιχειρείται «ξεπούλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Κρίσιμη παράμετρος στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι αιτιάσεις ότι διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος, καθώς τα εργοστάσια αφορούν σε επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όσους διαφωνούν με την όλη διαδικασία, ότι η λειτουργία των εργοστασίων αυτών, για να είναι οικονομικά αποδοτική στους ιδιώτες, οι οποίοι προωθούν τη βιολογική ξήρανση, απαιτεί μεγάλο όγκο απορριμμάτων.

Ετσι, επιστήμονες και φορείς της αυτοδιοίκησης μιλούν για επιλογές που οδηγούν σε περιβαλλοντικό μεσαίωνα , κρίνοντας ότι ουσιαστικά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η ανακύκλωση και η πρόληψη για τη μείωση των σκουπιδιών.

Πηγή:  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=495421

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου