Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αλεξίσφαιρα γιλέκα προς κάλυψη των υπηρεσιακών(;;;) αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας κόστους 15.000€

Το είδαμε και αυτό: Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων προέβη σε έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 15.000,00€ για την αντιμετώπιση της δαπάνης προμήθειας αλεξίσφαιρων γιλέκων προς κάλυψη των υπηρεσιακών(;;;) αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας (έγγραφο της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, Υποδ/νσης Κεντρικού Σχεδιασμού, Τμήμα Μελετών, Διαχείρισης Προσωπικού & Επικοινωνίας).

 Εμείς διερωτόμαστε ποιος έχει αυτές τις φαεινές ιδέες. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη Δημοτική Αστυνομία είναι συγκεκριμένο: Ο νόμος 3731/2008, μεταβατικά το Π.Δ.23/2002, και οι προβλεπόμενες σε αυτά υπουργικές αποφάσεις.

Θυμίζουμε ότι η στολή της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και τα παρελκόμενα αυτής ορίζονται στην 55572 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1648/2005) «Καθορισμός της στολής του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας» και στην 15945 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 426/2006) «Συμπλήρωση της Υ.Α. 55572 απόφασης καθορισμού της στολής της Δημοτικής Αστυνομίας». Και ενώ η Υπηρεσία χρωστά στολές 6 ετών μαζί με τα παρελκόμενά τους (3 πλήρη σετ θερινής στολής και 3 πλήρη σετ χειμερινής στολής, που το καθένα αποτελείται από επίσημη στολή, καθημερινή στολή, και στολή ειδικών συνθηκών), ξαφνικά βγαίνει μια απόφαση να δοθούν χρήματα για αλεξίσφαιρα γιλέκα, που ούτε προβλέπονται στην απόφαση περί στολής & παρελκόμενων, ούτε συνάδουν με τη φύση, τη μορφή, το έργο και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Περαιτέρω, στο άρθρο 15, παρ.2 του νόμου 3731/2008, ορίζεται ότι «Για την εκτέλεση των καθηκόντων του, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, και δεν έχουν, σε καμία περίπτωση, κατασταλτικό χαρακτήρα...». Αν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα ανήκουν στα παραπάνω «αναγκαία μέσα και εξοπλισμό» που ο νόμος λέει ότι θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, τότε μάλλον έχουμε μία ακόμη πρωτοτυπία: Ένας αιρετός, ο Δήμαρχος Αθηναίων, που συμπτωματικά ήταν και Συνήγορος του Πολίτη, θα υποκαταστήσει τον αρμόδιο υπουργό και η έκδοση υπουργικής απόφασης μάλλον αντικαθίσταται με απόφαση δημάρχου!!!

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Α. η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έθεσε το θέμα της έγκρισης προμήθειας αλεξίσφαιρων γιλέκων και ξεκαθάρισε την πλήρη εναντίωσή της. Η ΔΑΚΕ δεν έδωσε ευθεία απάντηση αν γνωρίζει το θέμα και επιφυλάχθηκε να πάρει θέση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., κρατώντας αποστάσεις από τη δική μας θέση. Η Δ.Α.Δ.Α. θεωρεί ότι είναι νόμιμο το να φέρει ένας δημοτικός αστυνομικός αλεξίσφαιρο, και ότι προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Και κάποια παραδείγματα με παραπομπή στην ΕΛ.ΑΣ και στις εταιρείες ασφαλείας που δόθηκαν από τη Δ.Α.Δ.Α. επίσης δεν ισχύουν, γιατί στην κάθε περίπτωση υπάρχει πλήρης νομοθετική κάλυψη (νόμοι, Π.Δ., υπουργικές αποφάσεις, ενδεικτικά: Υ.Α. «Καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών των προστατευτικών μέσων του προσωπικού ασφάλειας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας»).

Ο μόνος φορέας που θα προμηθευτεί(;) αλεξίσφαιρα γιλέκα χωρίς να προβλέπονται με νόμο ή υπουργική απόφαση, είναι η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για τα αλεξίσφαιρα συνεπάγεται επίσης ότι δεν καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των προστατευτικών αυτών μέσων, κάτι που επιτρέπει σε ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, και που εύλογα δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά στο όλο ζήτημα.

Σε σχέση με την αρμοδιότητα της προστασίας της δημοτικής περιουσίας που επικαλούνται ενδεχομένως κάποιοι, ο Νόμος 3731/2008 είναι σαφής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., καθορίζεται ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, η διαδικασία ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Ούτε δηλαδή από εδώ μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός της όποιας προμήθειας, εκτός αν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αρμοδιότητα αυτή που προβλέπει τον εφοδιασμό με αλεξίσφαιρα γιλέκα και δεν την γνωρίζουμε. Τέλος θεωρούμε ότι αποτελεί οικονομική πρόκληση το γεγονός της προμήθειας αυτής, τη στιγμή που οι ελλείψεις της υπηρεσίας είναι τεράστιες. Όταν δεν μπορούν να διατεθούν χρήματα για τόνερ ή μελάνια ή χαρτί, και κάποιοι υπάλληλοι αγοράζουν ακόμη και από την τσέπη τους για να λειτουργήσει η Υπηρεσία, τα 15.000€ που εμφανίζονται για κάτι που ούτε προβλέπεται ούτε αποτελεί λειτουργική ανάγκη, συνιστά πρόκληση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μόνο μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που διαφώνησε με τη σχετική προμήθεια, είναι ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Λάμπρου Στυλιανός. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. διαβεβαιώνει ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την αποτροπή αυτής της αυθαίρετης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και διερωτάται αν η απόφαση αυτή έχει να κάνει με ενδεχόμενη βούληση της Δημοτικής Αρχής για «συγκεκριμένη» κατεύθυνση στο θεσμικό πλαίσιο για τη Δημοτική Αστυνομία.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ΔΑΚΕ με σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρών υπηρεσιακών προβλημάτων. Η συνεργασία αυτή στην οποία συναινούμε νοείται μόνο αν υπάρχει ειλικρίνεια και πραγματική ενημέρωση για τα υπηρεσιακά θέματα. Και είναι καθαρά στο χέρι της ΔΑΚΕ να αποφασίσει αν θέλει αυτή τη συνεργασία.

Σε σχέση με τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα αναμένεται αύριο σχετική ανακοίνωση από το νέο προεδρείο.

Δείτε τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στη Δι@ύγεια:
 Δείτε και τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου