Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΟΚ-Ανοιχτή Πόλη κατά Καμίνη για τα θέατρα - Πρόταση Κακλαμάνη για νομοθετική ρύθμιση & ομολογία για παρέμβασή του ώστε να λειτουργούν παράνομα!

ΠΑΣΟΚ κατά Καμίνη για το λουκέτο σε 34 αθηναϊκά θέατρα


Περίπου ενάμιση χρόνο πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σκληρή κριτική κατά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη (τον οποίο στήριξε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους που αποχώρησαν για τη δημαρχία της πρωτεύουσας). Αφορμή τις απειλές του να κλείσει 34 αθηναϊκά θέατρα, επειδή δε διαθέτουν άδεια.

Αναλυτικότερα, ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το δήμαρχο Αθηναίων για υπερβάλλοντα ζήλο και τυπολατρία που βασίζεται σε προπολεμικές νομοθετικές διατάξεις και του τονίζει πως δεν πρέπει να ξεχνά «πως ζούμε σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους ηθοποιούς σημειώνει σταλινικά ποσοστά».

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία το διαφαινόμενο “σφράγισμα” από τον Δήμο Αθηναίων 34 θεάτρων και χώρων πολιτισμού που φιλοξενούν παραστάσεις, καθώς δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει, επιτιθέμενος στο Γ. Καμίνη: «Είμαστε υπέρμαχοι της νομιμότητας και της εφαρμογής των νόμων, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως διακρίνουμε έναν υπερβάλλοντα ζήλο, μια τυπολατρία η οποία μάλιστα βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε προπολεμικές νομοθετικές διατάξεις».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ελπίδα «πως θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η “χρυσή τομή” που θα προστατεύσει το ελληνικό θέατρο και τους ανθρώπους του».

Σχόλιο: Δείτε την παραπάνω  είδηση από την «άλλη» πλευρά:

Το ΠΑΣΟΚ κατά του Καμίνη, γιατί τηρεί τους νόμους!


Δύο χρόνια και κάτι μετά τη στήριξη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Καμίνη, (μαζί με τον έτερο εταίρο της συγκυβέρνησης, τη ΔΗΜΑΡ) το ειδύλλιο παίρνει τέλος… Βλέπετε σε ένα χρόνο περίπου έχουμε τις νέες δημοτικές εκλογές και μας είναι απαραίτητες οι ψήφοι όλων αυτών που αφήσαμε χωρίς δουλειά, χωρίς ψωμί, χωρίς αξιοπρέπεια… Τώρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σκληρή κριτική κατά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, με αφορμή τις απειλές του να κλείσει 34 αθηναϊκά θέατρα, επειδή δεν διαθέτουν άδεια..!
Τι θα πει «δεν διαθέτουν άδεια»… Εδώ είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε επειγόντως ψήφους. Αν δεν έχουν άδεια, αν είναι επικίνδυνα για τους θεατές, αν… αν… αν… εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Αν μας ενδιέφερε, άλλωστε, θα είχαμε φτιάξει άλλους νόμους στα ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ που κυβερνούσαμε… Άλλωστε, εμείς σε στηρίξαμε, εμείς σε κάναμε δήμαρχο, εμείς ΤΩΡΑ θέλουμε εξόφληση του «γραμματίου»…
Διαβάστε, λοιπόν, την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα δημοσιεύματα για «λουκέτο» σε θέατρα και πολυχώρους της Αθήνας:
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία το διαφαινόμενο «σφράγισμα» από τον Δήμο Αθηναίων 34 θεάτρων και χώρων πολιτισμού που φιλοξενούν παραστάσεις καθώς δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Είμαστε υπέρμαχοι της νομιμότητας και της εφαρμογής των νόμων, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως διακρίνουμε έναν υπερβάλλοντα ζήλο, μια τυπολατρία η οποία μάλιστα βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε προπολεμικές νομοθετικές διατάξεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μια εποχή κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτισμός αποτελεί έναν πνεύμονα ουσιαστικής ελπίδας.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους ηθοποιούς σημειώνει σταλινικά ποσοστά.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα προστατεύσει το ελληνικό θέατρο και τους ανθρώπους του».
Όπως καταλαβαίνετε, η «χρυσή τομή» είναι να κάνει όπισθεν ολοταχώς η νομιμότητα, να γίνει «ρόμπα» ο Καμίνης και ν’ αρχίσει τις θριαμβευτικές ιαχές ο Βενιζέλος ότι έσωσε τους ηθοποιούς από την ανεργία»!!!
Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας ακόμη, όσο θα πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές…


Κακλαμάνης: Πρόταση για να μη μπει λουκέτο στα 34 θέατρα - Ομολογία ότι παρενέβη ως Δήμαρχος για αποσφράγιση θεάτρων!!!


Νομοθετική ρύθμιση παράτασης και λειτουργίας των 34 θεατρικών σκηνών της Αθήνας που κινδυνεύουν με λουκέτο, για 3 μήνες, «ώστε στο διάστημα αυτό να σχηματιστεί από το υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού μία επιτροπή αναθεώρησης του νόμου του 1937, με ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, εκτός των άλλων, να πληροί και τους κανόνες ασφαλείας τόσο για τους ηθοποιούς όσο και για το θεατρόφιλο κοινό», προτείνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμου Αθηναίων, βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Όπως σημειώνει ο Ν. Κακλαμάνης, το πρόβλημα προέκυψε μετά την κίνηση του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει αβασάνιστα στη σφράγιση 34 θεατρικών σκηνών 1,5 περίπου μήνα πριν λήξει η χειμερινή θεατρική περίοδος, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς καλλιτέχνες και τεχνικούς.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κακλαμάνης, κατά την περίοδο της θητείας του ως δήμαρχος Αθηναίων είχε προχωρήσει αυτοβούλως στην αποσφράγιση των θεατρικών σκηνών, που είχαν κριθεί τότε ακατάλληλες, αναλαμβάνοντας προσωπικά την όποια ευθύνη αυτής της ενέργειας. Μάλιστα, σε διαβουλεύσεις με τον τότε αλλά και τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού, ζητούσε επίμονα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα -5 χρόνια μετά- δεν έχει γίνει τίποτα, με τις γνωστές επιπτώσεις στο χώρο του θεάτρου.

Στο πλευρό των θεάτρων που σφραγίζονται η «Ανοιχτή Πόλη»


Την αναστολή της απόφασης για το σφράγισμα 34 αθηναϊκών θεάτρων ζητεί η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», τασσόμενη στο πλευρό των επαγγελματιών του θεάτρου. Όπως υπογραμμίζει, δε, ο Δήμος Αθηναίων «δεν ξεκίνησε αυτοβούλως τις διαδικασίες ελέγχου», αλλά «μετά από καταγγελίες του Σωματείου Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, που κοινοποιήθηκαν στον εισαγγελέα».

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της Αθήνας:

Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι κανένα θέατρο δεν πρέπει να κλείσει. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την επίλυση θεμάτων συγκεκριμένων θεατρικών χώρων, οι οποίοι είχαν σφραγιστεί ή αντιμετώπιζαν προβλήματα και υπήρξε θετική έκβαση και επαναλειτουργία τους. Το θέατρο ιστορικά φιλοξενείται σε πολύ διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις /προδιαγραφές που προβλέπουν σχετικοί νόμοι.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει αναστολή εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης που παρακωλύει τη συνέχεια της λειτουργίας των θεατρικών χώρων. Ζητάμε, σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων του θεάτρου που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, πέραν της αναστολής τα παρακάτω:

·Να υπάρξει ανανέωση και εκσυγχρονισμός του πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις και ο οποίος δεν καλύπτει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 ο οποίος εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά με τελευταία ανανέωση το 1957).

·Να επιτρέπονται  παραστάσεις σε οποιοδήποτε χώρο με μόνη προϋπόθεση αυτός να πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας των συντελεστών της παράστασης και των θεατών (ασφάλεια από πυρκαγιά, σεισμό ή ανάλογη έκτακτη κατάσταση).

·Ζητάμε, επίσης, να δοθούν δημοτικοί και δημόσιοι χώροι, χωρίς οικονομικό αντίτιμο, για όλες τις ομάδες καλλιτεχνών που εξακολουθούν να δημιουργούν πολιτισμό και να  συντηρούν τη βαθιά ανθρώπινη επικοινωνία, σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης και απομόνωσης του κόσμου.

Πηγή: aftodioikisi.gr 

Απορία Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Αν έπαιρνε φωτιά ένα από αυτά τα θέατρα που λειτουργούν παράνομα και  χανόταν κάποια ανθρώπινη ζωή, τότε ποιος θα ήταν υπόλογος; Μήπως ο Δήμαρχος επειδή δεν εφάρμοσε το νόμο και η Δημοτική Αστυνομία που δεν προέβη σε ελέγχους, ως όφειλε; Και μάλιστα όταν υπάρχει και καταγγελία που έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία! Όσο για την ομολογία Κακλαμάνη ότι προχώρησε με δική του ευθύνη σε αποσφράγιση ακατάλληλων θεατρικών σκηνών, τα σχόλια δικά σας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου