Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ημερίδα ΠΟΕ-ΟΤΑ: Δριμεία κριτική στο νέο Πειθαρχικό Δίκαιο από καθηγητές Πανεπιστημίου - Υπηρεσία νομικής συνδρομής για τους εργαζομένους

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο και η αξιολόγηση των οργανικών μονάδων και των υπαλλήλων δεν επιφέρουν αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, τόνισαν κατά τη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης της Νομικής Αθηνών Αντ. Μακρυδημήτρης και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος.

Με υπερβολική σκλήρυνση δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, τόνισε ο κ. Μακρυδημήτρης, που ανέλυσε τις αλλαγές που επέρχονται στη δημόσια διοίκηση και περιέγραψε τόσο το αδιέξοδο που δημιουργούν στη διαχείριση των προβλημάτων, όσο και την αμφίβολη συνταγματικότητά τους. Αντιθέτως, είπε, χρειάζεται γενικότερη μεταρρύθμιση του πλαισίου του δημόσιου τομέα και ανέπτυξε τις προτάσεις του για μια υγιή μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Χρυσόγονος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι, όταν μοναδικό κριτήριο αναδιοργάνωσης είναι η μείωση του κόστους, δεν ενδιαφέρει στην πραγματικότητα η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα. «Τα αλλεπάλληλα μέτρα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και στόχος είναι να λειτουργήσουν ως παραδειγματισμός για την υπόλοιπη κοινωνία» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού. Το ότι στην Ελλάδα ο κολασμός τους είναι αργός και σε ορισμένες περιπτώσεις επιεικής δεν οφείλεται στους υπαλλήλους, αλλά στις ιδιαιτερότητες του κυρίαρχου πελατειακού - κλεπτοκρατικού της συστήματος. Ακριβώς αυτό το σύστημα οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση και την οικονομική κατάρρευση και τώρα προσπαθεί να επιβιώσει στηριγμένο στην τρόικα. Η τρόικα όμως έχει τις δικές της νεοφιλελεύθερες εμμονές. Μια από αυτές είναι το με κάθε θυσία, δηλαδή ανθρωποθυσία, «λιγότερο» κράτος. Δεν την ενδιαφέρει αν είναι λιγότερο από τις πραγματικές ανάγκες ή ποιες θα είναι οι παράπλευρες συνέπειες στην απασχόληση και την οικονομία, σε μια εποχή που η ανεργία και η ύφεση καλπάζει».

Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο
Όπως εξήγησαν οι δυο καθηγητές, αλλά και ο διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου Α. Παπακωνσταντίνου, κάθε υπάλληλος εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο -«ενίοτε με υπερβολική ευκολία αφού κάποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη μιας απαλλαγής στο στάδιο της προδικασίας» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος- ακόμη και για αδίκημα άσχετο με την υπηρεσία, αποκαλείται επίορκος. Όμως, έτσι παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας (άρθρο 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ).

Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θέτει σε αυτοδίκαιη αργία τον υπάλληλο, ακόμη κι όταν υπάρχει ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια άρση της κράτησης. Επιτρέπει τη δυνητική αργία, όταν ασκείται πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό αδίκημα. Καθιστά δυνατή την αναστολή άσκησης καθηκόντων ακόμη και «κατεπείγουσες περιπτώσεις εφόσον διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλόγισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι «εδώ και δυο χρόνια επιδεικνύει μνημονιακή τάση. Όμως τα συνταγματικά πλαίσια υπερισχύουν των μνημονίων, που πρέπει να υπακούουν στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Εφόσον το ΣτΕ έχει κάνει τέτοια στροφή, μοναδική λύση είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» τόνισε.

Αξιολόγηση Οργανικών Μονάδων και Ανθρώπινου Δυναμικού Η αξιολόγηση είναι λογικό μέτρο, τονίσθηκε από τους ομιλούντες, όμως ο τρόπος με τον οποίον γίνεται απέχει παρασάγγας από τον πρωταρχικό σκοπό της. Οι ομιλούντες διερωτήθηκαν εάν στόχος είναι ο επανακαθορισμός των οργανωτικών δομών ή η συρρίκνωση του Δημοσίου και συμπέραναν πως οι συγκυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στόχος είναι η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο.

Και κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος: «Όσο για την περιβόητη «αξιολόγηση» των υπαλλήλων, οι εμπνευστές της θα ήταν πειστικότεροι για τις καλές προθέσεις τους αν την ξεκινούσαν από τους εαυτούς τους. Πώς θα έπρεπε να αξιολογηθούν οι «σοφοί» τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προέβλεπαν «δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή» 0,5 για το ελληνικό πρόγραμμα -δηλ. μισή ποσοστιαία μονάδα απώλεια εθνικού εισοδήματος για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος- και στην πραγματικότητα αυτός αποδεικνύεται ότι βρίσκεται κοντά στο 2, καθιστώντας το όλο πρόγραμμα εμφανώς ουτοπικό; Πώς θα έπρεπε να αξιολογηθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης που υπόσχονταν προεκλογικά «επαναδιαπραγμάτευση» και μετεκλογικά συναίνεσαν στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο; ».

Πηγή:  http://www.express.gr/


 ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πρόταση για υπηρεσία νομικής συνδρομής για τους εργαζομένους



Υπηρεσία που θα παρέχει νομική συνδρομή προς τους εργαζόμενους στους δήμους, προτίθεται να δημιουργήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά από σχετική πρόταση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κ. Χρυσόγονου και του καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης της Νομικής Αθηνών, Αντ. Μακρυδημήτρη.

Αυτό προκύπτει από ημερίδα της Ομοσπονδία με τίτλο: «Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, η αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού. Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης ή εργαλεία υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών;», που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Παράλληλα τόσο οι δύο καθηγητές όσο και ο διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου Α. Παπακωνσταντίνου και η εργατολόγος και νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Μ. Τσίπρα, τόνισαν ότι οι πρόσφατοι νόμοι και οι ΠΝΠ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως, δε, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «μετά τη στροφή που έχει κάνει το ΣτΕ στις αποφάσεις του, μοναδική οδό αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου