Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ποινική δίωξη για παράβαση καθηκόντων & παράνομη βία κατά επόπτη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης;

Παραθέτουμε τη σχετική είδηση, όπως ακριβώς τη βρήκαμε στο διαδίκτυο, στην οποία επόπτης της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης φέρεται να κατηγορείται για παράβαση καθηκόντων και παράνομη βία. Ακολουθεί παλαιότερο άρθρο της ίδιας ιστοσελίδας σχετικό με το παραπάνω θέμα, στο οποίο η Δημοτική Αστυνομία φέρεται να έχασε δικαστήριο το 2012, κάτι για το οποίο δεν είχαμε τότε καμία σχετική ενημέρωση. Το δικαστήριο αφορούσε μήνυση με βάση νόμο για την προστασία των αρχαιοτήτων και την εν γένει πολιτιστική κληρονομιά κατά μικροπωλητών που έφεραν άδεια .


Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, κατά της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα για την προσφυγή της Αικατερίνης και Γεωργίου Τσότσιου πλανόδιων πωλητών, με την υπ΄ αριθ διάταξη ΕΓ27/11.376/241/2012 διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρήγγειλε την επιστροφή παράβολων του δημοσίου για τα πρόστιμα που επέβαλε η Δημοτική Αστυνομία προς τους ως άνω πλανόδιους πωλητές με νόμιμη άδεια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Έτσι ακυρώνονται οι πράξεις των προστίμων που επέβαλε προς αυτούς η Δημοτική Αστυνομία. Επίσης ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Παπαγεωργίου άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθηκόντων και παράνομη βία με τα άρθρα 259-330 του ποινικού κώδικα, που φέρεται ότι τέλεσε ο εγκαλούμενος επόπτης της Δημοτικής Αστυνομίας Σ. Κ. στις 27/06/2011 και ώρα 13:00 το μεσημέρι.

Μ΄ αυτήν την διάταξη ο αρμόδιος εισαγγελέας Χαράλαμπος Παπαγεωργίου δικαιώνει τους ως άνω πλανόδιους πωλητές, με απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στο ΣΤ΄ μονομελές, με αίτηση αναστολής του άρθρου 200Ν2717/1999 του κώδικα Δ.Δ. Ο δικηγόρος υπεράσπισης των πλανόδιων πωλητών Χάρης Βεργούλης δήλωσε ότι, “ο εισαγγελέας δικαίως ασκεί δίωξη για παράβαση καθηκόντων του ως άνω επόπτη της Δημοτικής Αστυνομίας και παράνομη βία. Η δικαιοσύνη ορθώς πράττει το καθήκον της”.

Η απόλυτη τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr έγραψε παλαιότερα για την παραπάνω απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας και στοιχεία, όπως για την πολυεθνική εταιρεία γάλακτος Νουνού που πωλούσε στο Λευκό Πύργο γάλα, χωρίς ωστόσο να έχει την ανάλογη άδεια, παρά μόνο προφορική άδεια του Δημάρχου, ενώ αντιθέτως οι παραπάνω πλανόδιοι είχαν άδεια από την Περιφέρεια και τον Δήμο.



Έχασε το δικαστήριο η Δημοτική Αστυνομία με τους πλανόδιους καντινιέρηδες


Η μήνυση έγινε από την Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης για τους πλανόδιους καντινιέρηδες, βάσει του άρθρου 66 παράγραφος. ΙΒ του νόμου 3028/2002, για την προστασία των αρχαιοτήτων και την εν γένει πολιτιστική κληρονομιά. Ότι δήθεν απαγορεύεται δίπλα στις αρχαιότητες να πωλούνται σάντουιτς, νερά, αναψυκτικά.

Και ερωτώ τον νομοθέτη, όταν ψηφίζουν οι βουλευτές στην βουλή τέτοιους νόμους, μάλλον δεν γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι σε κάθε πόλη, αλλά κα σ΄ αυτούς τους πολίτες που έχουν νόμιμη άδεια από τον Δήμο για να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του πλανόδιο εμπόρου με αριθμό αδείας 19354/2012 που εκδόθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Επίσης και από την Περιφέρεια, με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΕ1224/8-2-2012, έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διεύθυνση περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου.

Δωδεκάδες πρόστιμα έχουν επιβληθεί από την Δημοτική Αστυνομία των 1.000 Ευρώ. Άλλα και πρόστιμα του ΚΟΚ για παράβαση των καντινών όπισθεν του Λευκού Πύργου, που απέχουν 150 μέτρα από την παραλία.

Οι καντινιέρηδες προσέφυγαν ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για σχετική αίτηση αναστολής της εκτελέσεως των προστίμων. Το δικαστήριο εξέτασε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και τα πρακτικά του αριθμού 141 παράγραφος 2 ΚΠΔ του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Διαπίστωσε δε, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενώ κυνηγά τους καντινιέρηδες για παραβίαση περί αρχαιοτήτων, ωστόσο αφήνει την πολυεθνική εταιρεία γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ να πουλά γάλατα στους περαστικούς πολίτες. Έτσι αποδεικνύεται ότι ο Δήμος έχει έννομο συμφέρον από την γαλακτοβιομηχανία.

Έκπληξη προκάλεσε στο ακροατήριο του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, ότι ενώ ο Δήμος έχει αντίκλητο δικηγόρο, στην δικαστική αίθουσα παρεβρέθει και η Αντιδήμαρχος κυρία Γούλα, που αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σε ερώτηση του συνηγόρου των κατηγορουμένων Χάρη Βεργούλη, “τι δουλειά έχετε εσείς εδώ στο δικαστήριο;;”, η κυρία Γούλα απάντησε αλαζονικά.

Εντέλει, το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορουμένους. Το σκεπτικό της αθώωσης ήταν:

“Επειδή από την κυρία αποδεικτική διαδικασία γενικά, τα έγγραφα που διαβάστηκαν στο ακροατήριο, τις μαρτυρίες των μαρτύρων υπερασπίσεως που εξετάσθηκαν ένορκα στο ακροατήριο, σε συνδυασμό και με την απολογία των κατηγορουμένων, αποδείχθηκε και στο δικαστήριο πείσθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν τέλεσαν την πράξη για την οποία κατηγορούνται αφενός μεν διότι όπως προέκυψε είχα άδεια για την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, αφετέρου δε διότι την δραστηριότητα τους αυτή δεν την ασκούσαν πλησίον του αρχαίου μνημείου. Συνεπώς, για τις ανωτέρω πράξεις πρέπει να κηρυχθούν αθώοι, δεκτού γενομένου ως ουσιαστικά βάσιμου του αυτοτελή ισχυρισμού. Περαιτέρω, η υπόθεση ως προς το δεύτερο και τον τρίτο των κατηγορουμένων πρέπει να αναβληθεί όσον αφορά την δεύτερη πράξη για την οποία αυτοί κατηγορούνται προκειμένου να προσκομιστεί σχετική άδεια από αυτούς στην μεταγενέστερη δικάσιμο”.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι τα όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης χάνουν τον έλεγχο, αλλά και η επικεφαλής Αντιδήμαρχος.

Τέλος, συνιστούμε στον Δήμαρχο, να είναι πιο διαλλακτική η Δημοτική Αστυνομία και να βοηθά τους συμπολίτες της πόλης στα δύσκολα αυτά χρόνια , κυρίως να ασχοληθεί σοβαρά με τους πλανόδιους λαθρομετανάστες με το απλωμένο σε όλο το κέντρο παράνομο εμπόρευμα τους ακόμα και δίπλα σε αρχαιότητες, εμποδίζοντας τους ξένους τουρίστες να τις επισκεφτούν , με αποτέλεσμα η αρχοντική πόλη των Μακεδόνων βασιλιάδων , να μοιάζει ως μια τριτοκοσμική, Αφρικάνικη-Ασιατική πόλη .

Νίκος Βάνης
Δημοσιογράφος.

Πηγή: http://www.elliniko-fenomeno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου