Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Φορολογική δήλωση 2013: Άνοιξε το Taxisnet - Δήλωση τόκων άνω των 250€ από καταθέσεις

Ανοιξε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 24-05-2013, της πύλες του το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet για τη υποβολή των δηλώσεων των φορολογούμενων. Σημειώνεται ότι από φέτος υπόχρεοι σε ηλεκτρονική υποβολή είναι όλοι οι φορολογούμενοι με εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις εκείνες όπου διαπιστώνονται τεχνικοί λόγοι που δεν μπορούν να ξεπερασθούν οπότε η δήλωση θα υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία.  Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους αναμένεται να αυξήσει το ποσό των τόκων πάνω από το οποίο οι κάτοχοι λογαριασμών καταθέσεων θα πρέπει να τους δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση. Εξετάζεται το όριο αυτό να είναι 250 ευρώ.

Στις τράπεζες θα πρέπει να προσέλθουν εκατομμύρια φορολογούμενοι προκειμένου να λάβουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012. Τα ποσά των τόκων θα αναγραφούν υποχρεωτικά στις  φορολογικές δηλώσεις, η ηλεκτρονική υποβολή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί ενδεχομένως και  σήμερα θα ορίζεται ότι θα δηλώνονται ποσά τόκων που υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.

Με την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών. 

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκε τελικά να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για υποχρεωτική αναγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων στις φετινές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, αποφάσισε η υποχρεωτική αναγραφή των εισοδημάτων να μην ισχύσει τελικά για ποσά τόκων καταθέσεων που δεν υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012. Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από τόκους καταθέσεων τα οποία ήταν χαμηλότερα των 250 ευρώ δεν υποχρεούνται να τα αναγράψουν στις φετινές δηλώσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο "παρά πέντε" της έκδοσης των αποφάσεων και των εγκυκλίων για τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς διαπιστώθηκε ότι εάν η υποχρεωτική αναγραφή ίσχυε για όλα ανεξαιρέτως τα ποσά τόκων, τότε πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έπρεπε να προσέλθουν μαζικά στις τράπεζες εντός των προσεχών εβδομάδων για να λάβουν έντυπα βεβαιώσεων για τους τόκους που πιστώθηκαν το 2012 στις πάσης μορφής καταθέσεις τους! Θα έπρεπε δηλαδή εκατομμύρια φορολογούμενοι με μικροκαταθέσεις να προσέλθουν στις τράπεζες για να ζητήσουν βεβαιώσεις ακόμη και για ποσά τόκων της τάξεως των… 0,01 ή 0,02 ευρώ, δηλαδή για πενιχρά, ασήμαντα ποσά!

Η απίστευτη ταλαιπωρία που θα υφίσταντο εκατομμύρια πολίτες περιμένοντας σε "ουρές" στις τράπεζες για να λάβουν βεβαιώσεις τόκων... ύψους μερικών λεπτών του ευρώ απετράπη τελικά την τελευταία στιγμή, καθώς ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αποδέχθηκε να τεθεί ανώτατο όριο 250 ευρώ στα ποσά των τόκων που δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις φετινές δηλώσεις.

Πηγή:  http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου