Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθηναίων από τους θεατρικούς πολυχώρους για την «επερχόμενη σφράγισή τους»

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το δήμαρχο Αθηναίων απέστειλε η Ένωση Χώρων Πολιτισμού, που εκπροσωπεί τους πολυχώρους που λειτουργούν στα όρια του δήμου Αθηναίων, διότι -όπως σημειώνεται- «βρίσκονται αντιμέτωποι εκ νέου με μια επερχόμενη μαζική σφράγιση των χώρων αυτών».

«Πριν από λίγες ημέρες, οι θιχθέντες χώροι έλαβαν νέα χαρτιά σφράγισης που επιβεβαιώνουν την αναβολή της σφράγισής τους, αλλά δεν τους προστατεύουν επ' ουδενί από την περίπτωση πρόωρης διακοπής της λειτουργίας τους, δηλαδή τη σφράγιση προτού δημιουργηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρεται στην επιστολή.

Διατυπώνονται επίσης έντονες αμφιβολίες για την πορεία της Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να προταθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα που θα αντικαταστήσει το νόμο του 1937, ο οποίος αδυνατεί να καλύψει τις νέες μορφές θεατρικών χώρων. Όπως αναφέρεται «είναι σχεδόν βέβαιο πως στις αρχές Ιουλίου θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε. Θεωρούμε, ως εκ τούτου, επιτακτική την άμεση και ανοιχτή επικοινωνία μας σε σχέση με τη διασφάλιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας».

Στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, που έγινε με ισχυρή παρουσία ανθρώπων του θεάτρου, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η σφράγιση θεατρικών χώρων έως τον Αύγουστο. Συγχρόνως, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή η οποία αφενός θα προχωρούσε στη σύνταξη νομοθετικής πρότασης για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας και αφετέρου θα βεβαίωνε ότι οι 33 πολυχώροι που λειτουργούν χωρίς άδεια θα προχωρούσαν σε στοιχειώδεις βελτιώσεις.

Όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο εκπρόσωπος του δήμου Αθηναίων, όσο και εκπρόσωπος της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας η Επιτροπή τελικά προχωρά κανονικά στο νομοθετικό της έργο. Έχουν υποβληθεί νομοθετικές προτάσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει οριστική μορφή.

Όμως, μια σειρά γραφειοκρατικά κωλύματα κατέστησαν αδύνατο τον έλεγχο των χώρων προκειμένου να προχωρήσουν σε στοιχειώδεις βελτιώσεις, διότι δεν υπάρχει αρμόδια κατά το νόμο υπηρεσία για να προχωρήσει σε ελέγχους χώρων που δεν καλύπτονται από καμία νομοθετική ρύθμιση. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζονται οι επιστολές σφράγισης των χώρων από τη Δημοτική Αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σφράγισης χώρων έως τον Αύγουστο.

Τελικά ο δήμαρχος Αθηναίων πρόκειται να προχωρήσει στη συγκρότηση, με πρωτοβουλία του, νέας Επιτροπής η οποία θα ετοιμάσει το νομοθετικό πλαίσιο για τους πολυχώρους. Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί η νομοθεσία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες θεατρικών χώρων -δηλαδή τις μεγάλες θεατρικές σκηνές των εκατοντάδων θέσεων και τα μικρότερα θέατρα των δεκάδων θέσεων- δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία σχετική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου