Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ορθοπεταλιές για τη Δημοτική Αστυνομία - Ποδήλατα αλλά και ανησυχία για... συμπαθούντες τη Χρυσή Αυγή

Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η Δημοτική Αστυνομία διανθίστηκε από χθες με... 15 ποδήλατα!
Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η Δημοτική Αστυνομία διανθίστηκε από χθες με... 15 ποδήλατα!

Πίσω από το χθεσινό event του Δήμου Αθηναίων για την παρουσίαση των 15 ποδηλάτων της Δημοτικής Αστυνομίας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η καθημερινότητα για τους περίπου 1.000 εργαζομένους του κλάδου κάθε άλλο παρά λαμπερή και απαστράπτουσα είναι.


Στολές παλιές και φθαρμένες, μισθοί τσεκουρεμένοι και μια συνδικαλιστική δυναμική που αρχίζει να αποκτά η Χρυσή Αυγή στις τάξεις των δημοτικών αστυνομικών, προμηνύει μέλλον με πολλές... ορθοπεταλιές.

Η πρωτοβουλία του δήμου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του για την αναβάθμιση και την προστασία του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Τα ποδήλατα και οι ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί τους θα περιπολούν σε πεζόδρομους όπως η Αποστόλου Παύλου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Αιόλου, η Ερμού και η περιοχή της Πλάκας.

Τα 15 οχήματα στοίχισαν 10 χιλιάδες ευρώ και αποτελούν το πρώτο βήμα για την απόκτηση κι άλλων δίκυκλων, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει μια σειρά ενεργειών του δήμου με διττό στόχο: να μην επιβαρύνει το περιβάλλον η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με τη χρήση αυτοκινήτων και μηχανών και να σταλεί μήνυμα για τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης ποδηλάτου.

Μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να δοθούν, όπως ανέφερε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ορισμένα ποδήλατα σε σχολεία της Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

«Προχθές έληξε η δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα έχουμε 70 σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Υστερα από σχετική ερώτηση αποδέχτηκε εντούτοις και την άλλη πλευρά του νομίσματος: «Με τις στολές έχουμε θέμα. Επιδιώκουμε μέσω νομοθετικής ρύθμισης να δίνεται στους δημοτικούς αστυνομικούς εφάπαξ αποζημίωση ανά διετία ώστε να μπορούν να τις αγοράζουν οι ίδιοι, και ζητάμε να τεθούν νέες προδιαγραφές για μεγαλύτερη ασφάλεια». Αν και ο νόμος ορίζει ότι κάθε δυο χρόνια οι στολές πρέπει να ανανεώνονται, τα τελευταία εφτά χρόνια οι εργαζόμενοι εκτελούν τις περιπολίες τους με τα ίδια ρούχα.

Ενα άλλο ζήτημα που επιδιώκεται να επιλυθεί είναι το, λόγω Μνημονίου, πλαφόν στη μηνιαία κατανάλωση καυσίμων, με συνέπεια τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα να ακινητοποιούνται τα αυτοκίνητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Σήμερα προβλέπονται 106 λίτρα για καθένα από τα 12 νέα αυτοκίνητα 1.400 κυβικών, τα οποία κυκλοφορούν σε 24ωρη καθημερινή βάση. Επίσης, λόγω Μνημονίου ο μέσος μισθός έπεσε από τα 1.100 στα 700 ευρώ καθαρά, γεγονός που έχει προκαλέσει πληθώρα δυσκολιών, ειδικά στους προερχόμενους από επαρχία εργαζομένους. Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν ικανοποιηθεί 50-55 αιτήσεις για μετάταξη στην περιφέρεια.

Στο μεταξύ, πρόσφορο έδαφος επώασης φαίνεται να έχει βρει το... αβγό του φιδιού μέσα στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς όπως αναφέρουν συνδικαλιστές του κλάδου «υπάρχει μια ομήγυρη 80-100 ατόμων τα οποία διαπνέονται από ιδανικά επαγγελματία πατριώτη και έχουν αναφορά στις πεποιθήσεις της Χρυσής Αυγής. Κατέβηκαν μάλιστα στις, προ διμήνου, τακτικές εκλογές του σωματείου χωρίς τα διακριτικά της Χ.Α. και απέσπασαν αρκετές ψήφους. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαιτέρως», τονίζουν.