Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στην Αθήνα Βασίλης Σωτηρόπουλος στον «9.84» - Τι λέει για τη Δημοτική Αστυνομία

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Βασίλης Σωτηρόπουλος, μίλησε στις 25/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του θεσμού, μεταξύ άλλων, είπε:
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από την επαφή μας με τους δημότες. Το λέω ξεκάθαρα. Πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά βήματα, προκειμένου να γίνει γνωστός ο θεσμός. Προσπαθούμε πολύ. Έχουμε από την πρώτη μέρα μια ιστοσελίδα, η οποία όμως απευθύνεται μόνο σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και αναγνωρίζουμε ότι το ψηφιακό χάσμα είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, επεδίωξα να πηγαίνω ο ίδιος στις γειτονιές. Στόχος δεν ήταν να δημιουργηθεί απλά άλλο ένα γραφείο του δήμου».

* Για καταγγελίες και το πρόγραμμα εθελοντισμού:
«Οι επίσημες καταγεγραμμένες καταγγελίες είναι 270. Ο δημότης μπορεί να πάρει τηλέφωνο ή να συμπληρώσει το έντυπο υποβολής καταγγελίας, που έχουμε στην ιστοσελίδα μας, για να προσεγγίσει κάποιον από τους εθελοντές μας. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο με 15 ανθρώπους και έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να διεισδύσει η πληροφορία για τη λειτουργία του θεσμού μέσα στην αθηναϊκή κοινωνία. Πηγαίνουν σε γειτονιές που δεν είχαμε φτάσει εμείς, όπως Σεπόλια, Λαμπρινή και βοηθούν πάρα πολύ στη διάδοση του μηνύματος».

* Για κατάληψη χώρων από τραπεζοκαθίσματα:
«Αυτό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα, αίτημα και παράπονο που έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι σε μεγάλες περιοχές του κέντρου κυρίως, αλλά και στο 3ο και 6ο διαμέρισμα. Μπορεί ένας κάτοικος να έχει μια διαφορά με τον ιδιοκτήτη κάποιου καταστήματος, οπότε είναι ένα θέμα στο οποίο εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο δήμος μπορεί να έχει δώσει άδεια σε καταστήματα -όταν την έχει δώσει βέβαια- και ενδεχομένως να μην έχει λάβει υπόψη του τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες εκείνης της περιοχής ή να μην έχει σκεφτεί ότι την επόμενη μέρα τα 5 τραπεζοκαθίσματα μπορεί να γίνουν 70. Το πρόβλημα είναι κανονιστικό. Δηλαδή, είναι λάθος το νομικό πλαίσιο, διότι δίνει πάρα πολύ ακαθόριστα κριτήρια για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι άδειες αυτές, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι διαμερισματικοί σύμβουλοι που αποφασίζουν σε έναν πρώτο βαθμό για το ποιος θα πάρει αυτές τις άδειες, να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λήψη της απόφασής τους. Η μεγάλη παρέμβαση που θα κάνουμε -και θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι σε λίγο καιρό να το παρουσιάσουμε και επίσημα-, θα αφορά στην αλλαγή αυτού του νόμου και της κανονιστικής πράξης, ώστε να είναι απολύτως αντικειμενικά τα κριτήρια, να μην υπάρχουν διακριτικές ευχέρειες που επιτρέπουν "παράπλευρες απώλειες" και να προτείνουμε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, όσο αυτό συμπεριλαμβάνεται από τις αρμοδιότητες του».

* Για την Δημοτική Αστυνομία:
«Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας ελεγκτικός θεσμός, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί κατά πόσο τηρούνται οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι δεν είναι μια αρμοδιότητα που μπορεί να αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία. Παρόλο που υπάρχει αυτός ο νόμος, αυτή την στιγμή, είναι τετελεσμένο και ξέρουμε για ποιους λόγους ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την σωστή λειτουργία του δήμου».

* Για την άνοδο του εξτρεμισμού και τη ρητορική μίσους:
«Η αλήθεια είναι ότι και οι δικοί μας ανεξάρτητοι θεσμοί διαπίστωσαν μια άνοδο του εξτρεμισμού και της απελευθέρωσης ενός λόγου μίσους, μιας ρητορικής μίσους, η οποία δεν ήταν συνηθισμένη. Αν και ο ρατσιστικός λόγος στην Ελλάδα λίγο – πολύ πάντα υπήρχε. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ωστόσο, δεν έχουμε ξαναδεί τόση απενοχοποίηση, υποστήριξη και νομιμοποίησή του. Έχουμε όντως ακρότητες και την πεποίθηση ότι μέσα από τις ακρότητες αυτές θα δοθούν λύσεις. Όμως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Κανείς από αυτούς δεν έχει βάλει έναν κάδο απορριμάτων σε περιοχή που έλειπε. Εμείς το κάναμε. Οι πολίτες που ήρθαν στην υπηρεσία μας, βρήκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, με τη δική μας πίεση φυσικά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου