Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Δήμαρχος Χανίων προς Κ.Ε.Δ.Ε: «Στην ΕΛ.ΑΣ. αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας»

Παράλληλη άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας από την ΕΛ.ΑΣ. για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τις 23 Σεπτεμβρίου ζητά ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης με επιστολή του προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.


Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 23 Σεπτεμβρίου, οι «αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη Δημοτική Αστυνομία θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)» σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4172/2013.

Στην επιστολή του ο κ. Σκουλάκης επικαλείται το σχετικό άρθρο του νόμου που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που εκδίδεται μετά από αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε., μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων».
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι ο Δήμος Χανίων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, με πραγματικό πληθυσμό άνω των 116.000 κατοίκων και με χιλιάδες επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο -γεγονός που υπαγορεύει την άμεση συνδρομή των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Για τον λόγο αυτό ζητά από την Κ.Ε.Δ.Ε. να αιτηθεί προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την παράλληλη άσκηση από την Ελληνική Αστυνομία του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Χανίων για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τις 23.9.2013.

Ο δήμαρχος Χανίων απηύθυνε την επιστολή στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) Κώστα Ασκούνη και την κοινοποίησε στον υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο καθώς και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ, η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων σε επιστολή της προς τον λιμενάρχη Χανίων ζητά περισσότερη αστυνόμευση στο παλιό λιμάνι και συγκεκριμένα υποστηρίζει:

«Ο Αύγουστος είναι ο μήνας αιχμής για τον τουρισμό και η παραλιακή ζώνη του ενετικού λιμένα, εκτός από πλήθη τουριστών, προσελκύει και επαίτες, αλλοδαπούς μικροπωλητές κ.λπ. που επιφέρουν επιπτώσεις και δυσφημούν τον τόπο μας. Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας η αυξημένη παρουσία σας στον χώρο είναι αναγκαία για την αστυνόμευση. Παρακαλούμε, λοιπόν, να βοηθήσετε, όπως έχετε αρμοδιότητα, στην ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά τα περαιτέρω και να μην χρειάζεται να παίρνουμε τηλέφωνο κάθε βράδυ και να σας καταγγέλουμε την παραβατικότητα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Η παρουσία σας πρέπει να είναι συνεχής με τη  διενέργεια περιπολίας κατά μήκος της παραλίας του Φιρκά μέχρι τα Νεώρια».

Την επιστολή υπογράφουν εκ του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ενωσης Ι. Κουκουράκης και η γενική γραμματέας Γ. Ατσαλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου