Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

200 ειδικοί επιστήμονες -κάτοχοι μεταπτυχιακού- στην ΕΛ.ΑΣ. εκτός ΑΣΕΠ + 160 θέσεις συμβασιούχων για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς & διερμηνείς

Διαγωνισμό για την πρόσληψη 200 πτυχιούχων ειδικών καθηκόντων στην Ελληνική Αστυνομία προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Οι θέσεις ειδικών καθηκόντων περιλαμβάνουν ειδικότητες όπως Ιερείς, Υγειονομικοί, Εγκληματολογικών εργαστηρίων, Πτυχιούχοι Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΕΙ) και Τεχνολόγοι Τροφίμων (ΤΕΙ)
Οι θέσεις ειδικών καθηκόντων περιλαμβάνουν ειδικότητες όπως Ιερείς, Υγειονομικοί, Εγκληματολογικών εργαστηρίων, Πτυχιούχοι Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΕΙ) και Τεχνολόγοι Τροφίμων (ΤΕΙ),
Ο διαγωνισμός θα αφορά μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη του οποίου θα γίνει εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Το «πράσινο φως» για τις νέες προσλήψεις «άναψε» πρόσφατα το νομοσχέδιο του υπουργείου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την αναμόρφωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί προβλέπεται η κατάργηση 6.700 θέσεων αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων και η σύσταση 200 νέων οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων (π.χ. για την Οικονομική Αστυνομία, την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται πως οι θέσεις ειδικών καθηκόντων περιλαμβάνουν ειδικότητες όπως: Ιερείς, Υγειονομικοί (Ιατροί - Οδοντίατροι, Ψυχολόγοι, Βοηθοί ακτινολογικών ή μικροβιολογικών εργαστηρίων, Οδοντοτεχνικοί και Φυσικοθεραπευτές, Αστυκτηνίατροι), Εγκληματολογικών εργαστηρίων (Χημικοί, Βιοχημικοί, Βιολόγοι, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Φυσικοί Ηλεκτρονικοί), Πτυχιούχοι Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΕΙ) και Τεχνολόγοι Τροφίμων (ΤΕΙ).

Οι τομείς
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους - Εργασία», οι 200 νέοι αξιωματικοί αυξημένων προσόντων (κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών) που θα προσληφθούν θα εργαστούν σε εξειδικευμένες διευθύνσεις οικονομικών και εγκληματολογικών ερευνών. Για παράδειγμα, οι πτυχιούχοι Οικονομικών θα απασχοληθούν στην Οικονομική Αστυνομία, όπου απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου, σε θέσεις λογιστικής, χρηματοοικονομικής κ.λπ. Ανάλογα προσόντα χρειάζονται για τις νέες θέσεις Βιοχημικών - Βιολόγων στα εργαστήρια εγκληματολογικών ερευνών όπου γίνονται εξετάσεις DNA για τη διαλεύκανση εγκλημάτων. Ελλείψεις υπάρχουν και σε ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι Νομικοί που θα προσληφθούν θα έχουν ρόλο δημόσιου κατήγορου και θα αναλάβουν διάφορες υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. Οι Τεχνικοί, εξάλλου, (Μηχανικοί, Τοπογράφοι κ.λπ.) θα αξιοποιηθούν για κατασκευή, συντήρηση κτιρίων (και κρατητηρίων) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα προσόντα
Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο της θέσης, να γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άντρες), να έχουν την υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, υπακοή στο Σύνταγμα και να μην έχουν καταδικαστεί για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης αξιόποινης πράξης. Σε ό,τι αφορά τους Ιατρούς, πρέπει να κατέχουν την ειδικότητα που ζητά η προκήρυξη, να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να είναι μέλη ιατρικού συλλόγου.

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών γίνεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του εκάστοτε υποψηφίου. Με την αίτηση συνυποβάλλονται και επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών, πιστοποιητικό γνώσης ξένων γλωσσών, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας, καθώς και βεβαίωση προϋπηρεσίας στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα (στο αντικείμενο της θέσης).

Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται εκτός ΑΣΕΠ, από τριμελή επιτροπή αξιωματικών, η οποία συντάσσει πίνακα ικανών υποψηφίων. Οι ιδιώτες υποψήφιοι υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις, ενώ δεν πρέπει να πάσχουν από μία σειρά νοσημάτων.

160 θέσεις για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές-διερμηνείς

Προκήρυξη πρόσληψης 160 συμβασιούχων υπαλλήλων στις ειδικότητες Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών και Μεταφραστών-Διερμηνέων θα ανακοινώσει η Ελληνική Αστυνομία μέσα στην εβδομάδα, για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν με μίσθωση έργου 50 Ψυχολόγοι, 50 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 60 Μεταφραστές-Διερμηνείς για τις γλώσσες και διαλέκτους Αραβική, Φαρσί, Παστού, Ουρντού, Νταρί, Μπεγκάλι, Χίντι και Μπατζαμί.

Οι συμβασιούχοι θα εργαστούν έως τις 30 Ιουνίου 2014 για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα (Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής) και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κορινθίας και, λόγω της ιδιομορφίας του θέματος (αριθμός εισερχομένων λαθρομεταναστών, μη προβλέψιμα σημεία εισόδου, χρονικό διάστημα εισόδου, σημεία που συγκεντρώνονται κ.λπ.), όπου αλλού παραστεί ανάγκη.

Eργο των Ψυχολόγων θα είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παρανόμως εισερχόμενους αλλοδαπούς, που κρατούνται σε Κέντρα προαναχωρησιακής Κράτησης αλλοδαπών ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο Κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τελούν υπό καθεστώς επιστροφής στις χώρες προέλευσης-καταγωγής τους. Eργο των Κοινωνικών Λειτουργών θα είναι η παροχή κοινωνικής φροντίδας σε παρανόμως εισερχόμενους αλλοδαπούς, που κρατούνται σε Κέντρα προαναχωρησιακής Κράτησης αλλοδαπών ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τελούν υπό καθεστώς επιστροφής στις χώρες προέλευσης-καταγωγής τους. Τέλος οι Μεταφραστές -Διερμηνείς θα απασχοληθούν με τη διερμηνεία κατά τη διάρκεια της εξέτασης-ταυτοποίησης των παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών και τη μετάφραση εγγράφων και των βασικών σημείων των αποφάσεων επιστροφής (απέλασης) των αλλοδαπών.

Η δαπάνη που προκαλείται από τη σύναψη των νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ δεν καλύπτονται έξοδα μετάβασης και παραμονής των υπαλλήλων στις περιοχές απασχόλησής τους.
Αγγελική Μαρίνου   

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια: