Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ρόδος, μια πόλη παραδομένη στο χάος!

Μια πόλη παραδομένη στο χάος!
Μία πόλη… παραδομένη στο χάος, μοιάζει αυτή της Ρόδου, το τελευταίο διάστημα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αυτής της περιόδου, κάτι που επιδεινώθηκε με την «απουσία» της Δημοτικής Αστυνομίας και τη δραματική αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή μας, γι’ αυτό και ο Δήμος, με τη συνδρομή της τελευταίας, διαμηνύει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το συνεργείο του θα πιάσει και πάλι δουλειά!

Ο Δήμαρχος
Βλέποντας ο Δήμαρχος, ακόμη και…κάτω από το παράθυρο του γραφείου του ότι πλέον και το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει, και βέβαια το κυκλοφοριακό που τις ώρες αιχμής σε συγκεκριμένα σημεία γίνεται εφιαλτικό, προχθές, συγκάλεσε σύσκεψη με τους προϊσταμένους της Δημοτικής Αστυνομίας όπου έδωσε «ντιρεκτίβες» για να λειτουργούν τουλάχιστον τα στοιχειώδη και να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε, στην πράξη πλέον, η Δημοτική Αστυνομία θα μεταφερθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Από τότε που έγινε γνωστό ότι καταργείται η Δημοτική Αστυνομία, σιγά-σιγά οι πολίτες “χαλάρωσαν” τη στάση τους απέναντι στους κανονισμούς λειτουργίας της πόλης, με αποτέλεσμα, να μη θέλει και πολύ χρόνο για να επικρατήσει ασυδοσία τις ώρες αιχμής.

Ξεκινώντας από τη στάθμευση στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης όπου πλέον κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι ελάχιστοι κόβουν εισιτήριο, μέχρι το πάρκινγκ στο κέντρο, τους μικροπωλητές και μετά, βέβαια, είναι το άλλο…κεφάλαιο, αυτό της Μεσαιωνικής Πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, χθες, ο κ. Κουσουρνάς, αυτές τις ημέρες, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, είχαν επαφές τόσο με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Αντώνη Βλαχάκη όσο και με τον Διοικητή της Τροχαίας κ. Γιώργο Στέργου, στους οποίους και είπαν ότι τώρα που η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει επιχειρησιακή λειτουργία σε πολλούς τομείς, στα πιο επείγοντα ζητήματα, να αντικατασταθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, εκείνο που του είπαν είναι ότι κάνουν ό,τι μπορούν αλλά, ως γνωστόν, δεν έχουν δύναμη-μάλιστα ο κ. Κουσουρνάς είπε ότι περιμένουμε ίσως να έρθει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, κάτι που είναι πιθανό, προκειμένου να του θέσουν το επείγον ζήτημα της ενίσχυσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή μας.

Και είπε:
«Γιατί, τα στοιχεία είναι συντριπτικά, πράγματι, σ’ αυτό τον τομέα. Δηλαδή, το νησί της Ρόδου έχει σχετικά πολύ χαμηλή αστυνομική δύναμη, σε σχέση και με τον πραγματικό πληθυσμό και τις ανάγκες. Δηλαδή, βάζουμε και τον τουρισμό εκ των πραγμάτων. Και αυτό πρέπει να το ζητήσουμε με πιο δυναμικό τρόπο. Γιατί πολλές φορές, μας λένε ναι, έχουμε πολύ προσωπικό, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Όπως γίνεται και με το Δήμο Ρόδου».

Το κυκλοφοριακό
Εφιαλτική είναι, πράγματι, η κίνηση στους δρόμους της Ρόδου, ειδικά του κέντρου, αυτή την περίοδο, τις ώρες αιχμής. Για παράδειγμα το πρωί ή το απόγευμα, όποτε δε υπάρχουν και προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, η κατάσταση μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους αφού πλέον δεν βγαίνουν δημοτικοί αστυνόμοι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Από πλευράς της Τροχαίας, η υπηρεσία είναι τραγικά αποψιλωμένη από προσωπικό και αδυνατεί να «καλύψει» το κενό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ρόδο το δυναμικό της Τροχαίας ανέρχεται περίπου στα τριάντα άτομα, τη στιγμή που για τη βάρδια απαιτούνται είκοσι! Εξαιτίας αυτού, το νησί καλύπτεται από ένα περιπολικό τη στιγμή που μέχρι και πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν δύο περιπολικά ανά εθνικό δίκτυο και δύο μηχανές.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι μαζί με τους αξιωματικούς, εκείνους που βρίσκονται στα γραφεία, επανδρώνουν το περιπολικό κτλ., απλά…δεν υπάρχει προσωπικό για να διατεθεί για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Η «ευταξία»
Εκτός από το κυκλοφοριακό, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί, ως γνωστόν, ξεχωριστό πρόβλημα αφού έχει τη δική της λειτουργία. Σε συνέχεια των παραπάνω, της υποστελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ. δηλαδή, οργιάζει «εντός των τειχών» η επαιτεία, εκτός των άλλων προβλημάτων (βλ. καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, παράνομη είσοδος τροχοφόρων και στάθμευση κτλ.).

Όπως έκανε γνωστό χθες, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, κ. Μπάμπης Ευθυμιάδης, τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος είχε μία συνάντηση με τον κ. Βλαχάκη, προκειμένου να συζητήσουν θέματα της πόλης για την ευταξία και διάφορα άλλα προβλήματα που υπήρχαν και θα υπάρχουν και τα οποία, όπως είπε, έχουν επιδεινωθεί μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Και δήλωσε:

«Νομίζω ότι η κουβέντα κινήθηκε σε πολύ καλά πλαίσια, εκείνο, όμως, που είπε ο κ. Βλαχάκης είναι ότι ακόμη οι αρμοδιότητες δεν πήγαν στην Αστυνομία αλλά μπορούν να βοηθήσουν το Δήμο με τη συνδρομή αστυνομικών όταν και όποτε τους ζητηθεί. ʼρα, αυτό ήταν πολύ καλό από την άποψη ότι το συνεργείο που είναι για τους κοινόχρηστους χώρους και για τις παρανομίες θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά που δεν μπορούσε μέχρι τώρα λόγω έλλειψης δημοτικών αστυνόμων».

Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι, από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, το συνεργείο του Δήμου για την «ευταξία», θα…πιάσει και πάλι δουλειά, θα διενεργεί ελέγχους δηλαδή αφού, όπως είπε ο κ. Ευθυμιάδης, με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και οι πολίτες και οι καταστηματάρχες και οι μικροπωλητές, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος, έχουν διπλασιάσει την παραβατικότητα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το πάρκο πριν από την πύλη Ντ’ Αμπουάζ έχει μετατραπεί σε…πάρκινγκ και αυτό σημαίνει ότι «πλέον κάνω ό,τι θέλω, πουλάω ό,τι θέλω, βγάζω τους πάγκους μου όπου θέλω»!

Μάλιστα, ο Πρόεδρος είχε επαφή και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκο Κουκούλη επειδή τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και βάζουν το ζήτημα με τους μικροπωλητές. Ο ίδιος, το έχει συζητήσει και με τον Δήμαρχο, και, όπως είπε, έχουν ενημερωθεί όλοι ποιοι είναι οι νόμιμοι και μόνο αυτοί θα υπάρχουν. Μάλιστα, διαμήνυσε ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα, η Δημοτική Αρχή θα κόψει το ρεύμα σε όλους όσοι είναι παράνομοι και έχουν συνδεθεί παράνομα με τον δημοτικό φωτισμό!

Ένα άλλο ζήτημα είναι το πάρκινγκ στην πλατεία Κλεοβούλου, που αποτελεί την «καρδιά» της τουριστικής ζώνης της Μεσαιωνικής Πόλης. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε αυτοψία και, όπως είπε, εξήγαγε ορισμένα συμπεράσματα:

Πρώτον, στην πλατεία αυτή, ήταν σταθμευμένα πάνω από πενήντα αυτοκίνητα, τα μισά από τα οποία δεν είχαν ούτε καν σήμα μόνιμου κατοίκου και ήταν παράνομα σταθμευμένα όπου έβρισκε ο καθένας. Το δεύτερο είναι ότι στην Ιπποτών που είναι πεζόδρομος και επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε κατοίκους ορισμένες ώρες της ημέρας, αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι διέρχονται τροχοφόρα αλλά και κόντρα στο ρεύμα και κανένα δεν είχε άδεια εισόδου, ενώ πολλοί ήταν εργαζόμενοι, υπάλληλοι της αρχαιολογίας με μηχανάκια και υπήρχε και η αυθάδεια ότι το κάνουν τόσα χρόνια! Και είπε, στη συνέχεια:

«Εδώ δεν είναι μόνο η αστυνόμευση, είναι και η διαπαιδαγώγηση και ο πολιτισμός που πρέπει να έχει ο καθένας, πόσο μάλλον όταν δουλεύει σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τον τουρισμό»!

Ανέφερε, ακόμη, ότι, σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χάρη Λαμπρίδη, από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπει τάξη ενώ η αρχαιολογία θα τοποθετήσει τσιμεντένιες μπάλες και θα επιτρέπεται μόνο για 25 θέσεις αυτοκινήτων, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ο κ. Ευθυμιάδης, ανέφερε ακόμη ότι οι υπάλληλοι της Εταιρίας security που έχει αναλάβει τη φύλαξη στις πύλες αντιμετωπίζουν πολλά καθημερινά καθώς δέχονται απειλές και εξύβριση.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα προς τους κατοίκους και τους υπόλοιπους χρήστες της Μεσαιωνικής Πόλης να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας του Μνημείου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει βελτίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου