Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ρόδος: απολύονται τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν πλαστά απολυτήρια

Απολύονται οι τέσσερις από τους έξι δημοτικούς αστυνόμους για τους οποίους είχε κινηθεί διαδικασία, διοικητική και δικαστική, για πλαστά δικαιολογητικά καθώς τους κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στάλθηκε και στο ΦΕΚ, ενώ, χθες, ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, υπέγραψε την ανάκληση του διορισμού τους, θέτοντάς τους αυτομάτως εκτός Δήμου και ως εκ τούτου δεν θα πληρώνονται!
Πρόκειται για παλιά υπόθεση του Δήμου και στους τέσσερις από τους έξι είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάθεση πλαστών δικαιολογητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από αυτούς κατηγορούνται για τον βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου και ο ένας για ανύπαρκτο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Την εξέλιξη αυτή που, για το Δήμο της Ρόδου αποτελεί σπάνια περίπτωση, να τίθενται δηλαδή εκτός υπάλληλοι, έκανε γνωστή χθες ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Δήλωσε, καταρχήν:
«Είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Δημοτική Αρχή εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχε γίνει ΕΔΕ, μιας και υπάρχει σε εξέλιξη υπόθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Είχαμε λάβει γνώση του θέματος και, επομένως, έπρεπε και ο Δήμος να κάνει τις διοικητικές ενέργειες-υπήρχε αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το ΥΠΕΣ, με τον κ. Ρακιντζή (σ.σ. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), μας έχει στείλει και επιστολές, και μία και δύο φορές».

Και συνέχισε λέγοντας: «Προσπάθησα να εξασφαλίσω τη σιγουριά ότι, αυτό που μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος-και είναι δυσάρεστο για τον οποιοδήποτε Δήμαρχο-πρέπει να γίνει από τον Δήμαρχο και όχι από άλλους.

Γιατί, στην αρχή υπήρχε η αίσθηση ότι, αφού ο διαγωνισμός είχε γίνει μέσω της Κρατικής Περιφέρειας-δεν είχε αναμειχθεί ο Δήμος στην πρόσληψη αυτή-ότι από εκεί έπρεπε να έχουν γίνει οι ενέργειες και η ανάκληση των διορισμών, μια και υπάρχουν και οι τελικοί πίνακες για να μπορούν να πάνε μετά τα αναπληρωματικά μέλη.

Αφού διευκρινίστηκαν αυτά, κατά κάποιον τρόπο, υπάρχουν νομικές γνωμοδοτήσεις, κατέληξαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα γιατί είναι συνέχεια της προσπάθειας των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να ψάξουν αυτό το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών σε όλη τη χώρα για τη Δημοτική Αστυνομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, η Διεύθυνση Διοικητικών του Δήμου έχει ζητήσει στοιχεία και για τα πτυχία γλωσσομάθειας και για τις βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας και για τους τίτλους σπουδών, ώστε να εξετάσουν αν υπάρχει πλαστότητα στα δικαιολογητικά, μια και το Υπουργείο, με δημόσιες δηλώσεις, έχει την αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά σε όλα αυτά τα δικαιολογητικά».

Έτσι, ούτως ή άλλως, αυτή την περίοδο, ο Δήμος της Ρόδου, όπως και οι άλλοι ανά τη χώρα, συγκεντρώνει τα στοιχεία τα οποία θα πάνε στο Υπουργείο και από εκεί θα βγουν και τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις, όπως είπε.

Ο Δήμαρχος, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, η απόφαση που υπέγραψε αφορά την παλιά υπόθεση του Δήμου Ρόδου που έχει πάρει και τη Δικαστική οδό.

Η ανάκληση του διορισμού των τεσσάρων αυτών δημοτικών αστυνόμων, σημαίνει ότι από χθες δεν είναι πλέον υπάλληλοι του Δήμου και, όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης του Δημάρχου, να κάνουν προσωρινή αναστολή και να την ακυρώσουν στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτή τη στιγμή, όμως, τίθενται εκτός Δήμου, δεν θα πληρώνονται και ακολουθείται μία διοικητική διαδικασία.

Και κλείνοντας, δήλωσε ο Δήμαρχος: «θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλοι, με την έρευνα που γίνεται σε όλη τη χώρα. Εάν, όμως, υπάρχει μεγάλη πλαστογράφηση δικαιολογητικών, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και σίγουρα όσοι έχουν χρησιμοποιήσει πλαστογραφημένα δικαιολογητικά, πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μου. Διότι, έχουν στερήσει από κάποιους άλλους να είναι στη θέση τους».

Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση αφορά τα πλαστά δικαιολογητικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόσληψη ορισμένων δημοτικών αστυνόμων, σε βάρος των οποίων έχει ήδη σχηματιστεί και βρίσκεται στην δικαιοσύνη ποινική δικογραφία. Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο έλεγχος περιλαμβάνει τουλάχιστον 35 άτομα που έχουν προσληφθεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία και φέρονται να μην διαθέτουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Πάντως σε ό,τι αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης αυτής, είναι γνωστό πως κατηγορούνται συνολικά έξι άτομα τα οποία φέρονται να έκαναν χρήση πλαστών εγγράφων (σ.σ. πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, απολυτήριο λυκείου, βεβαίωση κατοικίας κ.α.).

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν με την προκήρυξη στο τέλος του 2004 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού από τους ΟΤΑ Α΄βαθμού με αντικειμενικά κριτήρια, 41 συνολικά θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας των κατηγοριών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τότε Δήμου Ροδίων Νομού Δωδεκανήσου εκ των οποίων οι 30 θέσεις ήταν της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Μαντικού προκάλεσε ένα εκ των υποψηφίων για τη θέση να παραποιήσει (πλαστογραφήσει) το απολυτήριο λυκείου του και από 11 και 8/11 που ήταν ο γενικός βαθμός του να γίνει 17 και 8/11. Μάλιστα ο 36χρονος «διαμόρφωσε» ανάλογα και τους βαθμούς των μαθημάτων ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με το γενικό σύνολο, προκειμένου να μοριοδοτηθεί ευμενέστερα έναντι άλλων υποψηφίων για την ίδια θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μαντικού όχι μόνο δηλώνει πως δεν έχει σχέση με την υπόθεση κάτι που επιβεβαιώνεται-όπως τονίζει- και από το γεγονός ότι ο ανιψιός της που επίσης ήταν υποψήφιος, τελικά έμεινε απ’ έξω, αλλά και πως δεν γνωρίζει καν τους ανθρώπους που φέρεται να έχει επηρεάσει.

Αλλά και οι δημοτικοί αστυνόμοι, αρνούνται τις κατηγορίες και επισημαίνουν πως τα όποια έγγραφα αρχικά είχαν καταθέσει σε φωτοτυπίες στη συνέχεια τα αντικατέστησαν με τα πρωτότυπα.

Σημειώνεται, τέλος, πως το μέρος της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση αυτή έχει περαιωθεί από το τέλος Φεβρουαρίου.

Επίσης, για την ίδια υπόθεση και με επίκεντρο την κ. Ρένα Μαντικού (προϊσταμένη του πρώην τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης) έχουν διενεργηθεί τρεις ΕΔΕ που αφορούν την διαδικασία που τηρήθηκε για την πρόσληψη δημοτικών αστυνόμων στους πρώην δήμους Ρόδου, Αταβύρου και Ιαλυσού από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα αποτελέσματα των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων αυτών έχουν κοινοποιηθεί και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου όπως και σε κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου