Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Κλείδωσε το «πρώτο κύμα» διαθεσιμότητας - Σκληρή κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ - Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η «κινητικότητα» από τις απολύσεις

Το πράσινο φως για την αναδιάρθρωση των δομών υπουργείων και φορέων από όπου θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό του Δημοσίου που θα τεθεί στο 1ο κύμα διαθεσιμότητας (12.500 υπαλλήλων) άναψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε τη Δευτέρα το πρωί υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Κλείδωσε το «πρώτο κύμα» διαθεσιμότητας - Σκληρή κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα μας να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θέλω να επαναλάβω, με αυτήν την ευκαιρία, ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα».

«Θέλω να υπενθυμίσω», πρόσθεσε «ότι από την πρώτη κινητικότητα που αφορούσε περί τους 1.800 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι επανατοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου».

Σε δηλώσεις του στον Αντέννα για το θέμα της κινητικότητας, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι «από τα μέσα Ιουλίου το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει το έργο που θα έπρεπε να κάνει (τέλη Ιουλίου σχολικοί φύλακες - 23 Σεπτεμβρίου δημοτικοί αστυνομικοί).

Πρόσθεσε δε ότι «από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αξιολόγηση των ΟΤΑ που έχει ξεκινήσει και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Για να δούμε υπηρεσίες από τις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό για να μεταφερθεί σε υπηρεσίες του ίδιου δήμου που υπάρχουν ελλείψεις, αλλά και από δήμους που είναι υπερστελεχωμένοι σε δήμους υποστελεχωμένους».

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι «η ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα πρέπει να λειτουργήσουν για να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών», ενώ υπενθύμισε ότι «στην πρώτη κινητικότητα που είχαμε πέρσι περίπου 1900 άτομα κάλυψαν κενά σε άλλους τομείς του δημοσίου».

Τέλος, για το θέμα των ατόμων που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά είπε ότι η υπόθεση «έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης σε κάποιες περιπτώσεις και ο έλεγχος συνεχίζεται».
Το 1ο κύμα διαθεσιμότητας περίπου (πέραν αυτών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας) θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, από τις εξής πηγές ανα υπουργείο:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1.500
Διοικητικό προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Θα τεθεί σε διαθεσιμότητα προσωπικό των κατηγοριών ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό) και ΕΔΙΠ (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό).
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 758
330 υπάλληλοι των Ταμείων Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων που θα καταργηθούν, 128 διοικητικού προσωπικού από τη Γεν. Γραμματεία Δημοσίων Εργων και 300 υπάλληλοι της ΥΠΑ που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή.
ΕΡΓΑΣΙΑΣ 618
20 από την κεντρική διοίκηση αορίστου χρόνου, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 250
125 από την Κεντρική υπηρεσία υπάλληλοι διοικητικού προσωπικού, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 485
Καθαρίστριες με σχέση αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης (καταργείται ο κλάδος)
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 100
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 138

40 διοικητικών καθηκόντων και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία και 98 από τον EOT
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 38
Βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές)
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 48
22 διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ και ΥΕ από την Κεντρική Υπηρεσία και 26 ΓΓ Αιγαίου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 10
Διοικητικό προσωπικό από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 20
Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 410
290 εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από τεχνικούς μέχρι και διοικητικό προσωπικό και 120 μόνιμοι διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 131
59 μόνιμοι και 52 υπάλληλοι αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων κυρίως (ΥΕ και ΔΕ) από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ
ΥΓΕΙΑΣ 1.835
Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 13 νοσοκομεία. 7 εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, 181 από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το Κωνσταντινοπούλειο, 176 από το Νοσ. Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης».
Το δεύτερο κύμα της κινητικότητας που θα αφορά σε 12.500 επιπλέον υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκύψει κυρίως από τους δήμους που έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν άμεσα σε αυτοαξιολόγηση δομών και υπηρεσιών.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισπεύδει τους πειθαρχικούς ελέγχους για τους επίορκους υπαλλήλους, και μέσα σε ένα μόλις μήνα, από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο απολύθηκαν 104 υπάλληλοι που εκκρεμμούσαν για αρκετό καιρό οι υποθέσεις τους. Επίσης, διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και οδήγησης σε υπαλλήλους που έχουν μπει στην κινητικότητα, ενώ το σώμα ελεγκτών Δημοσίου κάνει συνεχώς εφόδους σε υπηρεσίες για να εντοπίσει τους κοπανατζήδες.

Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η «κινητικότητα» από τις απολύσεις

Την ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η «κινητικότητα» από τις απολύσεις

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόσο να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις, όσο και να φανεί σαφέστερα ο στόχος του θεσμού, που «είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους-και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι «πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η συνολική αξιολόγηση των δομών και προσώπων στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη καταγραφής των «κενών» στους φορείς - υπηρεσίες του Δημοσίου (κατά ειδικότητα) ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν για την κάλυψή τους υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι οποίοι θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να στεφθούν από επιτυχία».


Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την διαθεσιμότητα

 

Εντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση πυροδότησε η οριστικοποίηση -μέσω και της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης- του προγραμματισμού για 12.500 διαθεσιμότητες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.


«Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο Δημόσιο και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν “μεταρρύθμιση” ή “εξορθολογισμό” του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας».

«Το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου προς την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ως εξής:

««Ο ΣΥΡΙΖΑ, κολλημένος στο χθες, δέσμιος των χειρότερων συνδικαλιστών του παρελθόντος που πλέον αποτελούν την κυρίαρχη συνιστώσα του, δεν θέλει τίποτα να αλλάξει. Τον έχει όμως ξεπεράσει η ίδια η κοινωνία. Μιλά για τσιφλίκια στο Δημόσιο, την ώρα που κάθε Έλληνας γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτά τα τσιφλίκια υπερασπίζεται, επαναλαμβάνοντας μονότονα, ότι θα ακυρώσει κάθε μεταρρύθμιση».

«Αυτοί που επί χρόνια μεταχειρίζονται το κράτος ως κομματικό τους λάφυρο, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να το μεταρρυθμίσουν. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να χτίσουν ένα νέο κομματικό κράτος, με απονεκρωμένες τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, έρμαιο των δανειστών και της νέας εγχώριας διαπλοκής» ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.

Στο θέμα της κινητικότητας τοποθετήθηκαν κριτικά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης:

Η σύνδεση της κινητικότητας στο Δημόσιο με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όταν αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού.

«Η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις

Σχολιάζοντας την προώθηση του προγράμματος διαθεσιμότητας το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Στην απόλυση και την ανεργία οδηγούνται 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της «διαθεσιμότητας», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις και τα περί «καλύτερης οξοποίησης του εργατικού δυναμικού», που λέει ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι παραμύθια.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ενιαία συντονισμένη πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπόρευση με το ΚΚΕ για ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. Οι ιθαγενείς με τα καθρεπτάκια και τις χάντρες δεν νομίζω πως υπάρχουν στην εποχή μας. Είτε κινητικότητα , είτε διαθεσιμότητα την ονομάζουν η αλήθεια είναι κατάργηση θέσεων, οργανισμών , φορέων. Σημασία έχει ότι χάνεται η σχέση εργασίας που κατείχε ο υπάλληλος.και δεν θα υπάρξει νέα αν δεν προκηρυχθούν, αν δεν μοριοδοτηθουν κάποιοι.
    Δεν είναι σίγουρο το μέλλον κανενός.
    Υπάρχουν τα γνωστά από την εγκύκλιο 6 , 7 .......βήματα για επαναπρόσληψη. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι ότι λένε οι πράσινοι, μπλε,"κονκισταδόρες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τι εστί βερύκοκκο θα το δούμε σε λίγες μέρες όλοι οι εργαζόμενοι!Καλά, εσείς οι Δημ.αστυνομικοί, κάπου καλύτερα θα οδηγηθείτε,ενώ οι συντ-χοι θα δουν τη ζωή τους να γίνεται αγγούρι το χειμώνα.Έρχονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μακάρι οι κύριες να μείνουν εκεί που είναι.Πάρτε μια βαθιά ανάσα ,γιατί αγχωθήκατε πολύ ,παιδιά!Πιστεύω να είναι οι τελευταίες μέρες αβεβαιότητας και ανασφάλειάς σας.Πάντως από εκπ-ση πάτε πολύ καλά!Άντε και σας εύχομαι μια καλύτερη δουλειά.εκείνο που σας συμβουλεύω,σαν μεγάλος που είμαι,να προστατεύσετε την καινούρια σας δουλεια με την ευσυνειδησία που σας χαρακτηρίζει, για να μην έχετε προβλήματα στο κοντινό μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε και καλή αρχή στις καινούριες δουλειές σας.Ένα μόνο σας συμβουλεύω: να προστατεύσετε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας τις νέες θέσεις που θα καταλάβετε στο δημόσιο.Πιστεύω ότι ο καιρός της ανασφάλειάς σας έχει παρέλθει!Το 2014 για σας θα είναι χρονιά επιβεβαίωσης της αξίας σας σαν μονάδες στην ελληνική κοινωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή