Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για τη μισθοδοσία Σεπτεμβρίου και την περικοπή των αποδοχών

Όπως παρατηρήσατε οι συνάδελφοι στο Δήμο Αθηναίων, η μισθοδοσία του Σεπτέμβρη είναι μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο όπως πληροφορούμαστε έχει συμβεί και σε άλλους δήμους, αλλά όχι σε όλους. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. θα σας ενημερώσει τι ισχύει στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει από το Λογιστήριο του Δήμου.

Η μισθοδοσία Σεπτεμβρίου έχει διαχωριστεί σε δύο περιόδους: Από 1η έως 22 Σεπτέμβρη και από 23 ως 30 Σεπτέμβρη. Για την περίοδο από 1η ως 22 Σεπτέμβρη καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ από 23 ως 30 Σεπτέμβρη καταβάλλεται το 75% των αποδοχών που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διατάξεις τις υποπαραγράφου Ζ2 του ν.4093/2012 για το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ο μισθολογικός μήνας νοείται ότι έχει 25 ημέρες. Στο διάστημα 1-22 Σεπτέμβρη αντιστοιχούν 18 ημέρες στις οποίες η μισθοδοσία είναι η συνηθισμένη που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ στο διάστημα της διαθεσιμότητας (23-30 Σεπτέμβρη), αντιστοιχούν 7 ημέρες στις οποίες καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Στην αποδοχές διαθεσιμότητας δεν συνυπολογίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης (πληροφοριακά δεν καταβάλλεται ούτε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών), ενώ  συνυπολογίζονται κανονικά η οικογενειακή παροχή και η λεγόμενη μισθολογική διαφορά. Περισσότερα για τις αποδοχές διαθεσιμότητας εδώ.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη υπάρχει και η περικοπή για τις ημέρες απεργίας των τελευταίων μηνών. Είναι αυτονόητο ότι οι αποδοχές που θα καταβληθούν στις 13 Σεπτεμβρίου (β' δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου) θα είναι ίσες με αυτές που καταβλήθηκαν χθες, καθώς ο υπολογισμός στο Δήμο Αθηναίων είναι πάντοτε μηνιαίος.

Κάνουμε την επισήμανση ότι το τελικό ποσό προκύπτει λίγο μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε περικοπή 75% για τον εξής λόγο: Ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ) έχει προϋπολογιστεί με βάση την τακτική μισθοδοσία, και λόγω της μείωσης του εισοδήματος που θα προκύψει με τη διαθεσιμότητα γίνεται αυτόματα αναπροσαρμογή και του φόρου. Όπως γνωρίζετε, ο φόρος διαφέρει κατά περίπτωση και δεν μπορεί υπολογιστεί εύκολα, αλλά είναι δεδομένο ότι θα είναι μικρότερος από ότι στους προηγούμενους μήνες. Επίσης -λογικά- δεν θα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του Σ.Δ.Α.Α.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα απολύτως σχόλιο σε σχέση με όσα διαμήνυαν τρίτοι περί των αποδοχών μέχρι και χθες, τα σχετικά ερωτήματα ας απευθυνθούν σε αυτούς.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. σας ενημερώνει τέλος ότι πολύ σύντομα θα ζητηθούν υπεύθυνες δηλώσεις για την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα κατά την περίπτωση 2δ του άρθρου 81 του νόμου 4172/2013 (υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα δυνάμει του νόμου αυτού), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, το Γραφείο Προσωπικού θα προχωρήσει σε υπολογισμό των μορίων για κάθε υπάλληλο σύμφωνα με τα κριτήρια της 2ης υπουργικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου