Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Προσωρινή δικαίωση από τη διαθεσιμότητα για σχολικούς φύλακες Ξάνθης, Αγίας Βαρβάρας & Αγ. Αναργύρων με διαταγές Πρωτοδικείου

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

Μέτωπο κατά της διαθεσιμότητας έχουν δημιουργήσει οι σχολικοί φύλακες της χώρας, αφού στην πρόσφατη προσωρινή διαταγή για 15 υπαλλήλους στην Ξάνθη έρχονται να προστεθούν ακόμα δύο ομαδικές περιπτώσεις, αυτή τη φορά από το Πρωτοδικείο Αθήνας.

Επανέρχονται 22 φύλακες του Δήμου Αγ. Αναργύρων και 13 της Αγ. Βαρβάρας Επανέρχονται 22 φύλακες του Δήμου Αγ. Αναργύρων και 13 της Αγ. Βαρβάρας Πρόκειται για 35 σχολικούς φύλακες, των δήμων Αγίων Αναργύρων και Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά μέσω της δικαστικής οδού κατάφεραν να επιστρέψουν προσωρινά στα καθήκοντά τους.

Το Πρωτοδικείο Αθήνας εξέδωσε δύο προσωρινές διαταγές, σύμφωνα με τις οποίες οι συγκεκριμένοι σχολικοί φύλακες, 22 του Δήμου Αγίων Αναργύρων και 13 από την Αγία Βαρβάρα, επανέρχονται στην υπηρεσία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει και η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο τέλος του Οκτωβρίου.

Με τις επίμαχες προσωρινές διαταγές οι 35 φύλακες δεν υπάγονται πλέον σε διαθεσιμότητα, στην οποία τέθηκαν βάσει των διατάξεων του ν. 4172/2013. Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε πως θα πρέπει να τους καταβληθούν οι πλήρεις αποδοχές τους, καθώς, όπως υποστήριξαν στις αιτήσεις τους, η βλάβη που έχουν υποστεί από την κυβερνητική απόφαση της διαθεσιμότητας είναι ανεπανόρθωτη.

Το ίδιο άλλωστε συνέβη την περασμένη Τρίτη στην Ξάνθη, όταν το δικαστήριο έκρινε πως 15 σχολικοί φύλακες του δήμου δεν θα βγουν σε διαθεσιμότητα προτού εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα δε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο των σχολικών φυλάκων σε Αγίους Αναργύρους και Αγία Βαρβάρα, Απόστολο Παπακωνσταντίνου, η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό πρόκριμα και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Υποστηρίζει όμως ότι «πολλά πρωτοδικεία της χώρας έχουν απορρίψει έως σήμερα ανάλογες αιτήσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής. Η έκδοση αντιφατικών αποφάσεων επί των ιδίων υποθέσεων, αν και είναι δικονομικώς επιτρεπτή, δημιουργεί, δίχως αμφιβολία, αρνητική εικόνα και οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των εργαζομένων του ιδίου κλάδου».

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που στις αρχές του μήνα απέρριψε το αίτημα που είχαν υποβάλει 89 σχολικοί φύλακες του κεντρικού δήμου. Οι δημοτικοί υπάλληλοι ζητούσαν και αυτοί με τη σειρά τους να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας και να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να κριθεί στην ουσία της η υπόθεση.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/08/2013&id=381776

Προσωρινή δικαίωση και για τους σχολικούς φύλακες Αγίας Βαρβάρας - «Ανεπανόρθωτη βλάβη» αναγνώρισε το δικαστήριο


Με προσωρινή διαταγή το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει την ύπαρξη ανεπανόρθωτης βλάβης των σχολικών φυλάκων, ενώ παράλληλα πιθανολογεί τη βασιμότητα της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαθεσιμότητας


Ανεπανόρθωτη βλάβη αναγνώρισε το Πρωτοδικίο Αθηνών στους σχολικές φύλακες  που είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για τον καθορισμό της ετυμηγορίας του νέου δικαστηρίου που θα γίνει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου ο διηγόρος  που ανέλαβε την υπόθεση των σχολικών φυλάκων των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου με τις δύο παραπάνω αποφάσεις οι συγκεκριμένοι σχολικοί φύλακες (και μόνον αυτοί) εξέρχονται της διαθεσιμότητας και επανέρχονται στην υπηρεσία τους, τους καταβάλλονται δε πλήρεις αποδοχές. Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν έως την έκδοση των αποφάσεων επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ασκηθεί, δηλαδή περίπου έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Σημαντικότερο όλων είναι ότι με τη χορήγηση των συγκεκριμένων προσωρινών διαταγών το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει την ύπαρξη ανεπανόρθωτης βλάβης των σχολικών φυλάκων, ενώ παράλληλα πιθανολογεί τη βασιμότητα της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων. Πιθανολογεί δηλαδή την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 4172/2013 με τις οποίες τέθηκαν οι σχολικοί φύλακες σε διαθεσιμότητα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό πρόκριμα και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα (λ.χ. εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί κ.ά.).

"Δυστυχώς", σχολιάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, "πολλά Πρωτοδικεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πρωτοδικείο Αθηνών, έχουν απορρίψει έως σήμερα ανάλογες αιτήσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής. Η έκδοση αντιφατικών αποφάσεων επί των ιδίων υποθέσεων, αν και είναι δικονομικώς επιτρεπτή, δημιουργεί, δίχως αμφιβολία, αρνητική εικόνα και οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των εργαζομένων του ιδίου κλάδου".

Πηγή: http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου