Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ανοιχτή Πόλη στο δημοτικό συμβούλιο: Η δημοτική αρχή πρέπει να επιμείνει στην υλοποίηση της απόφασής της για πρόσληψη 250 δημοτικών αστυνομικών

1. ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ
Η εγκληματική δράση, ο εμπρηστικός και απειλητικός λόγος της Χρυσής Αυγής έχουν διαβρώσει την ανάπηρη δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή αναπτύχτηκε και εξαχρειώθηκε σε προστατευμένο περιβάλλον από την κυβερνητική πολιτική, με τη θεωρία των δύο άκρων, τη μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, την αφαίρεση του δικαιώματος της ιθαγένειας και τους απηνείς διωγμούς εναντίον αντιφασιστών και δημοκρατικών πολιτών, κυρίως αριστερών. Η Χρυσή Αυγή είχε ασυλία ή/και στήριξη των μηχανισμών καταστολής, προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ατιμωρησία λόγω ολιγωρίας της δικαιοσύνης.
Η καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης δεν πρέπει να σταματήσει στα λόγια. Οι εγκληματίες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και το παρακράτος της Χρυσής Αυγής να διαλυθεί. Η Αθήνα έχει από πολύ νωρίς δοκιμάσει τη ρατσιστική και νεοναζιστική βία. Οι περιοχές της Ομόνοιας, του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής αποτέλεσαν τα πρώτα ορμητήρια των συμμοριών που ενέχονται όχι μόνο σε επιθέσεις κατά μεταναστών και άλλων πολιτών αλλά  και σε σωρεία παράνομων δραστηριοτήτων. Η καταγραφή αυτής της πραγματικότητας από το δημοτικό συμβούλιο και η δημοσιοποίησή της θα ήταν σημαντική συμβολή στη συνειδητοποίηση της κοινής γνώμης και στο έργο της δικαιοσύνης αλλά και έμπρακτη πολιτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

2. ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ
Ο αγώνας των σχολικών φυλάκων του δήμου Αθηναίων για επαναπρόσληψη συνεχίζεται. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αγωνιστεί μαζί τους, όχι μόνο γιατί βρίσκονται σε κινητικότητα, με πιθανότητα απόλυσης, δικοί μας εργαζόμενοι αλλά και γιατί τα 350 σχολεία που ανήκουν στο δήμο δεν μπορούν να μείνουν αφύλακτα.
Γνωρίζουμε όλοι τις πράξεις κλοπών και καταστροφών που ξεκίνησαν στα σχολεία όλης της χώρας την επόμενη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αποπομπή, μεταξύ άλλων εργαζομένων, των σχολικών φυλάκων. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών διατείνεται ότι υπάρχει ανάγκη 3.800 ατόμων. Οι σχολικοί φύλακες είναι μέλη της σχολικής κοινότητας γι’ αυτό δεν μπορούν να είναι πεντάμηνης παραμονής ούτε, πολύ περισσότερο, τα σχολεία να φυλάσσουν εταιρίες security.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει από το υπουργείο 280 θέσεις υπαλλήλων φυλάκων δημοτικών κτηρίων (310 είναι σε κινητικότητα, εξαιρέθηκαν 30), λύνοντας έτσι το πρόβλημα της φύλαξης των σχολικών κτηρίων και ταυτόχρονα στηρίζοντας τους εργαζόμενους στο δήμο μας.

3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Με τη δωρεά της φιλόζωης συμπολίτισσάς μας και γνωστής για την πολύχρονη φιλοζωϊκή της δράση κας Wynne, ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε επιτέλους Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων. Δυστυχώς, η δημοτική πλειοψηφία δεν έπραξε τίποτα για να συνδράμει τη λειτουργία του καταφυγίου και τη λύση των προβλημάτων που είχε επωμιστεί, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν πεθάνει 5 ζώα και το καταφύγιο να λειτουργεί από την αρχή της δωρεάς μέχρι και σήμερα χάρις στην ίδια την κα Wynne και εθελοντές/τριες που προσέρχονται μαζικά το Σαββατοκύριακο.
Το δημοτικό συμβούλιο ανέθεσε τη διαχείριση του καταφυγίου στον Κοιν. Σ. Επ. «ΕΚΑΤΗ». Η Ανοιχτή Πόλη είναι τελείως αντίθετη στην παροχή δημοτικών υπηρεσιών μέσω αυτών των εταιριών που παρεισφρύουν, μετά τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, σ’ όλους τους δήμους. Κάναμε, όμως, αποδεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση υπό την αίρεση να προσληφθούν οι προηγούμενοι έμπειροι εργαζόμενοι - η φροντίδα των ζώων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία- να λυθούν τα άμεσα προβλήματα που έθεσε η δωρήτρια και να τηρηθούν όλοι οι όροι της δωρεάς. Η σύμβαση με την «ΕΚΑΤΗ» υπογράφτηκε τον Ιούνιο και έκτοτε η αδιαφορία προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις είναι παροιμιώδης. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα υπήρξαν πλήθος παρεμβάσεων φιλοζωϊκών σωματείων και της Ανοιχτής Πόλης αλλά λύσεις δεν έχουν δοθεί. Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται συζήτηση με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, ζητάμε να εισαχθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, αφού θα έχουν προηγηθεί και οι εκκρεμούσες ενέργειες, ώστε με τη συμμετοχή της δωρήτριας και των φιλόζωων να ληφθούν οι αποφάσεις του δήμου Αθηναίων.

4. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η δημοτική αρχή πρέπει να επιμείνει στην υλοποίηση της απόφασής της για πρόσληψη 250 δημοτικών αστυνομικών, πλέον των 120 που ορίζει ο νόμος, ασκώντας πίεση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ως Ανοιχτή Πόλη είχαμε ζητήσει την πρόσληψη και των 1040 εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας, γιατί είναι απολύτως απαραίτητοι για την ευταξία στην πόλη.

5. ΤΟ «ΕΜΠΡΟΣ» ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Κατά τρόπο νομικά και πολιτικά έωλο το ΤΑΙΠΕΔ ενέγραψε στα περιουσιακά του στοιχεία το ιστορικό θέατρο «Εμπρός», το οποίο αποτελεί διατηρητέο μνημείο και σφράγισε το κτήριο. Η Ανοιχτή Πόλη υπερασπίζεται και συμμετέχει με μέλη της στην επαναοικειοποίηση του χώρου από τον κόσμο που τον λειτουργεί υποδειγματικά εδώ και 2 χρόνια. Επίσης καταγγέλλει την απαράδεκτη, παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού του «Εμπρός» από το ΤΑΙΠΕΔ.
  
6. ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΝΕΟΝ» Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ανοιχτή Πόλη είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να προσκομιστούν οι μελέτες που διατείνεται ότι έχει πραγματοποιήσει ο εν λόγω οργανισμός. Ουδεμία μελέτη δόθηκε. Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί φυσικό μνημείο που οφείλει ο δήμος Αθηναίων να σέβεται και να διαφυλάσσει. Όταν για το μικρότερο κτίσμα ή παρέμβαση σε δημόσιο χώρο είναι υποχρεωτική η εκπόνηση σειράς σχεδίων, όταν για την πιο περιορισμένη διοργάνωση έκθεσης απαιτείται να υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας, οικονομικών, χαρακτήρα, συνάφειας με το χώρο κ.λπ., είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν σχετικές μελέτες για τις παρεμβάσεις στον Εθνικό Κήπο. 
Α. Σε σχέση με τη λεγόμενη κηποτεχνική πρόταση σε 8 σημεία του Εθνικού Κήπου υπάρχει μια δυσανάγνωστη - καθώς δίδεται σε φωτοαντίγραφα - έκθεση ιδεών. Είναι απορίας άξιον πως ο εμφανιζόμενος ως πολυπράγμων πολιτιστικός αυτός οργανισμός  δεν έχει πρόβλημα να παρουσιάζεται τόσο απροκάλυπτα πρόχειρος παρότι , κατά δήλωσή του, έχει αναθέσει τη μελέτη στον διεθνούς φήμης κηποτέχνη Louis Benech.  
Β. Σε σχέση με το συνοπτικό, σύμφωνα και με την ομολογία του ίδιου του οργανισμού  «Νέον»  Δ. Δασκαλόπουλος , πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», η περιγραφή είναι μονοσέλιδη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποκαλύπτεται ότι θα υπάρξει δέσμευση του Εθνικού Κήπου στο ανύπαρκτο project του κ. Δασκαλόπουλου. Ο δήμος, λοιπόν, εκχωρεί δημόσιο χώρο και αποποιείται το ρόλο του στις πολιτιστικές δράσεις εντός του Εθνικού Κήπου.
Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Η λειτουργία του Εθνικού Κήπου υπήρξε πολύ θετική στο παρελθόν. Είχαμε επισημάνει ότι οι αλλαγές που έγιναν με τη νέα δημοτική αρχή δεν θα είναι για καλό. Δυστυχώς επαληθευόμαστε με τον χειρότερο τρόπο.

Πηγή: Ανοιχτή Πόλη

1 σχόλιο:

  1. Αφού το διέλυσε το μαγαζί ο καμινης τωρα τι ψάχνει??ατομα απο την καθαριότητα για την ελεγχόμενη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή